Sztrájk lesz a kiskórházakban?

Pozsony |

<p>Egyre valószínűbb, hogy négy év elteltével újra sztrájkba lépnek egyes kórházi alkalmazottak, elfogadhatatlannak tartják ugyanis a kiskórházak által ajánlott béremelést. A szakszervezetek képviselői szerdán visszautasították a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) ajánlatát, amely szerint 2,5%-kal emelkedett volna az alkalmazottak fizetése.</p>

„Ha a szövetség nem változtat álláspontján, sztrájkkészültséget hirdetünk” – jelentette ki Anton Szalay, az egészségügyi dolgozók szakszervezetének elnöke. A kórházak továbbra is azzal érvelnek, hogy nincs pénzük a béremelésre, illetve csak akkora emelést tudnak jóváhagyni, amennyivel az Általános Egészségbiztosító és az Union áprilistól többet fizet a kórházi kezelésekért. „Számunkra a béremelés alsó határa 4%” – jelentette ki Szalay. A kórházszövetség azonban azt állítja, nem tudnak ekkora béremelést adni. „Mindenkinek figyelembe kell vennie a valós helyzetet, nincs pénz nagyobb emelésre” – jelentette ki Peter Ottinger, az ANS elnökhelyettese. A szakszervezet még egy „esélyt” ad a kórházaknak, a jövő hét közepéig vár a jobb ajánlatra.

A kiskórházak alkalmazottainak bére évek óta nem változott, a szakszervezet 2008 júniusa óta tárgyal a kórházszövetséggel a béremelésről. Tavaly szeptemberben döntőbíró mondta ki, hogy két ütemben, szeptembertől és idén márciustól, 4-4%-kal emelkedjen az egészségügyi dolgozók, valamint 3-3%-kal a kórházak más beosztású alkalmazottainak bére, ez azonban nem valósult meg. A kórházi alkalmazottak legutóbb négy éve, a választások előtt sztrájkoltak, akkor jelentős, két ütemben 20%-os béremelést harcoltak ki az előző kormánytól. Azóta azonban csak az egyetemi kórházakban nőttek a bérek, ezért tovább nőtt a különbség a kiskórházak és a központi kórházak dolgozóinak fizetése között. Az egyetemi kórházak azért engedhetik meg maguknak a nagyobb fizetéseket, mivel helyzetüket kihasználva elérték, hogy az egészségbiztosítók többet fizessenek nekik a kezelésekért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?