Pillangó a panelen – ki dönti el, hogy legyen?

panelház
Pozsony |

Geometriai ábrák, virágok, katicabogarak, sokszínű lakótelepek – a nagymértékű ingatlanberuházásokkal kiszínesedtek a városok lakótelepei. Míg Nyugat-Európa néhány városában meghatározzák, hogyan nézzenek ki a lakótelepek, addig nálunk többnyire a beruházókra vagy a lakosokra bízzák az ingatlanok küllemét.

 

Pozsony külvárosában számos érdekes alakzatot fedezhetünk fel a lakótelepek homlokzatán. Egységes kinézetről aligha lehet beszélni, nemcsak az egyes panelházak színe különbözik, hanem az elrendezésük is – néha attól függően, hogy mekkora területet építhetnek be a beruházók. Galántán különböző színkombinációkkal igyekeztek feldobni a lakótelepek hangulatát. Az elmúlt években a városban is „kiszínezték” a blokkokat, megjelentek a „pizsamaszínű”, pasztell színekben pompázó panelek.

Vonalak, pacák, pillangók

A főváros környékén gombamód szaporodnak az új lakótelepek, nemcsak többemeletes, hanem alacsonyabb többlakásos komplexumokat is építenek. Néhány lakótelep úgy néz ki, mintha egy óriási mezőn járnánk – az új panelházakra festett zöld ábrák mintha fűszálakat mintáznának, itt-ott egy pillangó vagy virág is megjelenik a zöldellő panelmezőben. Máshol a kirakós játékokra hajazó motívumokkal, éles vonalakkal, tarka pacákkal, vagy neonszínekkel próbálják feldobni a környéket. Ebben az esetben azonban nem gyönyörködtet, hanem inkább mulattat a káosz.

 

Galéria

Idővel talán szabályozzák

„Egyelőre nem létezik a panelházak külsejéről és díszítéséről szóló irányelv, de vannak ezzel foglalkozó tanulmányok” – közölte Zuzana Onufer, a magisztrátus szóvivője. Az elmúlt években sok panelházat szigeteltek, ezzel együtt felújították a külső homlokzatot. A szóvivőtől megtudtuk, hogy a felújítás az építészeti hivatalok hatáskörébe tartozik, ezért a város építészeinek kellene velük foglalkozni. „Az új ingatlanberuházásokkal kapcsolatban a főváros főépítésze ajánlást ad ki, amely nemcsak az környezetre – a zöldterületre, a járdákra és a kerékpárutakra –, hanem a homlokzatok színvilágára is vonatkozik” – folytatta Zuzana Onufer.

Ha nincs főépítész

A mátyusföldi városban sincs egységes irányelv a panelházak külsejéről, de a város az építési eljárás keretében véleményezheti a befektető terveit. „Az építési engedély kiadásához szükség van a város álláspontjára is, amelyben az érintett panelház homlokzatának színére is kitérnek. Ha a javasolt színvilág nincs összhangban a környezettel, és nem illik oda, akkor a város felszólítja a kérvényezőt, hogy dolgozza át a javaslatot” – tájékoztatta lapunkat Zuzana Kiršková, a városfejlesztési osztály vezetője. A fővároshoz hasonlóan Galántán is a főépítész feladata lenne meghatározni az új épületek küllemét, de mivel jelenleg senki nem tölti be a posztot, a beruházási osztály építészekkel egyeztet az épületekről. A város lakótelepein egyébként a színskála szinte valamennyi árnyalata megjelenik, lila, bézs, zöld, szürke és piros panelházakat is láthatunk, de itt egyelőre nem jelentek meg a szokatlan ábrák. Vannak olyan városok, ahol a lakosokra bízzák a döntést.

 

Galéria

Nyugaton másképp járja

Itthon is jellemző, hogy játszóterek, kisebb parkok vannak a házak között, Nyugaton is különös hangsúlyt helyeznek arra, hogy ismerjék egymást a szomszédok és jól érezzék magukat a lakóhelyükön. Párizsban turistalátványosságként is kezelhetnének néhány lakótelepet. Korábban az Index listázta a francia főváros művészi panelházait, a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején Ricardo Bofill építész által megálmodott Le Palais d’Abraxas-t, vagy a körablakos, henger alakú toronyházakat. Párizs említett lakótelepei is kiváló díszlettel szolgáltak különféle hollywoodi produkcióknak, akárcsak például a ligetfalui panelházak. Míg az előbbi birodalmi központként szerepel, az utóbbi lerobbant falaival és uniformista külsejével szovjet időket idéz.

A lakosnak mindegy?

Az általunk megszólított járókelőket nem igazán foglalkoztatja a panelházak színvilága, számukra inkább az az elsődleges, hogy felújítsák az omladozó vakolatú blokkokat, és tiszta, költséghatékony legyen a lakótelep, legyen zöldövezet és elegendő parkolóhely. Több városban indult már olyan közösségi kezdeményezés, amelynek célja, hogy szebbé tegyék a lakótelepek környékét. Az önkormányzatok versenyeket hirdetnek és díjazzák azokat a közösségeket, ahol például kiskertet, virágágyást gondoznak a panelház előtti területen.

 

Galéria

Az építész bírál

A lakótelepi panelházak szigetelésekor és felújításakor az egységességet kellene szem előtt tartani. Ravasz Marián építész szerint ezáltal sokkal kellemesebb és esztétikusabb környezetet lehetne kialakítani a városokban. „Komplex módon kellene kezelni a lakótelepek hőszigetelését. Egy színtanulmány kidolgozásával kellemes összhangot lehetne teremteni, ha az egyes házakat a színtanulmányban szereplő árnyalatokra festenék. Ehelyett most a lakosokkal szavaztatják meg a színezést, ezért sokszor nagyon furcsa helyzet áll elő egy épületen belül, vagy két épület egymáshoz való viszonyában” – nyilatkozta Ravasz Marián. Hozzátette, itthon csak a műemlékvédelmi hivatal szólhat bele abba, milyen színűre fessék az épületeket, de Selmecbányát is pozitív példaként említette, ahol a tér színeihez igazították az épületek homlokzatát. Az építész rámutatott a lakótelepi házak közötti területek kialakításának fontosságára is. „Az utcai nézeten felülnézete is van a tereknek, felülről is kellemes látványt kellene nyújtaniuk, amelyek a földszinten is kényelmesek” – folytatta a szakember, aki az itt felhasznált anyagok minőségének fontosságára is felhívta a figyelmet.

Álmok a falon

A főváros környéki nagy lakásépítési lázban mintha elveszne az egység. A befektetők – a maguk módján – igyekeznek feldobni a környék hangulatát, de a nem összehangolt tervek miatt és a területek maximális kihasználása végett oda jutunk, hogy a városok új negyedei szinte teljesen elszigetelődnek. Nemcsak azért, mert néhol a várostól meglehetősen távol építenek új panelházakat, hanem azért is, mert ahány beruházó és tervező, annyiféle álom elevenedik meg a panelházak falain.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?