Téma a májbetegség a Szigeten

Budapest |

<p>Magyarországot is fenyegeti a Kelet-Európán végigvonuló hepatitis-hullám, a következő öt-tíz évben folyamatosan nőhet a fertőzöttek száma, ezért az egyik vezető halálok maradhat a májbetegség okozta halálozás - mondta Telegdy László főorvos, a Májbetegekért Alapítvány vezetője, a szervezet Szigeten felállított sátránál az MTI-nek.</p>

Jelenleg a hepatitis B és C vírus elterjedtsége is alacsony Magyarországon. B vírussal a lakosság 0,6-0,8, C vírussal a magyarok egy százaléka fertőzött. Ez nagyjából megfelel az európai átlagnak. A keleti szomszédoknál, így Romániában és Ukrajnában azonban már jóval magasabb a fertőzöttek aránya. A migráció következtében azonban a vírus Magyarországra is bekerülhet, az intravénás droghasználat terjedése pedig tovább ronthatja a helyzetet - mutatott rá Telegdy László.
    A főorvos szerint nem kell robbanásszerű emelkedésre készülni, de folyamatosan egyre többen fognak megfertőződni a vírussal Magyarországon a következő öt-tíz évben.
    Az egyre több fertőzött miatt valószínűleg nem csökken majd a májbetegségben meghaltak száma sem a következő években, így Magyarország továbbra is listavezető maradhat a májbetegség okozta halálozás alapján az Európai Unióban - tette hozzá.
    Magyarországon a hepatitis kezelésére csaknem egymilliárd forintot fordít az egészségügy, a kezelt betegek 50-60 százaléka gyógyítható meg - mutatott rá a szakember, aki szerint fontos a megelőzés, a lakosság és az orvosok tájékoztatása.
    A tájékoztatás egyik formája, hogy az idén már negyedszer vesz részt a Májbetegekért Alapítvány a Sziget fesztiválon. Amellett, hogy információt adnak a szigetlakóknak a betegségről, a múlt évtől anonim hepatitis-szűrést is végeznek. Tavaly 300 tesztet csináltak, egy C vírussal fertőzött fiatalt találtak. Idén gyakorlatilag korlátlan számú szűrést tudnak elvégezni - fűzte hozzá.
    A hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőző májártalmak gyűjtőneve. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, azonban még korántsem ismert valamennyi kórokozó.
    A hepatitis A, a járványos májgyulladás vízzel, élelmiszerrel terjed. A megbetegedések száma az elmúlt 20-25 évben drasztikusan csökkent Magyarországon, ahogyan a higiénés viszonyok javultak. Ma már száz alatt van az évente jelentette hepatitis A fertőzések száma.
    A B vírus okozta hepatitis testnedvekkel terjed, így szexuális úton vagy tetováláskor, testékszerek behelyezésekor és intravénás droghasználat esetén. A vírus azért veszélyes, mert nagyon súlyos májbetegséget, akár májrákot vagy májzsugorodást okoz.
    A hepatitis C főként vérrel terjed, az esetek 80 százaléka krónikussá válik, a krónikus májgyulladás pedig akár évtizedekig is észrevétlen maradhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?