Többen megsérültek a Barcelonában tartott tömegtüntetéseken

barcelona tüntetés
Barcelona |

Tizennégyen megsérültek rendőrök és katalán szeparatista tüntetők összecsapásában szombaton a Barcelonában tartott tömegtüntetéseken, két nappal a tavaly októberi katalán függetlenségi népszavazás egyéves évfordulója előtt.

A rendvédelmi hatóságok hat embert állítottak elő a szeparatisták akcióján, valamint a Spanyolországgal való egységet támogató aktivisták párhuzamos ellentüntetésén.

Az összesereglett mintegy 6000 szeparatista közül számosan színes port tartalmazó zacskókkal és tojásokkal hajigálták a rendőröket, s erőszakkal próbáltak áttörni sorfalukon, hogy összecsapjanak az ellentüntetőkkel.

A tartományi rendőrség szerint a rendvédelmi szervek egyik tagja is megsérült. Az egészségügyi hatóságok közölték, hogy három embert kellett kórházba szállítani, a többieket a helyszínen látták el.

A függetlenséget pártoló szervezetek eredetileg azért vonultak a katalán főváros utcáira, hogy útját állják egy menetnek, amelyen a spanyol rendőrség és csendőrség mintegy kétezer tagja vonult fel, megemlékezve a katalán népszavazást megakadályozó 2017. évi bevetésükről, illetve fizetésemelést követelve.

Katalóniában 2017. október elsején függetlenségi népszavazást tartottak, melyet a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett megakadályozni. Ez több helyen erőszakba torkollt. A referendumot követően Madrid feloszlatta a katalán regionális parlamentet, és leváltotta a barcelonai tartományi kormányt. A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a katalán vezetés több korábbi tagja ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?