Küzdelem az Oroszlánért

Velence |

<p>Ma kezdődik és szeptember 12-ig tart a 66. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb múlttal büszkélkedő A kategóriás filmes mustrája.</p>

Idén huszonhárom alkotás verseng a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánért, a legjobbnak ítélt rendező pedig Ezüst Oroszlánnal térhet haza.

Versenybe száll többek között Fatih Akin, a Németországban élő török rendező Soul Kitchen című munkájával (melyben Gryllus Dorka is játszik). Nagy várakozás előzi meg Michael Moore új dokumentumfilmje, a gazdasági válságot elemző Capitalism: A Love Story és Tom Ford, a Gucci divattervezőjének debütáló filmje, az A Single Man bemutatását. A vendéglátó olaszok négy filmmel lesznek jelen a versenyben: a világhírű filmes mester, Giuseppe Tornatore új mozija, a Baaría egy szicíliai család három generációjának szórakoztató és melankolikus története, olyan ismert színészekkel, mint Raoul Bova, Monica Bellucci vagy Michele Placido.

Ez utóbbi rendezőként is verseng majd Il Grande Sogno című munkájával, amely 1968-ba, a diákforradalmak idejébe vezeti el a nézőt. A versenyfilmek között lesz Werner Herzog új mozija Nicholas Cage főszereplésével (Bad Lieutenant: Port Of Call New Orleans), valamint a Shirin Neshat rendezte Nők férfiak nélkül című német film, amelyben Tóth Orsi is szerepel. Emellett francia, izraeli, osztrák, amerikai, egyiptomi, Srí Lankai, japán és kínai mozgóképek is küzdenek az Arany Oroszlánért. A versenyfilmek zsűrijének elnöke Ang Lee tajvani rendező lesz, aki néhány éve A barátságon túl című, meleg cowboyos mozijával elnyerte az Arany Oroszlánt a lagúnák városában.

A filmes mustra 66. évfolyamának érdekessége, hogy első ízben a háromdimenziós filmek kategóriájában is győztest hirdet a zsűri.

Versenyen kívül mutatják be Hana Makhmalbaf fiatal iráni rendezőnő (mindössze 21 éves) Zöld napok című munkáját, Oliver Stone South of The Border című dokumentumfilmjét, valamint Steven Soderbergh The Informant! című moziját.

A fesztivállal párhuzamosan futó, önálló szekciónak számító Nemzetközi Kritikusok Hete (International Critics' Week) keretében tíz elsőfilmes rendező munkáját vetítik. Ebben a szekcióban mutatják be Mira Fornay szlovák rendezőnő Kisrókák (Líštičky) című, cseh-szlovák-ír koprodukcióban készült moziját, melynek főszerepét egy fiatal, pályakezdő hazai színésznő, Derzsi Réka alakítja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?