Trump szerint neki köszönhető, hogy elmaradt az Idlíb elleni offenzíva

Donald Trump
New York |

Donald Trump amerikai elnök New York-i sajtótájékoztatóján szerdán kijelentette, neki köszönhető, hogy elmaradt a szíriai Idlíb tartomány elleni offenzíva. Az amerikai elnök szerint egy Twitter-bejegyzése hatására hiúsult meg a támadás.

Az ENSZ épületében tartott hosszas sajtótájékoztatóján az elnök kifejtette: nagyjából egy hónapja, egy politikai gyűlésen az egyik támogatója hozta fel Idlíb témáját. Trump szavai szerint a nő közölte vele, hogy az irániak, az oroszok és a szíriaiak körbevették a tartományt, meg fogják ölni a testvérét és több millió embert azért, hogy megsemmisítsenek 25-30 ezer terroristát. 

Trump azzal folytatta: addig nem hallott Idlíbről, de miután a New York Timesban is megtalálta a történetet, szeptember 4-én a Twitter mikroblogon figyelmeztette Oroszországot, Iránt és Szíriát, hogy "óriási humanitárius hibát követnének el, ha részt vennének ebben a potenciális tragédiában". Egyúttal utasította külügyminiszterét, Mike Pompeót és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy ne engedjék az offenzívát elindulni. Trump úgy fogalmazott, neki köszönhető, hogy a támadás elmaradt. Senki sem fogja ezt elismerni, de "az emberek tudják, és több szíriai köszönetet mondott" neki.

Idlíb ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő szeptember 17-én Szocsiban, többórás tárgyalás után megállapodott egy demilitarizált ütközőövezetet létrehozásáról a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó demarkációs vonal mentén. A megállapodás értelmében orosz és török katonák közösen járőröznek a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből kivonják a radikális ellenzék, egyebek között az Idlíb nagy részét ellenőrző Hajat Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezetet vezető Dzsabhat Fatah es-Sám (korábbi nevén az an-Nuszra Front) iszlamista csoport fegyvereseit. Október 10-éig Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyvereket, a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?