Márványtábla őrzi a szekeresgazdák emlékét Komáromban

szekeresgazdák
Komárom |

230 éve, 1788-ban épült fel a református templom a városban, ebből az alkalomból ünnepi istentiszteletet tartottak, leleplezték a Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesület emléktábláját és átadták a templom előtti felújított járdában elhelyezett Reformáció 500 köztéri emlékkövet. Az ünnepségen a Concordia vegyes kar közreműködött.

 

A Komárom Református Gyülekezet történetét ismertetve Fazekas Zsuzsanna lelkész elmondta, az 1562-ben alakult gyülekezet a II. József császár által kiadott türelmi rendelet (1781) után két évvel kérvényezte a templomépítést. A rendelet értelmében engedélyezett toronynélküli templomhajó 19 hónap alatt készül el Péczeli József és Mindszenthy Sámuel lelkipásztor vezetésével, felszentelését 1788. szeptember 21-én tartották. Húsz év elteltével egy új törvény már a toronyépítést is lehetővé tette, ám elkészültére – főleg gazdasági okok miatt – további 20 évet kellett várni. Csak rövid ideig örvendezhetett azonban a gyülekezet, 1849-ben az osztrákok bombatámadása következtében megégett, megrongálódott a templomtető, harangjai megolvadtak, és a gyülekezet egy évtizeden át az evangélikusoknál tartotta istentiszteleteit. A református templom újjáépítést 1859-ben kezdték meg, és 4 éven át tartott. Harangjait az első világháborúban elvitték, majd a szekeresgazdák felajánlásából pótolták; azaz hetven év alatt háromszor kellett a gyülekezetnek új harangokat öntetnie. 1977-ben külső-belső festést végeztek a templomon, 2006-ban pedig tornyát javították. Fazekas Zsuzsanna szavai szerint azonban napjainkban megint javításra szorul a Felvidék legtágasabb, több mint 2000 ember befogadására alkalmas templom, ezért ma is akad tennivaló és szükség van az összefogásra.

 

Farkas Gáspár a 2015-ben megalakult Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesület elnökeként szólt a gyülekezethez. A komáromi szekeresgazdák a honfoglaló magyarok leszármazottainak vallották magukat, akik már a városalapításnál jelen voltak. Kenyerüket állattenyésztéssel, földműveléssel, valamint fuvarozással és hajóvontatással keresték meg, ez utóbbival szereztek maguknak országos hírnevet. A komáromi szekeresgazdák tiszteletére, akik önzetlenül kivették a részüket a templom építéséből, vitézséggel védték városukat, és erős hittel támogatták egyházukat, márvány emléktáblát avattak a templomban.

A budapesti Kálvin téren 2017 áprilisától látható a reformáció 500. évfordulója tiszteletére készült köztéri installáció, amely 95 egyedi burkolatelemből áll, rajtuk a reformáció hatástörténetét megalapozó egyetemes és magyar gondolkodóktól származó idézetekkel. Ezen emléklapok hiteles másolatai több Kárpát-medencei településre eljutottak már, most éppen Komáromba. A református templom előtti járdába elhelyezett táblán egy-egy Kálvin János gondolat és Áprily Lajos idézet olvasható.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?