Rács mögött az első gyanúsított

London. A brit rendőrség az Egyesült Államok elleni terrortámadások kapcsán kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján letartóztatta az algériai származású Lotfi Raiszit, akit egy hete vettek őrizetbe Nagy-Britanniában – jelentette be tegnap a Scotland Yard szóvivője.

Élve vagy halva. A „keresztes hadjárat parancsnoka”, George Bush amerikai elnök ellen tüntettek az indonéz fővárosban, Dzsakartában. Reuters A 27 éves férfi néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban kapott pilótakiképzést, és az év eleje óta egy dél-angliai repülőiskolában kilenc hónapos továbbképzésen tartózkodott. A Scotland Yard illetékese annyit közölt az ügyről, hogy Raiszinak a nap folyamán meg kell jelennie az illetékes londoni bíróság előtt, ahol ismertetik vele a vádakat. Az algériai Lotfi Raiszi volt valószínűleg a szeptember 11-ei amerikai merényletek öngyilkos pilótáinak instruktora. Arvinda Sambir ügyész szerint Raiszi az amerikai gépeltérítésekért felelős pilóták közül egyesek oktatója volt, és egészen bizonyosan azé a pilótáé, aki a birtokba vett géppel a Pentagonra zuhant.

A férfit és francia feleségét a Heathrow repülőtér közelében, Sloughban lévő otthonukban vették őrizetbe múlt pénteken, lefoglalták a fiatalember valamennyi repülési tankönyvét. Ugyanakkor Londonban Raiszi testvérét is előállították kihallgatásra. Raiszi arizonai lakcímmel szerepel az FBI gyanúsítottjainak listáján. Családja tagadja, hogy bármi köze lenne a terroristákhoz és az amerikai gépeltérítésekhez. A pilóta testvérét és feleségét a kihallgatások nyomán vádemelés nélkül szabadon engedték. A Scotland Yard őrizetében lévő negyedik személy, egy Birminghamben tanuló diák sorsáról később döntenek.

A brit rendőrség folytatja a Leicesterben kedden őrizetbe vett három francia illetőségű algériai férfi kihallgatását is, akikről feltételezik, hogy az Oszama bin Laden irányította al-Kaida hálózat franciaországi csoportjának tagjai.

Egy pakisztáni lap szerint Oszama bin Laden továbbra is tagadja, hogy köze lenne a szeptemberi 11-i amerikai terrortámadásokhoz, de kitart amellett, hogy a szent háború folytatódik. A Karacsiban működő, az afganisztáni tálibokhoz közel álló Ummat című lap azt írja tegnapi számában, hogy interjút készített bin Ladennel. Nem személyesen találkozott vele az újságíró, hanem a tálibok befolyásos vezetői révén juttatta el hozzá a kérdéseket.

Az arab milliárdos, akit az amerikai kormány a merényletek fő szervezőjeként nevezett meg, így válaszolt a kérdésekre: „Muzulmán lévén, nem hazudok. Nem támogattam férfiak, nők és ártatlan gyermekek legyilkolását, nem is tudtam a támadásokról”. Hozzátette: „Washington hiába fagyasztotta be a bin Laden vezette al-Kaida szervezet javait, a szervezetnek több finanszírozási hálózata van, amelyet világszerte nagyon jól képzett fiatalok irányítanak”.

A vezető halála nem jelenti a szervezet halálát – vallja „Max”, bin Laden egykori hírszerző tanítványa, aki jelenleg az Egyesült Államok kormányának dolgozik. A disszidens hat hónapot töltött Afganisztánban, ahol bin Laden hírszerzőjének képezték ki. A férfit elmondása szerint sokkolták a támadások hírei, az azonban nem lepte meg, hogy a támadók készek voltak életüket adni bin Ladenért és az ügyért: „Igen, megdöbbentem. Nem csak 19-en vannak. Ezrek akarják feláldozni magukat bin Ladenért. Mindegyikük – Európában, Kanadában vagy éppen Szaúd-Arábiában – ilyen akciókat akar végrehajtani. Terrorista akciókat” – figyelmeztetett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?