Donna Strickland: a női fizikusokat ünnepli a Nobel-díj

Donna Strickland
Stockholm |

Donna Strickland szerint a női fizikusokat ünnepli a 2018. évi fizikai Nobel-díj, amelyet a Waterlooi Egyetem kutatója megosztva kapott Arthur Ashkin amerikai és Gérard Mourou francia tudóssal a lézerfizika területén elért úttörő eredményeiért.

A kanadai tudós mindössze a harmadik nő, akinek odaítélték a fizikai Nobel-díjat. Ezt megelőzően 1963-ban a német-amerikai Maria Goeppert-Mayer, előtte 60 évvel Marie Curie részesült az elismerésben a fizika területén.

Strickland elmondta, amikor meghallotta a hírt, az első gondolata az volt, hogy "ez őrület". "Mindig lamentálsz azon, hogy valóság-e" - hangsúlyozta a Nobel-díj odaítéléséről tartott sajtótájékoztatón, amelybe telefonon kapcsolódott be. 

Elmondta, hogy megtisztelve érzi magát, hogy azon nők egyike lehet, akik eddig elnyerték a fizikai Nobel-díjat.

"Nyilvánvaló, hogy a női fizikusokat kell ünnepelnünk, mivel ott vagyunk a pályán" - hangsúlyozta. Annak a reményének adott hangot, hogy idővel talán gyorsabb ütemben részesülhetnek nők az elismerésből.

Donna Strickland egyébként 2015 óta az első nő, aki Nobel-díjat kap. 2015-ben Tu Ju-ju kínai kutató orvosi-élettani Nobel-díjat kapott, és Szvetlana Alekszejevics fehérorosz írónőnek ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat, azóta azonban egyik területen sem volt női díjazott.

Arthur Ashkin az optikai csipesz megalkotásáért és az eszköz biológiai rendszerekben való alkalmazásáért, Gérard Mourou és Donna Strickland pedig a nagy intenzitású, ultrarövid lézerimpulzusok létrehozásának kidolgozásáért részesül a fizikai Nobel-díjban. Az indoklás szerint az idei kitüntetettek forradalmasították a lézerfizikát. Rendkívül kicsi precíz eszközök megalkotásával új kutatási területek nyíltak meg nemcsak az orvostudományban, hanem az iparban is.

A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?