NHL: a Washington címet védene, Ovecskin történelmet írna

NHL

Ma hajnalban a Toronto Maple Leafs–Montreal Canadiens mérkőzéssel elstartolt a jégkorong NHL 102. szezonja. Tavaly a Washington Capitals nyert el a kupát. Megvan az esélyük a címvédésre, ám ebbe a többi csapatnak is lesz beleszólása. Hogy melyikeknek? Ezt próbáljuk kiokoskodni összeállításunkban.

 

„Győzni fogunk”

„Látok-e más esélyest a végső győzelemre? Nem. Mi vagyunk a legnagyobb esélyesek, senki más. Úgy gondolom, hogy megint győzni fogunk” – mondta a csatár Jevgenyij Kuznyecov önbizalomtól duzzadóan, mikor arról faggatták, hogy a Washington Capitals megvédi-e a címét az új szezonban.

„Szinte ugyanaz a csapatunk, mint ami volt tavaly is. Tehát ugyanakkora esélyünk van megnyerni a Stanley-kupát, mint tavaly. Tényleg úgy gondolom, hogy megvan rá minden esélyünk” – ezt már a csapat 23 éves osztrák védője, Andre Burakovsky mondta. A Washingtonban valóban csak két jelentősebb távozó volt: a 32 éves Jay Beagle a Vancuverhez igazolt, a 26 éves kapus Philipp Grubauer pedig a Coloradóba. Grubauer helyett az orosz Ilja Samsonov érkezett, aki eddig a KHL-ben védett. Egyesek szerint Samsonovnak minden képessége megvan ahhoz, hogy elvegye a kanadai Braden Holtbytól az első számú kapus pozícióját. Ezen a poszton tehát nem gyengültek a fővárosiak. Ahogy Beagle-t is pótolni tudták: helyette Szergej Sumakov érkezett, aki az elmúlt KHL-es szezonjában 58 meccsen 42 pontot (19 gól + 23 assziszt) szerzett. A pontokkal eddig sem volt gond a Washingtonnál, hisz a nagy támadóhármas, Alexander Ovecskin, Jevgenyij Kuznyecov és Nicklas Bäckström összese 241 pontot szerzett tavaly. Ovecskin a maga 49 góljával lett gólkirály, hetedszer. Ha ismét ő ütné a legtöbb gólt és nyolcadszor is elnyerné a gólkirályi címet, azzal történelmet írna.

Noha 1990-től eddig csak két csapatnak sikerült a címvédés (Pittsburgh Penguins 1990/91–1991/92, 2015/16–2016/17 és Detroit Red Wings 1996/97–1997/98), a Washington tényleg jó eséllyel pályázik erre.

 

Tovább tart a csoda

A Las Vegas Golden Knights az előző szezonban maga volt a csoda, hiszen újoncként egészen a nagydöntőig menetelt. A nyáron arról szóltak a találgatások, hogy vajon a következő szezonban is képesek lesznek-e ilyen eredményt elérni a Aranylovagok, vagy bizony kidurran a Vegas-lufi. Nos, az igazolásaik azt bizonyítják, hogy továbbra is komolyan kell velük számolni. A csapatból nagy névként egyedül James Neal és vele együtt 44 pont távozott a Calgary Flamesbe. A pótlására érkezett Max Pacioretty, a Montreal veterán kapitánya, és a szintén óriási tapasztalattal bíró Paul Stastny a St. Louis Bluestól. Az Aranylovagoknál a legnagyobb kérdés, hogy azok az előző klubjaiknál lesajnált és elüldözött hokisok, akik tavaly életük formáját produkálták Vegasban, képesek lesznek-e megismételni a teljesítményüket.

Ha igen, akkor bizony a Vegas sokáig menetelhet. Hiszen a Jonathan Marchessault, William Karlsson, Reilly Smith alkotta első sor mögött most már ott van a Paul Stastny dirigálta második, amelynek bal szélén Pacioretty fogja befejezni a támadásokat, a jobbon pedig valószínűleg Erik Haula. De lehet, hogy Haula a harmadik sor centere lesz. Mindebből látszik: nemcsak minőségi keret állt össze, hanem olyan, amely szinte végtelenül variálható, és ez egy hosszú szezonban mindennél fontosabb lehet.

Karlsson a Cápáké

A San Jose Sharks nevéhez fűződik az átigazolási szezon egyik legnagyobb durranása: megszerezte az Ottawa kapitányát, Erik Karlssont, akit 2012-ben és 2015-ben is a szezon legjobb védőjének választottak. Vele a Brent Burns vezette védelem lehet az egész NHL legponterősebbje. Meglepő lenne, ha Karlsson és Burns egy párba kerülne akár 5 az 5 ellen, akár emberelőnyben, mert két ilyen kvalitású hátvédet külön-külön játszatva folyamatos nyomás alatt lehet tartani az ellenfelet. A San Jose elöl-hátul remekül funkcionáló védelemébe nehéz lesz bármilyen újoncnak is bekerülnie.

A Cápák még februárban leigazolták a Buffalóból Evandert Kane-t, aki a szezon további részében 17 meccsen 14 pontot, közte 9 gólt szerzett a Sharksnak. Nyáron hétéves szerződést kötöttek a 26 éves játékossal, aki Joe Thornton mellé került be az első sorba. Az eddigi masszív csapat ezzel a két névvel megerősödve akár a végső győzelemre is esélyes lehet.

