Megújuló energiaforrásként használnák fel a termálvizet

Léva
Léva |

Bérbe adta a város a legutóbbi önkormányzati ülésen a lévai kertmozi területének egy részét a Segoland cég tulajdonosának, aki kötélparkot létesít az évek óta kihasználatlan parcellán. A képviselők kérték, hogy a kötélparkot látogató lévai gyerekek kedvezményes belépőjegyet vásárolhassanak.

 

Pavol Szegény, a Segoland cég képviselője szót kapott az önkormányzati ülésen és elmondta, nem tartja jó ötletnek, hogy a várossal kötött bérleti szerződés tartalmazza az ilyen kedvezményt. Szegény elmondta, már most megígérheti, hogy a lévai és a régióbeli gyerekek számára tervez majd olyan akciókat, amelyekre kedvezményes lesz a belépőjegy. A jegyek ára Léván sem lesz magasabb, mint más hazai kötélparkokban. Akadtak képviselők, akik a lévai óvodásoknak, alapiskolás tanulóknak és a sportklubok tagjainak kértek legalább harminc százalékos kedvezményt. Mások kötelezték volna a vállalkozót arra, hogy évente több sportrendezvényt szervezzen a város fiataljainak. A testület nem szavazta meg egyik módosító javaslatot sem.

Téma volt továbbá a Margita-Ilona strand fejlesztése a legutóbbi önkormányzati ülésen. A lévai képviselőkkel ismertették a helyi fürdőhelyet üzemeltető Margita-Ilona Kft. által rendelt vízelemzési és geológiai tanulmány eredményeit. A pozsonyi EQUIS cég szakemberei elmondták, azért volt szükség az újabb geológiai tanulmány elvégzésére, hogy a Margita-Ilona fürdőhelyen legalább harmincöt fokos termálvízzel fűthessék a medencék vizét. Ötszáz méter mély furatból negyven, ezer méter mély furatból feltehetően hatvan fokos termálvizet nyerhetnének a kutatások szerint. A cég szakemberei bemutatták egy új furat terveit, ám kiderült, hogy a beruházás csaknem egymillió euróba kerülne. A képviselők egyetértettek abban, hogy még a negyven fokos termálvíz sem garantálná a városi fürdőhely egész éves üzemeltetését. Léva vezetése azonban felfigyelt a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség legutóbbi felhívására. 19 millió eurót szán az ügynökség olyan pályázatok megvalósítására, amelyek a megújuló energiaforrások hatékonyabb felhasználására irányulnak. Léván a geotermikus energiát lakások, középületek fűtésére is használhatnák. 

Várhatóan már csak az új lévai testület dönt arról, hogyan lehetne a legeredményesebben fejleszteni a fürdőt, és hogy honnan különít el pénzt az ezzel kapcsolatos beruházásokra.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?