GAZDASÁGI HÍRMORZSÁK

Csúcson a szlovák növekedésPozsony. Szlovákia az idei második negyedévben, éves összehasonlításban a második leggyorsabban növekvő gazdaságnak számított az Európai Unió országai közül – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a legfrissebb jelentéséből.

Csúcson a szlovák növekedés

Pozsony. Szlovákia az idei második negyedévben, éves összehasonlításban a második leggyorsabban növekvő gazdaságnak számított az Európai Unió országai közül – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a legfrissebb jelentéséből. Gazdaságunk az elmúlt év azonos időszakához képest 7,6%-kal nőtt. A leggyorsabb növekedést az Európai Unión belül Románia érte el, ahol a GDP bővülése 9,3%-os volt. Az egész EU-ban a második negyedévben 1,7%-os volt a gazdasági növekedés az egy évvel korábbihoz képest, az eurózónában viszont visszaesést mértek. Az új EU-tagok közül majdnem minden országban lassult a gazdasági növekedés, Észtországban egyenesen visszaesést jegyeztek fel. (SITA)

Egyre több lakást újítanak fel

Pozsony. Építőipari termelésünk augusztusban elérte a 16,7 milliárd koronát (554,34 millió euró), ami 7,7%-kal több az elmúlt év azonos időszakában regisztráltnál. Mindez elsősorban a lakásfelújításoknak köszönhető, az ezekre fordított kiadások ugyanis csaknem a negyedével nőttek. Mintegy 25 százalékkal nőttek azonban a hazai építőipari cégek külföldi megrendelései is. (SITA)

Nem esett vissza az autóvásárlás

Pozsony. A gazdasági válság miatt stagnáló autóipari termelés ellenére Szlovákiában az elmúlt hónapban 24 százalékkal több autót adtak el az elmúlt év azonos időszakához képest. Szeptemberben 7 ezer autó kelt el, miközben az idei év elejétől 71,6 ezer kocsit vásároltak. A legkeresettebb márka továbbra is a Škoda, amely a piac 20,20 százalékát uralja. A második helyen a Volkswagen (8,25%) a harmadikon pedig a Peugeot (7,21%) található. (SITA)

Rekordnagyságú cseh fegyverexport

Prága. Rekordnagyságú volt tavaly a cseh fegyverexport. A cseh cégek összesen 174 millió euró bevételre tettek szert, ami 81 millió euróval több mint 2006-ban. A fegyverkivitel 20%-a Indiába irányult, 12%-a Szlovákiába, a válságövezetnek számító Grúzia részesedése 7,6%-os. A legnagyobb érdeklődés a korszerű önműködő cseh puskák iránt nyilvánul meg, amelyekből több mint 51 ezer darabot adtak el külföldön. Hagyományosan nagy az érdeklődés a cseh pisztolyok iránt is, amelyekből 30 410 darabot vettek meg a külföldiek. Exportáltak még 600 darab tankelhárító RPG-rakétát, hat tankot, három tüzérségi rendszert és öt MIG-21-es vadászgépet is. (-kes)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?