Ferenc pápa: a zaklatási botrányoknak is szerepe van az ifjúság egyháztól való elfordulásában

Ferenc pápa
Tallinn |

Ferenc pápa kedden, észtországi látogatása során úgy vélekedett, a napvilágra került zaklatási botrányok is szerepet játszanak abban, hogy sok fiatal elfordul a katolikus egyháztól.

 

A katolikus egyházfő Tallinban, egy észt fiatalokkal tartott ökumenikus találkozón azt mondta, hogy sok kortársuk már nem tekinti komoly beszélgetőpartnernek az egyházat, s ezért annak meg kell változnia, ha nem akarja elveszíteni a jövő nemzedékeket.

A világ egyik legkevésbé vallásos országának ifjúságához szólva az egyházfő kijelentette: tisztában van azzal, hogy számos fiatal úgy érzi, az egyház semmit sem képes nyújtani számára, és egyszerűen nem érti meg a problémáit.

"Egyesek kifejezetten azt szeretnék, hogy hagyják békén őket, mert terhesnek, sőt kellemetlennek érzik az egyház jelenlétét. Fel vannak háborodva a szexuális és a pénzügyi botrányok miatt, s nem látják, hogy egyértelműen elítélnék őket" - jelentette ki Ferenc pápa katolikus, evangélikus és ortodox fiatalokkal találkozva a tallinni Kaarli evangélikus templomban.

 

Mint mondta, az egyház átlátható és őszinte választ kíván adni ezekre a panaszokra. "A felnőtteknek kell megtérniük" - hangsúlyozta. "Tudatosítanunk kell: ahhoz, hogy mellettetek legyünk, sok mindent meg kell változtatnunk, ami elidegenít titeket tőlünk" - tette hozzá.

Az utóbbi hónapokban nagy visszhangot keltett több, az egyházon belüli szexuális botrány, többek között az Egyesült Államokban, Németországban és Chilében.

Észtország a pápa négynapos balti körútjának utolsó állomása Litvánia és Lettország után. Ez volt Ferenc pápa első útja a Baltikumba. Az apostoli körútat a három balti köztársaság függetlensége kikiáltásának százéves évfordulójára rögzítették. Lettország, Észtország és Litvánia az első világháborút követően vált függetlenné Oroszországtól. Utoljára 25 éve látogatott katolikus egyházfő Szent II. János Pál pápa személyében a Balti-tenger partján fekvő, azóta EU- és NATO-taggá vált három országba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?