Rangadók, rangadók mindenhol: tombolt a futballhétvége

dárdai pál

Nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is új szinttel búcsúzott szeptember: az európai topligákban sorjáztak a derbik, de furcsa mód a legtöbb beszédtémát még csak nem is ezek a meccsek szolgáltatták, hanem amelyen egy gigász mérkőzött a kicsivel, Dávid a Góliáttal. Körkép.

Kezdődött azzal, hogy az angol Premier League 7. fordulójának nyitómérkőzésén a West Ham United 3–1-re győzött a Manchester United ellen. Ez persze lehetett volna kicsúszott eredmény is, ám aki látta a meccset, döbbenten tapasztalhatta az első félidőben, hogy a United sokszor öt védővel bekkel, és a félpályán is alig képes áthozni a labdát. Teljes volt a blama, megérdemelt a kudarc.  A Vörös Ördögök így hét forduló után továbbra is csak tíz ponttal állnak, a PL-érában ez a leggyengébb kezdésük, legutóbb David Moyesszal rajtolt így a klub 2013-ban. 

A bajnokság első négy fordulójában négy vereséggel rajtoló (azóta hét pontot szerző) West Ham elleni mérkőzés előtt meglepetést okozott José Mourinho, amikor kihirdette a Manchester United keretét és kezdőcsapatát: a csapat legjobban kereső játékosa, Alexis Sánchez a keretbe sem került be, pedig elutazott a csapattal Londonba. A sokat kritizált és a csapatkapitány-helyettesi szereptől megfosztott Paul Pogba viszont ott volt a kezdőben, de nem ő volt a csapatkapitány, hanem a Derby County elleni, 11-esekkel elbukott Ligakupa-mérkőzéshez hasonlóan Ashley Young. A miértekről a meccs utáni sajtótájékoztatón beszélt a mester, aki persze ismét csak mindenkit kiosztott. 

A tény az tény

„Martial, Martial, Martial, ezt hallgatom hónapok óta, és azt, hogy Alexis Sánchez milyen rosszul játszik. Az emberek azt akarták, hogy berakjam Martialt, tessék, most megkapták…” – mondta a por­tu­gál menedzser csapata sajtótájékoz­tatóján a lefújást követően. Mou­rin­ho elmondta, a problémát játé­kosai hozzáállása jelentette, s az, hogy rendszeresen „elfelejtettek” hátra­men­ni védekezni. És persze a játékvezetővel sem volt elégedett a Special One.

„Nagyon nehéz úgy kezdeni egy meccset, hogy rögtön hátrányba kerülünk. Ráadásul egy szabálytalan góllal, mert ott egyértelműen les volt. Ha van videóbíró, ez nem történik meg… A harmadik West Ham-gól pedig már nem a partjelző, hanem a játékvezető hibája volt, mert nem fújt le egy egyértelmű szabálytalanságot a találat előtt” – tette hozzá Mourinho.

Persze, mindenki hibás, de a tény az tény: legutóbb az 1989/1990-es (!) idényben gyűjtött kevesebb pontot az MU az első 7 bajnoki fordulóban, mint most.

Ennek ellenére vannak még, akik kiállnak José Mourinho mellett. 

Van némi rendetlenség

„Vitathatatlan, hogy van némi rendetlenség a klub körül” – nyilatkozta Paul Scholes.

Míg korábbi klubtársa, Rio Ferdinand szerint a United lejtmenetét mindenképpen meg kell állítani, akár José Mourinho menesztésével is, addig Scholes védelmébe vette a menedzsert.

„Mielőtt ítélkezünk Mourinho fölött, nem szabad elfelejteni, hogy nem kapta meg nyáron azt a pénzt, amit szeretett volna, és így nem is tudott úgy igazolni. Persze az is igaz, hogy a korábbi időszakban már rengeteget költhetett játékosokra, különösen Victor Lindelöf és Eric Bailly ára volt meglepő a teljesítményükhöz képest. Az is egyértelmű, hogy korán van még ahhoz, hogy a nyáron igazolt Fredről véleményt mondjunk, neki is időt kell adni” – jelentette ki a Manchester Unitednél két periódusban összesen 499 bajnokin pályára lépő középpályás.

