In memoriam díszpolgári címmel tüntették ki Benkő Gézát

Benkő Géza
Királyhelmec |

Átadták azokat az elismeréseket, melyekkel Királyhelmec vezetése a közösségért végzett munkát díjazza.

A Mailáth József Regionális Múzeumban tartott rendezvényen Pandi Ádám, a helyi magyar alapiskola diákja Felsőzsolca – Királyhelmec egyik testvértelepülésének – díját vehette át, melyet a magyarországi város minden évben a legjobb eredményeket elérő, anyanyelvén tanuló magyar diáknak adományoz. A rendezvényen Királyhelmec Polgármesterének díját és a Pro Urbe díjat is átadták. Ilyen kitüntetéseket kapott Mátyás Hudák Katalin a magyar irodalom népszerűsítéséért és a város kulturális életének gazdagításáért, Lőrincz Zsuzsa közéleti munkájáért és karitatív tevékenységéért, Szedlák János Királyhelmec gazdasági fejlesztésében végzett több évtizedes meghatározó munkájáért, Köblös Katalin a kultúra önzetlen támogatásáért, a város kulturális értékeinek megőrzéséért, valamint Varga Szabolcs tanulmányi eredményéért, közösségi munkájáért és a település képviseletéért. Idén a díjazottak között nemcsak egyének, hanem szervezetek is voltak: a Szlovákiai Kiskertészek Szövetségének Királyhelmeci Alapszervezetét a kitartó közösségteremtő, több évtizeden át végzett tevékenységéért tüntették ki. Varga Szabolcsnak Mentó László a helyi vállalkozók által gyűjtött pénzadományt is átadta, mellyel a fiatalember további tanulmányait szeretnék támogatni.

Posztumusz díszpolgári címmel ismerték el a fiatalon elhunyt bodrogközi születésű színművész, Benkő Géza életművét, valamint Királyhelmec városa iránti szeretetét is. A díjat a színművész felesége, Benkő Annamária vette át. Benkő Géza színész, író, rendező 1969. október 28-án született Kiskövesden. A Királyhelmeci Gimnáziumban érettségizett, és már a középiskolában kitűnt kivételes színészi adottságaival. 1994-ben színészdiplomát szerzett a Pozsonyi Színművészeti Főiskolán (VŠMU). Tagja volt a Komáromi Jókai Színháznak, a kassai Tháliának, a dunaszerdahelyi SZEVASZ Színháznak, de évadokat játszott Győrben, Nagyszombatban, a szarvasi Cervinus Teátrumban és másutt is. Évekig szabadfoglalkozású művészként dolgozott. Több szlovák filmben kapott nagyobb szerepeket. A kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján kétszer is elnyerte a legjobb férfi epizódalakítás díját. A slam poetry műfajában is rendkívüli tehetség volt, valamint jó tollú prózaista. A blogján kívül a Szőrös Kő online-on, a Terasz.hu-n és a Rovart művészeti portál irodalmi rovatában is rendszeresen jelentek meg írásai. Tragikusan fiatalon hunyt el, 2017. november 19-én, Szerencsen, az akkor frissen alakult Külhoni Magyar Nemzeti Színház egyik próbáján. A díszpolgári cím méltatásában egyebek mellett ez olvasható. „Benkő Gézát a legszebb, legfontosabb értékeknek elkötelezett embernek ismerhettük. Ez az elkötelezettség a választott hivatásán túl minden emberi és művészi megnyilvánulásában jellemző volt rá. Akárcsak szülőföldhöz való ragaszkodása. Az elhivatottsága révén bármibe fogott, azzal a közösséget szolgálta.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?