 

Kovalcsuk is back

A másik érdekes üzletet a Los Angeles Kings kötötte, amely leigazolta az NHL-be visszatérő, 35 éves orosz sztárcsatárt, Ilja Kovalcsukot. Kovalcsuk előzetesen körbejárta a fél NHL-t, meghallgatta az ajánlatokat, majd kijelentette: csak olyan csapathoz akar menni, ahol van reális esély a végső győzelemre. Ez azért fontos a számára, mivel már csak a Stanley-kupa hiányzik neki, hogy a Triple Gold Club tagja legyen, ahova csak azok kerülhetnek, akiknek a három legértékesebb trófeájuk megvan: olimpiai és világbajnoki aranyérem, illetve Stanley-kupa. John Stevens edző elmondta, Kovalcsukot Anze Kopitarral és Dustin Brownnal akarja egy sorban játszatni, ami így bombaerős trió lehet. Kopitar az előző szezonban 92 ponttal, Brown pedig 61-gyel zárt. Ha ehhez hozzávesszük Kovalcsuk támadópotenciálját, akkor reszkethetnek az ellenfelek. A támadás mellett a Kings védekezésben is jó, hiszen tavaly csak 202 gólt kapott, ami a legkevesebb volt a ligában, ennek fényében a védelemhez nem is nyúltak az átigazolási szezonban. Nem biztos, hogy nem Kovalcsuknak volt igaza, amikor a Los Angelest szúrta ki magának, mint Stanley-kupa-esélyest.

Az öregedő Pingvinek

Meg kell még említenünk a Pittsburgh Penguinst, akiknek a kerete szintén nagyon erős. A Jevgenyij Malkin, Sidney Crosby és Phil Kessel trióban félelmetes támadópotenciál van. Egy apró probléma van csak a képletben, hogy 31–32 évesek, így nem biztos, hogy egy teljes szezonon keresztül a hátukon tudják vinni a csapatot. Ennek már tavaly is mutatkoztak jelei, hisz Crosby 60 perces 5 az 5 elleni játékidőre vetítve 1,66 pontot ért el meccsenként, ami karrierje legalacsonyabb száma. A különbség nem kicsi, azelőtt általában két és fél pontot szerzett ennyi játék alatt. Igaz, az ellenkezőjére is van példa, hiszen Philip Kessel nyolcadik szezonjában játszott az összes alapszakaszmeccsen, és karriercsúcsot jelentő 92 pontot ért el. A veteránok mellé átigazolási időszakban érkezett a 21 éves holland Daniel Sprong, aki az AHL-ben 65 meccsen 65 pontot szerezett. A cseh Dominik Simon pedig, aki már tavaly a rájátszásban bemutatkozhatott (8 meccs 3 pont), idén megkapja az első teljes szezonját a Pingvinek között.

 

A védelemre építenek

Amellett a Nashville mellett sem mehetünk el szó nélkül, amelynek a legnagyobb erőssége a védelem. A kapuban a világbajnoki ezüstérmes Pekka Rinne áll. A második számú kapus a honfitársa, a fiatal, ám nagy tehetségnek kikiáltott Juuse Saros. P. K. Subban, Matthias Ekholm, Ryan Ellis, Roman Josi hátvédek a támadásból is kiveszik a részüket. Az előző idényben a védők 206 pontot szereztek, ami a csapat összes pontjának 30%-a. Az alapszakaszban a csatárok közül Ryan Johansen 54 pontot szerezett, Kyle Turris 65 meccsen 42 pontot, Nick Bonino pedig karrierje leggyengébbjét nyújtva 25 pontot hozott össze. A támadásaiknak a 19 éves Eeli Tolvanen szabhat új fazont. A fiatal finn a 19. születésnapja előtt 49 meccset játszott a KHL-ben, amelyeken 36 pontot ért el. Turristól és Boninótol a szakértők és a szurkolók is előrelépést várnak, így ha ők magukra találnak, Tolvanennel és Johansennel kiegészülve a Nashville is ott lehet a végelszámolásnál.

Kilenc szlovák

A 2018/19-es szezont csupán kilenc szlovák játékos kezdi meg az NHL-ben. Zdeno Chára és Jaroslav Halák a Boston Bruins kötelékében állnak. Chára már a 13. szezonját kezdi Bostonban. A csapat kapitánya 41 évesen meccsenként átlagban 22:54 percet tölt a jégen, ami a legmagasabb szám a csapatában.

Richard Pánik az Arizona Coyotes-ban kezdi meg a szezont. Andrej Sekera és Marián Gáborík ugyan sérültek, de Sekera ott van az Edmonton Oliers keretében, míg Gáborík szolgálataira az Ottawa Senators számít. Gáborík 2014-ben Stanley-kupát nyert a Los Angeles Kingsszel, de az utóbbi években rendre sérülések tördelik a karrierjét, az utóbbi két szezonban csak 21-21 pontot szerzett. Kérdés, hogy 35 évesen a sérülés után mennyire tudja visszanyerni régi formáját. Az Ottawában Marián Gáborík mellett a 22 éves védő, Christián Jaroš vár bevetésre.

Tomáš Tatár a Las Vegasból a Pacioretty-csere keretein belül igazolt Montrealba. A Vegasban nem volt alapember, Montrealban azonban komolyan számolnak vele, legalábbis erre engednek következtetni Claude Julien vezetőedző szavai: „Mindig minőségi támadó volt, aki képes 20 gólt is lőni szezononként. Ráadásul olyan játékos, aki keményen játszik és küzd. Pont ilyen játékosokra van szükségünk az új szezonban.”

Martin Marinčin a Toronto Maple Leafsben léphet rendszeresen pályára, Marko Daňo pedig a Winnipeg Jetsben csillogtathatja meg tudását. A 39 éves Marián Hossa, aki 1134 pontot szerzett NHL-es karrierje során, ugyan papíron ott van az Arizona Coyotes keretében, de már májusban bejelentette visszavonulását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?