Hogyan készül a mákos bejgli? (videó)

<p>Nógrád megye egyik leghíresebb szakácsnője, Molnár Antalné, Erzsike néni. Az ő ünnepi asztalán is mindig ott illatozik ez a hagyományos étel. Erzsike néni felfutatott élesztőt kever a liszthez és a cukorhoz, hogy elkészítse a tésztát.</p>
<!-- AddThis Button BEGIN -->
<p><a href="http://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&amp;pub=xa-4ae87eb4619b4553">… src="http://s7.addthis.com/static/btn/v2/lg-share-en.gif&quot; alt="Bookmark and Share" width="125" height="16" /></a>
<script src="http://s7.addthis.com/js/250/addthis_widget.js#pub=xa-4ae87eb4619b4553&…; type="text/javascript"></script>
</p>
<!-- AddThis Button END -->

A sokéves gyakorlat lehetővé teszi Erzsike néni számára, hogy szinte minden hozzávalót szemmérték alapján adagoljon. Az igazi mákos beigli alapja a kelt tészta. Ez is jelzi, hogy a beigli nem más, mint egy kalács.

A 19. század második felében átvett német „beugen” szó is töltött kalácsot jelent. Erzsike néni biztos mozdulatokkal dagasztja a beigli alapanyagát. A tészta akkor az igazi, ha már nem ragad a kezéhez. A tésztának most legalább egy óráig letakarva kelnie kell.

Addig elkészül a mákos töltelék.

A szegényebb emberek karácsonyi menüje savanyú levessel kezdődött, majd mákos étellel folytatódott, a végén csak a csemege maradt hátra, ami lehetett alma vagy dió.

A mákos beiglit azért fogyasztjuk karácsonykor, mert a böjtös ételek sorába tartozik, hiszen nem tartalmaz húst és növényi olajjal is elkészíthetjük.

Apropó mák! A mák bódító hatását már a középkorban is ismerték. A síró gyermekeknek is mákgubó teát főztek, hogy aludjanak. A növénynek ma már a gyógyászatban is hasznát veszik. Ugyanakkor a mákgubóból kábítószert is készítenek. Az Európai Unióban a mák termesztését szigorúan szabályozzák.
Mi lesz akkor a mákos beglivel? Eltűnik a karácsonyi asztalról?

Az európai szabályok csak az ipari máktermesztésre vonatkoznak. Az élelmiszeripari mákból viszont, amely a mákos beiglibe is kerül lehetetlen kábítószert készíteni. Elméletileg házilag mégis mennyi mákból készíthetnénk bódítószert? A szakemberek szerint egy szekérnyi étkezési mákgubóból egy főzetet lehetne kinyerni.

A mákos beiglit az évvégén azért is fogyasztják, mert a hiedelem szerint a sok apró mákszem bőséget hoz majd a családnak. (A szöveg és a videó forrása a freepress.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?