Helmeczy Mihály nevét vette fel a magyar tannyelvű alapiskola

Helmeczy Mihály Alapiskola
Királyhelmec |

A város híres szülötte, Helmeczy Mihály nyelvújító nevét vette fel a magyar tannyelvű alapiskola. Az ünnepségre eljöttek az iskola volt tanárai, az egyházak, a társadalmi szervezetek és intézmények képviselői, a régióbeli polgármesterek, a magyarországi Törtel küldöttei, a bodrogközi és Ung-vidéki oktatási intézmények vezetői, valamint a fenntartó önkormányzat képviselői is.

Szabó Ferdinánd, az iskola igazgatója külön köszöntötte Nagy Enzoe Zoltán festőművészt, aki az ünnepségre elkészítette Helmeczy Mihály portréját is, az alkotást az ünnepségen lepleztek le. Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere ünnepi beszédét nagyrészt azokból a szavakból állította össze, melyeket Helmeczy alkotott. Ezt követően Czeróczki Ferencné, Törtel alpolgármestere mutatta be a Pest megyei települést, ahol Helmeczy Mihályt eltemették. Királyhelmec vezetése egyébként nemrég írt alá testvértelepülési megállapodást Törtellel. Nyíri Péter, a sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója a nyelvújító életéről és munkásságáról tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy a királyhelmeciek joggal lehetnek büszkék a nemcsak szerzői, nyelvtudósi, műfordítói, hírlapírói, „menedzseri” és egyéb területeken is jeleskedett nyelvújítóra. Illés Irén pedagógus a királyhelmeci oktatás, valamint a helyi magyar alapiskola múltját és jelenét mutatta be, majd a gyerekek ünnepi műsora következett.

A rendezvény végén Nádasdi Péter színművész, a város alpolgármestere az iskola tornatermeként is szolgáló Buzánszky Jenő Sportcsarnok építésével kapcsolatos történésekről számolt be. Királyhelmecen egyébként nemcsak az iskola homlokzatára került fel az intézmény új neve és logója, hanem az előtérben egy Helmeczyt bemutató prezentáció, valamint az általa alkotott szavakat tartalmazó tájékoztatótábla is látható. Az iskola a nyelvújító tiszteletére irodalmi és képzőművészeti versenyeket is szervez, és igyekszik minél szélesebb körben megismertetni az irodalmár munkásságát.

 

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?