Milosevic kirohanásai a hágai törvényszéken

Slobodan Milosevic minden eddiginél erélyesebb kirohanásokat intézett kedden a hágai Nemzetközi Törvényszék ellen, amely feltételesen jövő év február 12-ére tűzte ki ügye tárgyalásának kezdetét.

Slobodan Milosevic minden eddiginél erélyesebb kirohanásokat intézett kedden a hágai Nemzetközi Törvényszék ellen, amely feltételesen jövő év február 12-ére tűzte ki ügye tárgyalásának kezdetét.
"Jobb lenne, ha rögtön kihirdetnék az ítéletet, amelynek meghozatalára utasítást kaptak, és nem bosszantanának olyan szövegek órákig tartó felolvasásával, amelyek egy hétéves gyerek szellemi színvonalán állnak - pontosabban egy szellemileg visszamaradott hétéves gyerek színvonalán" - jelentette ki a volt jugoszláv elnök a bírákhoz fordulva.
Milosevic harmadik meghallgatása folytatódott kedden, miután az előző napon a törvényszék nem tudta befejezni az erre az alkalomra tervezett napirendi pontok megtárgyalását. A politikus megjegyzése arra vonatkozott, hogy Carla Del Ponte, a törvényszék főügyésze felolvasta az ügyében eddig előterjesztett két vádiratot. A közelmúltban kiegészített első dokumentum Milosevicnek az 1999-es koszovói, a második pedig a Szerbia és Horvátország közötti 1991-92-es konfliktussal kapcsolatos felelősségét taglalja.
Most kerítettek sort az eljárás eddigi menetének összegzésére, illetve várható további szakaszainak a kijelölésére is. Milosevicet ezzel kapcsolatban arról is megkérdezték, elégedett-e fogva tartásának körülményeivel. A politikus kifogásolta, hogy állandó megfigyelés alatt tartják, amire szerinte nem lenne szükség, mert - mint mondta - "soha nem leszek öngyilkos. A családom miatt sem, de azért sem, mert felül kell kerekednem ezen a törvényszéken, és győztesen kell kikerülnöm ebből a tárgyalási bohózatból".
A törvényszék jövő év február 12-ére tűzte ki a Koszovóval kapcsolatos ügy tárgyalásának kezdetét, jelezve azonban, hogy az időpont feltételes, és még módosulhat. Del Ponte ugyanis azt tervezi, hogy a közeljövőben egy harmadik vádiratot is benyújt - az 1992-95-ös boszniai konfliktussal kapcsolatban Milosevic terhére róható cselekményekről -, majd kezdeményezi a három ügy összevonását.
Ezzel elvileg le lehetne rövidíteni az egész tárgyalás időtartamát, viszont ebben az esetben a törvényszék eljárási rendje miatt a per legkorábban február második felében vagy március elején kezdődhetne meg.
Akár külön, akár együtt kezelik a három ügyet, minden jel arra vall, hogy maratoni tárgyalásra kell számítani. Del Ponte szerint a Koszovóval kapcsolatos vádak ismeretése önmagában is csaknem fél évig eltarthat, és körülbelül ugyanennyi időre lesz szüksége az ügyészségnek a horvátországi és a boszniai konfliktusokkal kapcsolatos álláspontja kifejtésére. Mindez legkevesebb egy évet jelent, és akkor a védelem még nem is kapott szót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?