Változhat az iskolák finanszírozása

Martina Lubyová
Pozsony |

Ismét terítékre kerülhet az iskolák osztályalapú finanszírozási modellje. Az ellenzék azonban az iskolahálózat racionalizációját tartja elengedhetetlen lépésnek.

Mérlegeli az iskolák finanszírozási rendszerének módosítását Martina Lubyová (SNS-jelölt) – az oktatási miniszter erről a köztévé hétvégi vitaműsorában beszélt.

Jelenleg az oktatási intézmények a diákok száma után kapnak támogatást, úgynevezett fejpénzt. A tárcavezető szerint ez azt eredményezi, hogy az iskolák a felvételi helyett toborozzák a diákokat. „Véleményünk szerint ez káros, ezért a diákok száma mellé egy újabb paramétert is be kellene iktatni a rendszerbe” – érvelt a miniszter. Lubyová szerint előnyösebb volna, ha az iskolák az osztályok száma alapján kapnák meg az anyagiakat, vagyis, ha az úgynevezett osztályfinanszírozás modelljére térnénk át. A miniszter konkrétumokról nem beszélt, állítja, hogy előbb ismernie kell a pontos számokat.

Vitapartnere, Martin Poliačik (Progresszív Szlovákia) parlamenti képviselő elismerte, hogy vannak hiányosságai a jelenlegi finanszírozási rendszernek, ugyanakkor szerinte a hazai oktatásügynek súlyosabb problémái vannak. „Az iskolahálózat racionalizációja, mely máig nem ment végbe, fontosabb feladat. Rengeteg kisiskola van a hálózatban, melyek fenntartása anyagi szempontból nagyon költséges” – mondta az ellenzéki képviselő, aki szerint első lépésként valóban szükség van a számadatokra, ám ezeket már korábban be kellett volna gyűjtenie a tárcának. Martina Lubyová megvédte a kisiskolákat, elismerte, hogy az iskolahálózat racionalizációjával valóban anyagiakat spórolna meg a tárca, de negatív hatásai lennének a kisebb településeken élő szülőkre, akiknek utaztatniuk kellene gyermekeiket. Arra is emlékeztetett, hogy a felmérések alapján a kisiskolák diákjainak teljesítménye nem marad teljes szervezettségű iskolák diákjaiétól.

Kapcsolódó cikkünk

Az iskolák finanszírozását szabályzó törvényt egyébként tavaly tavasszal nyitotta meg az akkor még Peter Plavčan (SNS-jelölt) vezette oktatási tárca. Az akkori vezetés gyakorlatilag kategorikusan elvetette az osztályalapú finanszírozás bevezetésének még a gondolatát is. Ez a modell egyébként a nemzetiségi iskolák számára sem biztos, hogy kedvező lenne.

A miniszter arról is beszélt, hogy a pedagógusok 10%-os béremelési javaslatát, melyről decemberig kellene aláírni a kollektív szerződést, még nem terjesztette az érdekegyeztető tanács elé. A miniszter még tárgyalni akar a részletekről a kormánnyal. „Azért egyeztetünk ilyen hosszan, mert nagyon sok embert érint az emelés” – magyarázta Lubyová. (TASR, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?