Pellegrini: Szlovákia és Csehország a sikerekben és a gondokban is osztozik

Andrej Babiš és Peter Pellegrini
Brünn |

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint Szlovákia és Csehország nemcsak az elért sikerekben hasonlít egymásra, hanem hasonló problémákkal is küzd. A beszéd a brünni Nemzetközi Gépipari Kiállítás helyszínén hangzott el, Csehszlovákia létrejöttének 100. és Szlovákia létrejöttének 25. évfordulója alkalmából.

Az évfordulókra két kiállítással emlékeznek - az egyik a csehszlovák ipar nagy alakjait mutatja be, a másik, 100RIES néven a múlt század cseh és szlovák ipari legendáira helyezi a hangsúlyt. A megnyitón részt vett Andrej Babiš cseh kormányfő is, rajtuk kívül Marta Nováková és Peter Žiga (Smer-SD) cseh és szlovák gazdaságügyi miniszterek, valamint a két nemzet védelmi miniszterei.

„Amikor a cseh miniszterelnök a sikerekről beszél, akkor az a két ország közös sikereit is jelenti. Éppúgy, mint a problémák, amelyekben szintén osztozunk" – mondta Pellegrini. A kiállítás szerinte arra hívja fel a fiatalok figyelmét, hogy az elmúlt évtizedekben milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül mindkét ország, hogy fejlődött a kutatás, az ipar és a termékek.

„Szlovákia nem akar versenyezni Csehországgal, hanem közösen akar vele fejlődni. Büszke vagyok arra, hogy két olyan ország élén állunk, amelyek stabilitást és gazdasági növekedést mutatnak. A térség a nyugalom szigete, hiszen Európában és világviszonylatban is a legbiztonságosabb országok közé tartozunk. Őszintén remélem, hogy ez így is marad" – tette hozzá Pellegrini.

Babiš szerint a két ország, amely 75 éven át élt együtt, gyakorlatilag el sem vált. „Úgy gondolom, hogy mindkét ország jól áll. Persze vannak közös problémák is, kevés az ember, versenyzünk az autógyártásban és reménykedünk, hogy mindig lesznek vevők is."

Kapcsolódó cikkünk

„Nagyon örülök, hogy a fegyvergyártás újra elindult a két országban. 1936-ban még Csehszlovákia volt a világ elsőszámú fegyvergyártója, 1989 után azonban ez valahogy megszűnt." A kiállításon 2600 kiállító vesz részt, közülük 800 Csehországból. Babiš szerint a cseh iparnak elsősorban minőségi munkaerőre van szüksége, amely pedig az oktatási reformmal függ össze.

Žiga szerint a gépiparnak nagy hagyománya van Szlovákiában. „A gépipari és elektrotechnikai ágazat 2017-ben a teljes ipari termelés 53%-át tette ki. A Szlovák Gazdaságügyi Minisztérium a SARIO ügynökséggel közreműködve 42 új és sikeres cég bemutatóját biztosította. 'Good Idea Slovakia' jelige alatt olyan projekteket mutatunk be, amelyek előtt nemcsak Szlovákiában, hanem külföldön is nagy jövő áll" – jegyezte meg a miniszter. A kiállításon 107 szlovák kiállító vesz részt, ami rekordnak számít.

Nováková szerint a két ország jelentős ipari hagyománnyal rendelkezik, amit a brünni Nemzetközi Gépipari Kiállításon be is mutatnak. „Szlovákia Csehország egyik legjelentősebb exportországa, ami fordítva is igaz – Szlovákia is sokat exportál Csehországba. Örülnünk kéne ennek a ténynek, hiszen ez is azt mutatja, hogy a két ország tulajdonképpen nem vált el egymástól 25 éve" – tette hozzá Nováková.

A 60. Nemzetközi Gépipari Kiállítás partnerországa idén Szlovákia. A kiállítás fő célja, hogy bemutassa a közös cseh-szlovák ipart és annak fejlődését. Szlovákia hivatalos kiállítása az 1928-ból származó, különleges A1-es pavilonban lesz megtekinthető. A tárlat cseh és szlovák történetek százait mutatja be, ikonikus termékektől híres márkákon keresztül jelentős személyiségekig. A kiállításon több mint 100 cég vesz részt Szlovákiából. A tárlatot a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) a brünni nagykiállítással közreműködve készítette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?