Magyarországra minimum 15 ezer forinttal

Budapest. Januártól a Magyarországra belépő külföldieknek személyenként legalább 15 ezer forinttal kell rendelkezniük. Akinek nincs ennyi pénze, azt visszafordítják, engedményt a státustörvény, illetve a magyarigazolvány sem jelent.

Budapest. Januártól a Magyarországra belépő külföldieknek személyenként legalább 15 ezer forinttal kell rendelkezniük. Akinek nincs ennyi pénze, azt visszafordítják, engedményt a státustörvény, illetve a magyarigazolvány sem jelent.

A 15 ezer forint is csak háromnapi ott-tartózkodásra jogosít, és minden további napra ötezer forint meglétét kell igazolni. Aki kilencven napot meghaladó időtartamra érkezik, annak havonta legalább százezer forinttal kell rendelkeznie. A Népszabadság információja szerint az anyagi fedezet meglétét a határőrség ellenőrzi, szükség esetén pedig kérheti a Vám- és Pénzügyőrség közreműködését is. Fedezetként továbbra is elfogadják a meghívólevelet, ha abban vállalják a külföldi ellátását is.

Elsőként egy 1993-as rendelettel szabályozták a külföldiek beutazásának és magyarországi tartózkodásának anyagi feltételeit, a beutazásonként előírt ezerforintos összeg azóta sem változott. A jogszabály azt azonban már nem írta elő, hogy a megélhetéshez mekkora összegre van szükség, így aki a határon egyetlen ezerforintost fel tudott mutatni, azt már nem tartóztathatták fel. Határőrségi források szerint ennek az lett a következménye, hogy egyes határszakaszokon a szomszédos országokból érkezők jó része minden alkalommal ugyanazt a fóliával védett ezres bankjegyet mutatta fel.

Az idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, hogy a külföldiek tartózkodási idejét a határőrség, az utazó pénzügyi lehetőségeire figyelemmel, a belépéskor korlátozza. Abban az esetben, ha valaki például csak a beutazás feltételéül szabott 15 ezer forinttal rendelkezik, számíthat rá, hogy az útlevelébe háromnapos tartózkodásra jogosító pecsét kerül.

A beutazási feltételek hiánya miatt idén októberig 29 ezer külföldit fordítottak vissza a magyar határról, ám közülük ezernél is kevesebben voltak azok, akiket a megélhetéshez szükséges anyagi fedezet hiánya okán nem bocsátottak be. Várható azonban, hogy jövőre ennél lényegesen többen kényszerülnek majd lemondani a magyarországi utazásról, mert a határőrségnek elvileg nincs lehetősége a mérlegelésre.

Azt viszont a jogszabály nem határozza meg, hogy az utasnak készpénzzel kell rendelkeznie, így az anyagi fedezet igazolásához a határőrség elfogadhat akár hitelkártyát is, míg a számlán lévő pénzt már nem köteles ellenőrizni. Ha indokoltnak látja, az intézkedő határőr kérhet számlakivonatot, sőt akár azt is megkövetelheti, hogy a külföldi az átkelőn található automatából vegye ki az előírt összegű készpénzt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?