Scholes beszélt a csapaton belüli konfliktusokról, külön kiemelve a Mourinho és Paul Pogba közti feszültséget.

„Világosan látszik, hogy kisebb háború dúl José és a vezérigazgató Ed Woodward között, aki a kiadásokról dönt. Ez a feszültség pedig lecsapódik Mourinho, a stábja és a játékosok kapcsolatában is. Pogba továbbra is az egyik legjobb játékosa, bármilyen feszült is a helyzet, meg kell tudniuk oldani. Mourinho sem akarhatja elveszíteni. Sir Alex Ferguson idején tele volt a United minőségi játékosokkal, ha konfliktus keletkezett Beckham, Keane vagy Stam és a menedzser között, Ferguson megtehette, hogy kitette a csapatból őket. Mourinho számára nincs meg ez a luxus” – jelentette ki a most 43 éves, 66-szoros válogatott Scholes.

Bombameglepetés a Bundesligában

A hétvége másik igazi szenzációjának mi, magyarok is örülhettünk. Dárdai Pál csapata, a Hertha Berlin hazai pályán nagyon meggyőző játékkal 2–0-ra verte a Bayern Münchent a Bundesliga hatodik fordulójának nyitómérkőzésén. A bajorok csak a szögleteket rugdosták, ziccert nem tudtak kialakítani, a Hertha győzelme teljesen megérdemelt.

Niko Kovac, a Bayern vezetőedzője a hétközi, Augusburg elleni botlás után nem tartalékolt a keddi Bajnokok Ligája-összecsapásra: a horvát csak Müllert és Hummelst hagyta ki a kezdőből. A Herthában Dárdai Palkó a kispadon kapott helyet.

A meccs elején csak méregették egymást a csapatok, nem volt őrült rohanás. A 22. percben aztán tizenegyeshez jutott a Hertha: Duda beadása után Ibisevic fejesét bravúrral védte Neuer, a kipattanóra startoló Kalout azonban elsodorta Boateng, amiért büntetőt ítélt a bíró, Ibisevic lába pedig nem remegett meg (1–0). Ezt követően kétszer is egyenlíthetett volna a Bayern, de ehelyett ismét Duda volt a főszereplő: egy remek akció végén Kalou szöktette Lazarót, aki az alapvonalról pontosan gurított középre, Ondrej Duda pedig a bal felsőbe vágta a labdát, beállítva ezzel a 2–0-s végeredményt. Győzelmével a Hertha pontszámban beérte a bajorokat, és a táblázat harmadik helyét foglalja el.

A meccs utáni sajtótájékoztatón a magyar szakember boldogan értékelte a látottakat.

„Nagyon büszkék vagyunk a győzelemre és a teljesítményünkre” – mondta Dárdai Pál. – Az első félidőben kicsit jobban játszottunk, a góljaink a lehető legjobbkor születtek. A második félidőben a csapatom tele volt harci szellemmel, mindent megtettünk a győzelemért. Megérdemeltük ezt a nagy sikert. Így elfelejthetem a Bremen elleni játékot és az ottani vereséget. Ez egy szép nap számunkra!”

Főszerepben a kapusok

A spanyol bajnokság 7. fordulójának csúcsrangadóján a Real Madrid gól nélküli döntetlent játszott az Atlético Madriddal a Santiago Bernabeuban. Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott, a másodikban a Real dominálta a játékot, de gólt nem sikerült szereznie. Ezzel mindkét csapat elszalasztotta az esélyt, hogy átvegye a vezetést a tabellán. Ha gólokat nem is, kapusbravúrokat legalább láthattunk. 

Hazai oldalról nem sok pozitívumot tartogatott a meccs, talán csak egyet: a hajrában Vinícius Júnior debütálásának tapsolhattak a hazaiak – igaz, a 18 éves brazil szupertehetség mindössze öt percet kapott, így változtatni már ő sem tudott a játék képén. Mint ahogy Gareth Bale sem: a walesi szupersztár 9. meccsét játszotta az Atlético Madrid ellen a bajnokságban, és még egyszer sem tudott gólt szerezni ellenük. 

