Külföldi áldozatai is lehetnek az indonéziai földrengésnek és szökőárnak

Indonézia
Jakarta |

A legfrissebb összesítések szerint már 832 halottja és több száz sérültje van az indonéziai Celebeszt (Sulawesi) megrázó földrengésnek és az azt követő szökőárnak - közölte a helyi katasztrófavédelem vasárnap.

 

Sok embert eltűntként tartanak nyilván, 540-en súlyosan megsérültek - számoltak be a hatóságok. Palu városában 71 külföldi tartózkodott,  három francia, egy malajziai és egy dél-korai állampolgár sorsáról nem tudni. A többieket - egy német, egy belga és egy szingapúri, tíz vietnami, 32 thaiföldi és 21 kínai állampolgárt - megtalálták vagy kimenekítették - közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

A halálos áldozatok többsége a mintegy 350 ezer lakost számláló, a tenger partján fekvő palui területről való. Ennek egyik magyarázata az, hogy a természeti katasztrófa idején sokan tartózkodtak a tengerparti strandon, ahol fesztivált tartottak éppen.

Egy katasztrófavédelmi tisztviselő elmondta, hogy a földrengést követő szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel száguldott a nyílt tengeren. A partra több mint három méter magas hullámok csaptak le.

A mentőalakulatoknak sikerült egy nőt élve kimenteni az egyik szálloda, a Roa Roa romjai közül. A szálláshely tulajdonosa elmondta, hogy mintegy hatvan ember lehet még a romhalmaz csapdájában. Egy bevásárlóközpontnál emberek százai kutatnak hozzátartozóik után a törmelékek között.

A hatóságok és a nem kormányzati szervezetek egy másik terület, a Palutól északabbra fekvő Donggala halásztepelülés miatt is aggódnak, az ott történtekről ugyanis egyelőre nem érkeztek jelentések, a megrongálódott utak és a távközlés rossz állapota miatt.

 

További gondot okoz a sérültek ellátása, egyrészt mert a térségben lévő kórházak megrongálódtak, másrészt azért, mert olyan nagy a sérültek száma. Számos beteget a szabad ég alatt ápolnak.

A jakartai kormány 37,6 millió dollárt különített el a mentési munkálatok végrehajtásához és a segélyezésre.

A területet egyébként további 170 rengés érte. Szombaton megnyitották a palui repülőteret, amely több mint 20 órán át zárva tartott. A légikikötő azonban kizárólag segélyszállítmányokat fogad majd - jelentette be a légügyi hatóság szóvivője.

Értesülések szerint a reptér irányítótornya is megrongálódott, illetve egy légi irányító meghalt az épületben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?