Bugár: Nem támogatjuk a Smer alkotmánybíró-választásról szóló javaslatát

Bugár Béla
Pozsony |

A Híd frakciója nem támogatja a Smer-SD javaslatát, mely szerint - alkotmányos többséggel – közvetlenül a parlament választhatná meg az alkotmánybírókat, mégpedig az államfő beleszólása nélkül. Ezt Bugár Béla, a Híd párt elnöke mondta pozsonyi pártközpontban tartott sajtótájékoztatóján.

 „Ilyen alapvető változtatásokat nem lehet néhány hónappal vagy héttel egy ilyen komoly választás előtt bevezetni. Úgy látjuk, hogy nálunk nincs esély arra, hogy ez átmenjen” – közölte Bugár.

Nem gondolja, hogy ez válságot idézne elő a koalícióban. „Ez nincs a kormány programnyilatkozatában, vagyis a koalíciós szerződés szerint járunk el, és ha valaki olyasmit javasol, ami ebben nincs benne, akkor azzal minden koalíciós partnernek egyet kell értenie” – közölte.

Az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztásának az új szabályai, illetve az ezzel kapcsolatos alkotmánymódosítás a második olvasatban van, és a képviselők most módosító javaslatokat tehetnek. A Smer-SD azt javasolja, hogy a parlament ne csak az alkotmánybíró-jelölteket választhassa ki, ahogy eddig, hanem közvetlenül választhassa meg azokat. Eszerint az a jelölt, aki a parlamentben legalább 90 támogató szavazatot szerez, automatikusan alkotmánybíró lehetne.

Jelenleg a parlament csak a jelölteket választhatja ki, és az államfőé a végleges döntés. Andrej Kiska államfő veszélyesnek tartja a Smer-SD elképzeléseit, és a fékek és ellensúlyok rendszerére emlékeztetett. 

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy ha a parlament nem egyezik meg az új szabályokban, akkor a régi szabályok szerint fogják megválasztani az új alkotmánybírókat. A 13 alkotmánybíró közül kilencnek 2019 februárjában jár le a megbízatási ideje. A miniszter nincs megelégedve a jelenlegi állapottal, és bízik benne, hogy sikerül megegyezni az új szabályokban.

Az alkotmánymódosításhoz az ellenzék szavazataira is szüksége van a kormánynak. Az OĽaNO azt akarja, hogy az alkotmánybírókat a Velencei Bizottság ajánlása szerint válasszák. Veronika Remišová frakcióvezető bírálta a Smer-SD eljárását, miszerint az utolsó pillanatban fogalmazták meg a javaslatukat. Alojz Baránik (SaS) azt közölte, hogy a Smer-SD javaslatával Szlovákia egy olyan kereszteződésre lép, amelyen kiderül, hogy egy demokratikus jogállam vagy egy autoriter állam irányába haladunk-e tovább.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?