„Nem vagyok elégedett az eredménnyel” – kezdte értékelését Julen Lopetegui, a Real Madrid vezetőedzője. – Mindig nyerni szeretnénk, és most meg is érdemeltük volna a győzelmet. Fölényben játszottunk és tiszta gólhelyzeteket alakítottunk ki, de a futballt gólra játsszák, és nem azt jutalmazzák, hogy melyik csapat érdemelné meg, hogy nyerjen. Sajnálom, hogy nem voltunk pontosabbak a kapu előtt.”

A Real Madrid ezt megelőzően még José Mourinho irányítása alatt, 2011 szeptemberében maradt gólképtelen egymást követő két bajnoki mérkőzésen.

Nézd csak, ez meg tud focizni!

A hetedik forduló angol bajnoki rangadóján bár sokáig vezetett a Chelsea, végül Daniel Sturridge 89. percben szerzett óriási góljával döntetlenre mentette a meccset a Liverpool. Tegyük hozzá rögtön, teljesen megérdemelten, hiszen Jürgen Klopp csapata számos lehetőséget alakított ki az ellenfél kapuja előtt. 

Igaz, ennek ellenére mégis otthon tarthatták volna a három pontot a hazaiak, ha David Luiz fejese egy kicsit pontosabb az utolsó pillanatokban. A Chelsea irányítását nyáron átvevő Maurizio Sarri elárulta, kellemesen csalódott az Antonio Conte által többnyire mellőzött David Luizban.

„Két szezonnal korábban még főszereplő volt, aztán hat hónappal ezelőtt már nem játszott, így össze volt zavarodva. Nagyon egyenes, ha mondania kell valamit nekem, akkor megteszi. Kedvelem az ilyen embereket” – mondta Maurizio Sarri a brazil védőről, aki az eddig veretlen londoniak mind a hét bajnokiján a kezdőcsapatban kapott helyet.

„Amikor idejöttem, rájöttem, hogy kiváló játékos, aki tökéletesen beleillik az általam elképzelt játékba. Sokkal jobb, mint azt előzetesen gondoltam róla” – fogalmazott Sarri, akinek Hazard-ról is volt egy gondolata. 

„Úgy gondolom, hogy Hazard a világ legjobb játékosai között van, de biztos vagyok benne, hogy tudna még fejlődni. Ha még keményebben edzene, akkor ki tudná hozni magából a 100%-ot, mert jelenleg csak a 70, 75, 80 százalékos teljesítményét látjuk tőle. Ha kihozná magából a maximumot, akkor a világ legjobb játékosa lehetne. Ehhez csak intenzívebb edzésmunkára lenne szüksége. Ugyanakkor nagyon nehéz őt összehasonlítani másokkal, mert kivételes képességekkel rendelkezik. Egy igazi géniusz, aki a legjobb lehet, én pedig azt szeretném, hogy elérjen arra a szintre” – nyilatkozta az olasz szakember.

A szupercsere újra lesújtott

Bár Hazard ezúttal is gólt szerzett, a meccs végül nem róla, hanem Daniel Sturridge-ről marad emlékezetes. 

A játékos a 2017/2018-as szezonban összesen 14 tétmérkőzésen kapott lehetőséget a Liverpoolban, mielőtt lepasszolták volna kölcsönbe a West Bromwich Albionnak. 

A kölcsön lejárta után, nyáron még szintén kérdéses volt a jövője. A Liverpool 15 millió fontot szeretett volna kapni érte, ám ilyen árkategóriában nem tolongtak a játékosért a klubok, ő pedig maradt, végiggürcölte a felkészülést, mely során Jürgen Klopp többször is dicsérte, a szezont pedig parádésan kezdte: gólt szerzett a BL-ben a PSG ellen, betalált a Ligakupában a Chelsea ellen (igaz, utána fordított az ellenfél), a bajnokságban pedig szinte első labdaérintéséből gólt lőtt a WHU-nak a becserélése után, és ez történt a Chelsea ellen is: a 86. percben beállt, a 89.-ben pedig szétlőtte a Chelsea kapuját, megőrizve a Liverpool veretlenségét. 

Soha rosszabb hétvégét. 

Kovács Gábor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?