Nem a magas sarkú cipő a bűnös

<p>Sokan panaszkodnak, hogy estefelé duzzadt, viszket, nehéz a lábuk. Ön is közéjük tartozik? Az első jelek lebecsülése, a rossz helyzetfelmérés és a hibás kezelés mind egészségi, mind esztétikai szempontból nagyon sokat ronthat a helyzeten. A könnyű lábak felé az alapos orvosi kivizsgáláson át vezet az út.</p>

A gyakorlat azt mutatja, hogy az emberek eléggé közömbösek, nem veszik észre, vagy nem akarják észre venni, hogy lábukkal nincs minden rendben. Nem ritka, hogy valaki csak évekkel az első tünetek megjelenése után kerül szakemberhez. Pedig a fájó és dagadt lábak nagyon megnehezíthetik az életet. Tanulmányok bizonyítják, hogy ez lehet a nagyon elterjedt, és még mindig lebecsült krónikus érelégtelenség első jele. A duzzanatnak, fájdalomnak, gyulladásnak, visszérnek, lábszárfekélynek sok oka lehet, s a pontos diagnózist csak alapos orvosi kivizsgálás után lehet felállítani. Az az érv, hogy a családban mindenkinek visszere van, ma már nem állja meg a helyét. Meg lehet szabadulni ettől a kellemetlenségtől.

Rendben van a lábam?

Ezt a kérdést mindenkinek fel kellene tennie. Tehát nemcsak azoknak, akik keveset mozognak, túlsúlyosak, idősek vagy hajlamosak a visszerek kialakulására. A fogamzásgátlás és a dohányzás szintén ronthat a helyzeten.

„Európa fejlett országaiban és az USA-ban a nők 40-60, a férfiak 15-30 százalékát sújtja az érelégtelenség. A vér felgyülemlik a lábban, ami gyulladásos folyamatokat indít el. Innen már csak egy lépés a visszér, a bőrbetegség, a lábszárfekély kialakulása – hangsúlyozza dr. Zsernovicky Ferenc érspecialista.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"197380","attributes":{"alt":"","author":"Forrás: freeimages.com","class":"media-image","height":"360","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Mit tehetünk a lábunkért?

A korai diagnosztizálás, a hatékonyabb kezelés megelőzheti a betegséget. A sikeres kezelés alapja a helyes diagnózis. „Gyakran tapasztalom, hogy az emberek tudatlanok és tájékozatlanok, de ugyanez mondható el néhány orvosról is. A krónikus érelégtelenségnek sok oka lehet, s csak a speciális műszerekkel végzett alapos kivizsgálás állíthatja fel a helyes diagnózist és határozhatja meg a hatékony kezelést. Nem minden lábdagadás és visszér egyforma. A nők körében például az a nézet uralkodik, hogy a magas sarkú cipő visszeret okoz, pedig ez nem igaz” – tette hozzá a szakember. Lábproblémáink tényleges okát szakember nélkül aligha fedezhetjük fel, de lábunk egészségéért mi magunk is sokat tehetünk.

Ajánlások

Gyalogoljunk! Aki sokat ül és áll, az lift helyett használjon lépcsőt, telefonálás közben álljon fel és sétálgasson, időről időre iktasson be ötperces szüneteket.

Vénaerősítő sportok: kirándulás, gyaloglás, úszás, biciklizés, gimnasztika, tánc. Ezek mind aktivizálják azokat a mechanizmusokat, amelyek elősegítik a vérnek a szív felé való visszaáramlását.

A vénák tápláléka: Kiváló vénaerősítő a mediterrán koszt, sok zöldséggel és gyümölccsel, hallal és első osztályú, hidegen sajtolt olívaolajjal. Kiváló vénás táplálék a hajdina, erősíti az érfalat. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"197381","attributes":{"alt":"","author":"Forrás: freeimages.com","class":"media-image","height":"319","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Hasznos tanácsok

Rendszeresen mozogjon, igyekezzen naponta többször felpolcolni a lábát. A tétlen állás vagy ülés a baj forrása.

Igyekezzen elkerülni a túlsúlyt, kerülje a hosszú állást vagy a nehéz tárgyak cipelését, mert növeli a nyomást az erekben.

Kerülje a szoros ruhát – akadályozza a vérkeringést.

Kerülje a fürdőt, szaunát, napozást, mert tágítja az ereket, növeli a vér mennyiségét, rontja a keringést.

Kérje ki az orvos véleményét a legmegfelelőbb gyógyszeres kezelésről, a fáslizásról, a kompresszív harisnya viseléséről, a szklerotizációról vagy a sebészi beavatkozásról.

 

Gyógytea visszerekre

Hozzávalók: 20 g vadgesztenyevirág, 20 g galagonyavirág és -levél, 20 g orvosi somkóró, 10 g árnikavirág, 20 g cickafarkvirág.

Elkészítése: A keverékből 1 teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Ha szükséges, ízesíthetjük némi mézzel. Naponta háromszor mindig fél órával étkezés után igyunk belőle, kortyonként.

 

Érdekes
A lábvizesedés okaiA láb vizesedésére az érintettek általában nagyon érzékenyen reagálnak. Sokan mégis úgy vélik, a gond egyszerűen csak kellemetlen, és az okát pedig ismerik.Olvassa el, mi a teendő!
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?