A szívritmuszavar új kezelési módja

<p>Az agyi katasztrófák kockázata jelentősen csökkenthető egy új tablettával, ugyanakkor a vérzéses szövődmények is lényegesen ritkábbak, mint azeddigi gyógyszeres kezelés során: az új, véralvadást gátló gyógyszert Barcelonában, az Európai Szívgyógyász Kongresszuson mutatták be a szakembereknek.</p>

A szívritmuszavarok igen sok betegnek okoznak panaszt, de bizonyos formáik súlyos veszélyt is jelenthetnek szövődmények lehetősége miatt. Főleg az életkor előrehaladásával válik gyakorivá, hogy aritmusos szívműködés teljesen szabálytalan szívveréssé alakul a szív felső részének, a pitvarnak a remegése, fibrillációja következtében.

A pitvarfibrilláció veszélye abban áll, hogy a vérkeringés bizonyos területein a vér megalvadhat, majd az alvadék egy része leszakad, elúszik és valami fontos területen, például az agyban elzárhategy eret, ami életveszélyes szövődményt jelent. Ezért ezek a betegek a kockázat csökkentésére véralvadást gátló gyógyszereket szednek.

Ez életmentő kezelés, de vannak veszélyei: vérzékenység és az a kényelmetlenség, hogy rendszeresen kell laboratóriumi vizsgálatot végezni a véralvadás ellenőrzésére. Évtizedek óta folyik a kutatás,hogy olyan gyógyszert készítsenek, amely hatásos és biztonságos kezelést ad.

A kongresszus legnépszerűbb programja a Forró vonal, ahol a legújabb, legjelentősebb tudományos eredményeket ismertetik. A hatalmas teremből érdeklődő szívgyógyászok százai szorultak ki, mertamikor már a padlón is ültek, az ajtókat lezárták. A kongresszus első munkanapján, vasárnap itt ismertették a RE-LY betűnevű vizsgálatot.

A kutatók Stuart Conolly kanadai professzor vezetésével, 44 országban 18 113, pitvarfibrilláció miatt kezelt beteget figyeltek meg. A dabigatran, az új tabletta a vártnál is hatásosabbnakbizonyult. A korábbi, legelterjedtebb kezeléshez képest az agyi katasztrófák, az érelzáródások gyakoriságát 34 százalékkal eredményesebben csökkentette.

Igen fontos előnye az is, hogy az eddigi tablettákhoz képest az esetleges vérzéses szövődmények előfordulása 20 százalékkal lett ritkább. Az agyi katasztrófák és a szívroham miatti halálesetekszáma is jelentősen csökkent.

A nagy érdeklődés jelezte: az Európai Szívgyógyász Kongresszus résztvevői régóta várják, hogy pitvarfibrillációban szenvedő betegeiket hatásos és biztonságos módon kezelhessék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?