Kapcsolat, viszony, rabság

*

Az emberek közti kötődést rendszerint kapcsolatnak nevezzük. A kifejezés csalóka, mert számtalanszor követünk el olyan hibákat, melyekkel közönséges viszonnyá vagy akár rabsággá silányítjuk párkapcsolatunkat és a barátságokat. Van néhány jel, amely jelzi, ha az egykor virágzó, valódi emberi kapcsolat hanyatlásnak indult. Ezt felismerve új esélyt kapunk mindennek az átértékelésére.

Sokszor úgy hisszük, hogy kapcsolataink akkor tökéletesek, amikor a másik az elképzeléseink szerint viselkedik. Teljesíti kívánságainkat, megvalósítja vágyainkat úgy, hogy közben figyelmen kívül hagyja saját igényeit. Amikor megalkuvás nélkül teljesülnek vágyaink, érdemes figyelmesnek lennünk, vajon valóban álomkapcsolatot tartunk-e fenn a másikkal, vagy csak észrevétlenül rabbá tettük álmaink beteljesítőjét. A kérdés eldöntésére egyszerűen csak azt kell észrevenned, milyen minőségű párbeszéd van kettőtök között.

Egy valódi kapcsolat ismérve, hogy a felek figyelnek a másikra. Nem meghallgatják egymás szavait, hanem megértik, mit mond a másik. Ez a figyelem kockázatot is rejt: időnként szembesülnünk kell vele, hogy a másiknak a mieinktől eltérő igényei és nézetei vannak. Természetes, hogy félünk szembenézni azzal, ha nem teljes az egyetértés. Mégis a párbeszéd nyomán születő kölcsönös alkalmazkodás teszi kapcsolattá azt, amiből ilyen alkalmazkodás hiányában rabság lesz. A párbeszéd hoz létre igazi kötődést, melyben időről időre adunk és kapunk, s emberként tekintünk a másikra, nem pedig egyszerű szolgaként.

Koller Péter


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?