Irán ballisztikus rakétákat lőtt ki egy szíriai szélsőséges csoport táborára

irán ballisztikus
Teherán |

Az iráni Forradalmi Gárda hétfőn ballisztikus rakétákkal támadta Kelet-Szíriában annak a szélsőséges csoportnak a főhadiszállását, amelyet a minapi iráni ahvázi katonai díszszemle elleni merénylet elkövetésével vádol.

Az iráni állami televízió, valamint az IRNA helyi hírügynökség beszámolója szerint a rakétacsapásban számos szunnita dzsihadista fegyveres meghalt, illetve megsebesült. Részletekkel nem szolgáltak. A tévéfelvételekből annyi kiderült, hogy a rakétákat a nyugat-iráni Kermánsáhból indították. Egy ábrán bemutatták, hogy a rakéták átrepültek az Irak középső részén fekvő Tikrit városa felett, majd a délkelet-szíriai Abu Kamal városa környékén becsapódtak, az Eufrátesz-folyótól keletre. 

A Fars félhivatalos hírügynökség szerint a támadásban a 750 kilométeres hatótávolságú Zolfaghar típusú, valamint a 800 kilométeres Kiam rakétákat vetették be.

Abu Kamal települést jelenleg a szíriai kormányerők ellenőrzik, azonban a várost az Iszlám Állam dzsihadista fegyveresei támadják. A szélsőséges szervezet elvesztette a korábban Irakban és Szíriában felügyelete alá vont területek majd egészét.  

Ismeretlen fegyveresek szeptember 22-én huszonnégy embert megöltek, köztük az iráni elitosztag, a Forradalmi Gárda 12 tagját. A támadásban több mint hatvanan megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként jelentkezett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, illetve egy iráni arab szakadár mozgalom is, az Arab Harci Mozgalom Ahváz Felszabadításáért. Utóbbi egy szakadár ernyőszervezet, az Ahvázi Nemzeti Ellenállás tagja, amely önálló állam létrehozására törekszik az olajban gazdag, délnyugat-iráni Huzesztán tartományban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?