Fúziós elképzelések

Pozsony. Bár a baloldali pártok tavaly többször is hangozttatták egyesülési szándékaikat, a tárgyalásoknak csupán sovány eredménye lett.

Pozsony. Bár a baloldali pártok tavaly többször is hangozttatták egyesülési szándékaikat, a tárgyalásoknak csupán sovány eredménye lett. Tavaly januárban már aláírásgyűjtéshez fogtak a Szlovák Szociáldemokrata Párt (SDSS) és a Demokratikus Baloldal Pártja (SDĽ) képviselői, s a pártelnökök akkori nyilatkozatai szerint a két párt fúziójának az év végéig be kellett volna fejeződnie. „A baloldali pártokra a széthúzás volt a jellemző, ám nem a programok, hanem a személyes érdekek különbözősége miatt” – fogalmazott az SDĽ jelenlegi elnöke. Pavel Koncoš ennek ellenére továbbra is időszerűnek tartja az egyesülést, sőt a Szocialista Internacionálé is ezt akarja, amely egyre fokozza a két pártra gyakorolt nyomást. „A jelenlegi választási törvény szerint az együttműködés koalíció formája csaknem kizárt, ezért elképzelhető, hogy külön egyik párt sem jut a parlamentbe” – mondta Koncoš.

A szociáldemokratáknak jelenleg elnökük sincs, Ľubomír Šlahor lemondott; a pártot egy különbizottság vezeti. Új pártelnököt csupán februárban vagy márciusban választ az SDSS közgyűlése. „Reményem szerint akkor a pártot sikerül stabilizálni, ez ugyanis a egyesülés egyik alapvető feltétele” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Koncoš. Sietett kijelenteni viszont, hogy jelenleg is elemzik a majdani SDĽ-SDSS fúzió következményeit, ugyanis szerinte a kis pártok egyesülése nem mindig hozza meg a kívánt eredményt. Bevallotta: pártjának nincs pénze, hogy fedezze az SDSS adósságát. Koncoš egyébként a Polgári Egyetértés Pártja (SOP) elnökével is találkozott nem sokkal megválasztása után. Pavol Hamžík pozitívan nyilatkozott a baloldal egyesítő törekvéseiről, ám szerinte ezt nem kell elkapkodni. Az SDĽ elnöke továbbá a Szlovákiai Zöldek Pártjával (SZS) is elképzelhetőnek tartja a lehető legszorosabb együttműködést. Az SZS elnöke, Pavol Petrík azonban közölte: ezt csak unió formájában tartja lehetségesnek. Erről még a héten tárgyal Koncošsal, az egyesítő törekvések eredményei azonban csak februárban várhatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?