Nézzen rá a foglalására!

<p>Elérkezett a idő, a fapados légitársaságok sorra jelentik be az újabb célállomásokat, amelyek az őszi menetrendtől üzemelnek, ám ilyenkor nemcsak az új helyek jelennek meg a rendszerben, hanem azok is eltűnnek, amelyek megszűnnek &ndash; mert ilyen is van. A légitársaságok ilyenkor &ndash; elméletben &ndash; elektronikus üzenetben értesítik az utasokat, ha megszűnik az a járat, amelyre foglaltak, ám gyakori az az eset is, amikor ez az e-mail eltűnik, vagy az utas meg se kapja.</p><div>&nbsp;</div>

Elérkezett a idő, a fapados légitársaságok sorra jelentik be az újabb célállomásokat, amelyek az őszi menetrendtől üzemelnek, ám ilyenkor nemcsak az új helyek jelennek meg a rendszerben, hanem azok is eltűnnek, amelyek megszűnnek – mert ilyen is van. A légitársaságok ilyenkor – elméletben – elektronikus üzenetben értesítik az utasokat, ha megszűnik az a járat, amelyre foglaltak, ám gyakori az az eset is, amikor ez az e-mail eltűnik, vagy az utas meg se kapja.

Pontosan ezért, ha van valamilyen élő foglalásunk, akkor érdemes rendszeresen ránézni az online rendszerben, mert ott azonnal látjuk, ha valamilyen módosítás van. A Wizz Air például az őszi budapesti menetrendtől, azaz október 28-tól három járatot is törölt – ezek pedig Bergen, Bordeaux és Nizza –, így akiknek erre a járatra van élő foglalásuk, azok rendszerében egy másik célállomás szerepel – vette észre az Utazómajom portál. Az utasok arra panaszkodnak a közösségi oldalakon, hogy az eredetileg Nizzába foglalt jegye helyett a rendszerben már Milánó a célállomás. De sok más utas is jelezte, hogy e három város helyett most már máshova szól a jegye. A légitársaság szabálya szerint az utasnak ilyenkor több lehetősége is van, vagy visszakapja a jegy teljes árát, vagy egy másik közeli célállomást választ, vagy pedig 20 százalékkal több keretet kap kreditben, amelyet egy későbbi utazás során használhat fel.

A fenti eset is rávilágít arra, hogy ha van repülőjegy-foglalásunk – legyen szó fapados, vagy hagyományos légitársaságról –, akkor érdemes rendszeresen ellenőrizni azt, hogy nem történt-e valamilyen változás a menetrendben. A légitársaságok általában kiküldik az e-mailt, ám előfordul, hogy ez a levélszemétben landol, és nem vesszük észre. Ha olyan módosítás van, amely nem felel meg számunkra, akkor pedig érdemes felhívni a légitársaságot, és jelezni, hogy egy másik alternatív megoldást szeretnénk. Csatlakozó járatoknál is előfordul az ilyesmi, például, ha rövid az átszállási idő, és az egyik járatot törölték, vagy módosult a menetrendje, akkor könnyen lehet, hogy nem érjük el a csatlakozó járatot, így a légitársaság megváltoztathatja a teljes útvonalat. Például, ha Las Vegasba utazik, bécsi indulással, átszállással Amszterdamban és Detroitban, akkor ha a Detroit–Las Vegas járat menetrendje módosul – az USA- ban gyakoriak a menetrendváltozások, akár plusz-mínusz 40–60 perc is lehet –, és az új járatot már nem érjük el, így akár egy másik útvonal is megjelenhet a rendszerben – például Bécs–Amszterdam–New York–Las Vegas. A légitársaságoknak joguk van az ilyen módosításokra, ha az indulás előtt legalább 14 nappal értesítik az utast a változásokról. Utasként csak annyi a dolgunk, hogy rendszeresen nézzünk rá a foglalásra, hogy azonnal észrevegyük a változást, és ha az nem felel meg, akkor jelezzük azt a légitársaságnak, hogy egy másik útvonalat kérünk.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?