Egy különleges márciusi hétvégéről

A Selye János Klub (SEJK) Pozsony legnagyobb magyar szakmai klubjaként igyekszik stabil kapcsolati hálót kiala- kítani több ország magyar medikusaival és orvosaival, így a fővárosban tanuló magyar ajkú orvostanhall- gatók összefogására hivatott csoport háza táján mindig történik valami.Március másod

A Selye János Klub (SEJK) Pozsony legnagyobb magyar szakmai klubjaként igyekszik stabil kapcsolati hálót kiala- kítani több ország magyar medikusaival és orvosaival, így a fővárosban tanuló magyar ajkú orvostanhall- gatók összefogására hivatott csoport háza táján mindig történik valami.

Március második hétvégéje különösen mozgalmas volt, hiszen Žiaček Noémi (SEJK-elnök) meghívására Németországból érkezett a 23. Tudományos beszélgetésünk vendége, Dr. Kovács György és a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség medikusai.

Nagy örömünkre szoros baráti kapcsolat alakult ki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar nyelven tanuló medikusaival. Öten érkeztek hozzánk, és az együtt töltött hétvégén alkalmunk adódott ismerkedésre, szakmai fejlődésre, szórakozásra és városnézésre.

A másodéves Marton László elmondta, hogy az általános orvosi, a fogorvosi, a gyógyszerészeti és a fizioterápia szakon évfolyamonként több mint 200 diák tanul. A marosvásárhelyi diákélet is gazdag. „Három nagy rendezvényünk van: a Nyílt napok, a Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) és a Diáknapok. A Diáknapok felér egy fesztivállal, több ezer ember vesz részt a rendezvényen. A TDK-ra neves előadók fogadják el meghívásunkat a világ számos pontjáról, és amit kiemelnék, hogy előadó diákoktól 300 dolgozat szokott beérkezni. A konferencia magyar nyelven folyik” – mesélte Marton László. Megjegyezte, az egyetemükön tanuló diákok legalább fele, de akár háromnegyede Magyarországra megy dolgozni. „Ebben közrejátszik a nyelv és a munkakörülmények is, amik borzalmasak nálunk. Az ember elszántan tanul, hogy orvossá váljon, és mikor elmegy gályázni az éjszakai ügyeletbe, sajnos teljesen lehangolja a közeg. Ez szomorú. Úgyhogy én főleg a körülményeket emelném ki: máshol se könnyebb, csak talán egy picit jobb” – tette hozzá. Pozsonyban remekül érezte magát: „Ennyi élmény egy hétvége alatt nem is tudom mikor ért utoljára. Tökéletes volt. Mi pozitívan állunk hozzá az együttműködéshez, mert úgy látjuk, hogy iszonyúan megéri. A kisebbségi lét érezhetően összeköt minket, és hozzájárul ahhoz, hogy ennyire jól kijövünk egymással.”

Dr. Kovács György erdélyi származású magyar ortopédsebész, a frankfurti Main Klinik tulajdonosa feleségével és a klinika rehabilitációs doktornőjével, Dr. Kallos Évával együtt töltötte velünk a vasárnapot. Részt vettek a közös városnézésen Korpás Árpád idegenvezető kalauzolásával, majd a közösen elfogyasztott ebéd és a Tudományos beszélgetés után (Az arthroskopia fejlődése) átvonultunk a belváros egyik éttermébe, ahol tovább folytatódott az éjszakába nyúló kötetlen beszélgetés. Dr. Kovács György kolozsvári származású, Budapesten végezte az egyetemet, és a budapesti Ortopéd Klinikán kezdett el dolgozni. Arról, miért folytatta külföldön a pályáját, a következőket mondta: „A Magyarországról való távozásomban egyebek mellett a paraszolvenciarendszer is közrejátszott, amit nem tartok sem igazságosnak, sem reálisnak.” A szakmai sikerhez, úgy véli, a tudás mellett fontos a kitartás, illetve az empátia. S hogy miképpen sikerült egy idegen országban magánklinikát alapítania? „Tulajdonképpen a privát klinika felépítése szakpolitikai döntés volt, és az, hogy sikerült Németországban akkor még ismeretlen névvel klinikát felépítenem, nagy csoda a mai napig. Én ezt jóhiszeműen a szakmai tudásnak tulajdonítom” – mondta. Az ismert szakembertől már két pozsonyi medikus is lehetőséget kapott, hogy nyári gyakorlaton vegyen részt frankfurti klinikáján. Dr. Kovács György a jövőben is várja a pozsonyi medikusokat, sőt, azt szeretné, ha még többen mennének.

Méhes Anna, 3. évfolyam

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?