Doktor úr sydneyi csalódása

Második kiemeltként rangsorolták szeptemberben a pozsonyi férfi párbajtor világkupa-viadalon. Aztán a világranglista ötödik helyezettje már a második körben búcsúzott a versenytol. Ez volt a szerencsém, mert a magas, állandóan mosolygó Vánky Péter könnyen szakíthatott idot a beszélgetésre.

Vánky Péternek is a pozsonyi verseny volt a vb-fopróbaSomogyi Tibor felvételeSvéd színek és tökéletes magyarság. Hogyan fér össze a ketto?

Erdélybol származom. Kétéves koromban kerültem ki Svédországba, s ott nottem fel. Harminchárom évesen járom a világversenyeket. Orvosként dolgozom, nyolcvanketto óta vívok.

Mióta viseli a címeres vívóruhát?

Már nyolcvanhétben a svéd felnott válogatottba kerültem. Azóta tagja vagyok.

A svéd színekben hivatalos listákon Vanky Peter néven szereplo vívóról aligha gondolná valaki, hogy magyar, így az igazat megvallva egyetlen kimagasló eredményére sem emlékszem.

Pedig kétszer voltam világbajnoki ezüstérmes, kilencvennyolcban és kilencvenkilencben. S mindkétszer egyéniben. Biztosan nem látta fegyvernemünk világkupáját az esztendo elso felében, mert március közepétol április végéig én vezettem. Ebben az évben kivételesen jól ment: nyolc világkupaversenyen ötször álltam dobogóra. Egyet nyertem. Na és itt van Sydney: az olimpián ötödik voltam. Vannak Eb-bronzérmeim is. Jegyez a vívóvilág.

Lassan másfél évtizede svéd válogatott. Az utóbbi esztendok hozták a legszebb terméseket?

Nyolc éve rendre a legjobb tízben végzek a világranglistán.

Gondolom, csalódás, hogy Pozsonyban már a legjobb harmincketto között kiesett.

Nem örülök, hogy ilyen korán megállított az orosz fiú. De bo egy hónappal a világbajnokság elott mégsem csalódás, mert ilyenkor mindenki a felkészülés kellos közepén tart.

Sokkal nagyobb csalódás lenne, ha a nimes-i vb-n nem kerülne dobogóközelbe.

Feltétlenül.

Említette, hogy orvos. Hogyan lehet emellett vívni is, ráadásul ilyen eredményesen?

Naponta fél nyolctól négyig dolgozom, utána elmegyek edzeni, hét-fél nyolcig. Hetente ötször. lgy kijön a tizenkét órányi munka. Harminchárom éves fejjel ez elég. Fiatalabb koromban sokkal többet dolgoztam, most már nem kell. Eronlétileg szoktam jól felkészülni, a többi jön magától.

Meddig lehet ezt így rendeloben és páston folytatni?

Egy olimpia még bennem van. Négyen már túl vagyok, jöhet az ötödik.

Sydney volt a legeredményesebb?

Igen. De számomra mégis csalódást jelentett, mert két vb-ezüst után többet vártam magamtól. Az ötödik hely nem valami nagy siker.

Netán ez okozta, hogy hallani sem akar a visszavonulásról?

Nem. Még mindig nagyon élvezem (felnevet – a szerzo megj.) a párbajtorvívást és jól is megy. Amíg megvan a motiváció és lesznek eredményeim, addig mindenképpen folytatom. Ezért nem gondolok a visszavonulásra.

Mit élvez a párbajtorvívásban? Mert a kívülálló ember csak a pengezajt és az üdvrivalgásokat hallja-látja belole.

Izgalmas fegyvernem. Az egész versenyrendszer és maga a versenyzés is. Egyszeruen lázba hoz. És ha még egy jó meccset meg is nyer az ember, akkor abból rengeteget meríthet. Nagyon-nagyon élvezem.

A betegei tudják, hogy világvero orvosuk van?

Legtöbben ismernek, mivel a Vánky név elég ritka Svédországban, és egyszeruen megjegyeztek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?