Drágább lesz a baromfihús

baromfihús
Pozsony |

Az üzletláncok felelőtlen marketingpolitikája az egész baromfiágazatot veszélybe sodorja – állítja az ágazat szakmai szervezete, amely szerint a felvásárlási árak legalább 15 százalékos növelése nélkül a szlovákiai baromfi-feldolgozók lehúzhatják a rolót.

„Az üzletláncok ádáz harcot vívnak egymással, hogy melyikük tudja a jelenleginél is olcsóbban adni a baromfihúst, miközben ez nem számít szezonális terméknek, vagyis egyáltalán nem lenne szükség látványos kiárusításokra. Az akciós árak ugyan vonzók lehetnek a vásárlóknak, hosszabb távon azonban ők is vesztesek lehetnek, hiszen emiatt mára veszélybe került az egész szlovákiai baromfiágazat” – nyilatkozta Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) igazgatója.

Szerinte az elmúlt években látványosan megugrottak a baromfiipari cégek költségei, a nekik fizetett árak azonban hat éve nem nőttek.

„Ez a helyzet tovább már tarthatatlan, hiszen idén tovább drágult a takarmány, nőttek az energiaköltségek, és a kormány szociális csomagja miatt a cégek nagyobb összeget kénytelenek kifizetni az alkalmazottaiknak. Csak az elmúlt hét évben több mint 80 százalékkal nőttek a bérköltségeink. Mindeközben pedig az elmúlt öt évben a fagyasztott csirke kilogrammonkénti átlagára 2,09-ről 1,48 euróra, az élőállatoké pedig 26 százalékkal, 1,01 euróról 80 centre esett vissza” – állítja Molnár.

Kapcsolódó cikkünk

Szlovákia nemzetközi összehasonlításban is rosszabbul jön ki.

A fagyasztott csirke felvásárlási ára az uniós átlagtól 17 százalékkal marad el, Csehországban 23, Ausztriában 45, Németországban pedig 74 százalékkal fizetnek többet a feldolgozóknak.

Molnár szerint a baromfihús felvásárlói árát Szlovákiában is minél hamarabb legalább 15 százalékkal kellene megemelni, ellenkező esetben kérdésessé válik az egész ágazat jövője.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?