Kedvezményes biodízel

Brüsszel. Az Európai Bizottság egy akciótervet és két direktívajavaslatot fogadott el az alternatív üzemanyagok elterjedésének támogatására. Az akcióterv azt célozza, hogy 2020-ra az unió tagállamaiban 20 %-ra nőjön az alternatív üzemanyagok aránya a közúti közlekedésben.

Brüsszel. Az Európai Bizottság egy akciótervet és két direktívajavaslatot fogadott el az alternatív üzemanyagok elterjedésének támogatására. Az akcióterv azt célozza, hogy 2020-ra az unió tagállamaiban 20 %-ra nőjön az alternatív üzemanyagok aránya a közúti közlekedésben. Az egyik direktívajavaslat olyan intézkedések meghozatalára kötelezné a tagállamokat, melyek révén 2005-re legalább 2, 2010-re pedig 5,75%-ra emelkedne a bioüzemanyagok felhasználási aránya. A másik az ilyen üzemanyagokra kivetett fogyasztási adó csökkentésére ad lehetőséget – írja a Világgazdaság. A tervek szerint a bioüzemanyagok adóját a hagyományos üzemanyagok rátájának felében állapítanák meg. Németországban jelenleg egyáltalán nem terheli adó a biodízelt, és Berlin attól tart, hogy annak bevezetése drágábbá tenné azt a hagyományos üzemanyagoknál. A német agrártárca ezért azt szeretné, ha a tagállamok megtarthatnák saját adórendszerüket. Berlin szerint az sem valósítható meg, hogy 2005-re elérjék a 2 százalékos felhasználási szintet. Német hivatalnokok erre még hazájukban sem látnak lehetőséget, ahol pedig az uniós átlagnál fejlettebb a bioüzemanyagokat gyártó iparág. A német gyártók egyetértenek kormányuk fenntartásaival az adózásra vonatkozó tervekkel kapcsolatban, a termelési célt azonban elérhetőnek vélik. A német mezőgazdasági szervezetek 2008-ig szeretnék fenntartani a biodízel adómentességét. (VG)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?