Így használjuk a bankkártyát a nyaraláson

<p><a href="https://utazz.ujszo.com/2018/06/11/igy-valtsunk-penzt-a-nyaralasra">Kor… </a>arról írtunk, hogy milyen szabályok szerint érdemes pénzt váltani a nyaraláson. Most pedig ahhoz adunk tanácsokat, mire figyeljünk, ha kártyával fizetünk, vagy ha arról készpénzt feszünk fel.&nbsp;</p><div>&nbsp;</div>

Korábban arról írtunk, hogy milyen szabályok szerint érdemes pénzt váltani a nyaraláson. Most pedig ahhoz adunk tanácsokat, mire figyeljünk, ha kártyával fizetünk, vagy ha arról készpénzt feszünk fel. 

A nyaraláson az egyik legegyszerűbb módszer a kártyás fizetés.

Fizetés kártyával

Ha csak kevés helyi pénzünk van – valamennyi mindig legyen, mert nem mindenhol fogadnak el kártyát –, a többit lehetőleg kártyával fizessük. Mindig figyelni kell arra, hogy a hely, ahol fizetünk, megbízható legyen, nem biztos, hogy egy bazárban megéri elővenni a plasztiklapot, és azzal fizetni, ugyanakkor egy nagy bevásárlóközpontban, vagy szupermarketben bátran fizethetünk kártyával. Ügyelni kell arra, hogy sok helyen van egy minimum összeg – bár ez szabálytalan, de nem tudunk semmit tenni ellene –, amely alatt csak készpénzt fogadnak el, ez általában 10–15 eurónak megfelelő helyi érték.

Mindig a helyi pénzben fizessünk!

A modern berendezéseknek köszönhetően a kártyaleolvasók beazonosítják, hogy szlovákiai kártyával akarunk fizetni, és azonnal felkínálják, hogy ne helyi pénznemben, hanem euróban vonja le a pénzt. Ezt mindig utasítsuk el, mivel ezek az árfolyamok nagyon rosszak, és sokkal jobban járunk, ha a bankunk intézi a pénzváltást. Például a minap, amikor a forint 320-as árfolyamon volt, egy terminál 287 euróért akarta átváltani a forintot, szemben a bankkal, amely 318,1-es árfolyamon számolta át a fizetett összeget.

Megéri készpénzt felvenni?

Külföldön bizonyos esetekben megéri készpénzt is felvenni a bankból, előtte azonban kérdezzük meg a számlavezető bankunkat, hogy a célországban milyen egyszeri költsége van a készpénzvételnek. Vannak olyan bankok is, amelyek lehetővé teszik, hogy az azonos bankcsoporthoz tartozó külföldi bankautomatákból ingyenesen vegyünk fel pénzt. Itt is érvényes a szabály, hogy az elszámolást a helyi valutában kérjük, ne konvertálja euróra a külföldi bank a felvett öszszeget. Ha olyan bankautomatából szeretnénk felvenni pénzt, amely illetéket számol fel ezért, akkor inkább keressünk egy másikat, amelyik ingyen kiadja a helyi pénzt.

Milyen kártyát vigyünk magunkkal?

Több kártyatípus van forgalomban, általában elmondható, hogy a VISA, a VISA Electron, a MasterCard típust szinte mindenhol elfogadják, legyen szó betéti- vagy hitelkártyáról. Fontos, hogy ha van lehetőség, akkor lehetőleg két kártyát vigyünk magunkkal, hiszen ha az egyiket ellopják, megsérül, vagy bűnözők pénzt lopnak el róla (vagyis tiltani kell a kártyát), akkor legyen egy másik, amellyel tovább tudunk fizetni a nyaraláson – hiszen nagyon kellemetlen tud lenni, ha például az első napon zárolni kell a kártyát, és nincs más lehetőségünk a fizetésre, készpénz pedig nincs nálunk.

Figyeljük a tranzakciókat!

Nyaraláson még fontosabb, hogy folyamatosan figyeljük a tranzakciókat, hogy ha valami olyan pénzmozgást észlelünk, amelyet nem mi indítottunk, azonnal zárolni tudjuk a kártyát. Ehhez tudni kell mindig a bankunk telefonszámát, hogy fel tudjuk hívni baj esetén. Előfordulhat, hogy egy-egy gyanús tranzakció miatt a bank zárolja a kártyát, ilyenkor általában felhívja az ügyfelet (éppen ezért ajánlatos nem néma üzemmódba kapcsolni a telefont), hogy megkérdezze, ő indította-e a fizetést, ha nem, akkor a kártyát blokkolja, azt már többé nem lehet használni (odahaza kell újat kérni a banktól).

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?