Nyáron is figyeljünk a csomagszabályokra!

<p>A fapados légitársaságok után már több hagyományos fuvarozó is úgy módosította a poggyászszabályt, hogy bizonyos tarifákhoz már nem jár alapból feladható csomag. De nem mellékes az sem, hogy a charterjáratunkon milyen szabályok érvényesek.&nbsp;</p><div>&nbsp;</div>

A fapados légitársaságok után már több hagyományos fuvarozó is úgy módosította a poggyászszabályt, hogy bizonyos tarifákhoz már nem jár alapból feladható csomag. De nem mellékes az sem, hogy a charterjáratunkon milyen szabályok érvényesek. 

Korábban a jegyár minden esetben tartalmazta a feladható poggyászt is, majd megjelentek a fapados légitársaságok, és lecsupaszították a jegyeket, amelyek már ezt a szolgáltatást nem tartalmazták. A nagy konkurenciaharc miatt már a hagyományos légitársaságok is megjelentek ezzel a tarifával, azaz bizonyos útvonalakon és bizonyos tarifáknál már nincs feladható csomag. 

Az európai utazásoknál talán nem is kell minden esetben feladható csomagot vinni magunkkal, de az USA-ba vagy Kanadába már kevesen indulnak útnak mindössze egy kézipoggyásszal. Ha mégis, akkor se higgyük azt, hogy majd a fedélzetre felvihető csomagba mindent bezsúfolunk, mert az USA-ban a repülőtereken, sokszor még a kapuknál is nagyon komolyan veszik a csomagméretet és a súlykorlátot, és keményen büntetnek, ha az utas ezt túllépi. Persze, van lehetőség arra, hogy feladható csomaggal utazzunk, mégpedig ha tudatosan foglalunk jegyet, és mindig ugyanazzal a légiszövetséggel repülünk, akkor hamar elérjük az ezüst- vagy aranyszintű törzsutastagságot (öt európai átszállós utazás után már megvan az ezüstkártya), ehhez pedig a sok egyéb előny mellé már plusz egy darab ingyen feladható csomag jár. 

 

Súlykorlát

A feladható csomagoknak minden esetben van súlykorlátja. Általában az ingyenes poggyász 20 vagy 23 kg lehet, de vannak légitársaságok, amelyek 30 kg-ban szabták meg a korlátot. Fontos tudni, hogy minden esetben igaz: egy csomag sem lehet nehezebb 32 kg-nál (ellenkező esetben speciális eljárás szükséges). Nem mindegy az sem, hogy a súlykorlát egy, legfeljebb egy bizonyos súlyú csomagot jelent-e, vagy azt, hogy addig a keretig akár 2–3 csomag is feladható, de az összsúly nem haladhatja meg a korlátot. 

 

Fapadosok

Ha fapadossal utazunk, akkor könnyű dolgunk van, ugyanis egyik sem kínál ingyen feladható csomagot, az minden esetben extra díj, az ár a légitársaságtól, az idénytől és az útvonal hosszától függően akár 60–120 euró is lehet. Nagy különbségek vannak azonban a kézicsomagszabályokban is, a Ryanair például megengedőbb egy kicsit, igaz, ott is, ahogy a Wizzairnél is, érdemes előfizetni az elsőbbségi szolgáltatásra, mert így egy nagyobb és egy kisebb kézicsomagot is felvihetünk a fedélzetre. Az Easyjetnél, a Norvegiannál, a Vuelingnél is egy-egy kézipoggyász vihető fel, plusz egy kisebb táska.

 

Nemzeti légitársaságok

A nemzeti légitársaságoknál nemcsak a fuvarozóra kell figyelni, de az útvonalra is – egyelőre nagy a káosz, vannak olyan fuvarozók, amelyek árai minden esetben tartalmazzák a feladható csomagot (pl. a Qatar Airways, az Emirates stb.), vannak olyanok, amelyek csak a nemzetközi járatoknál engedik ingyen a csomagtérbe a bőröndöt (American Airlines, Delta stb.), és vannak olyanok, amelyeknél ez a szolgáltatás útvonal alapján változik (KLM, Air France, Lufthansa, British Airways, TAP stb.), azaz például az USA-ba a legolcsóbb jegyárhoz nem jár feladható csomag, de az Ázsiába tartó gépek utasai ezért nem fizetnek, sőt, olyan is van, hogy például Dél-Amerikába nem is egy, hanem két bőrönd is feladható. 

 

Charterjáratok

A nyaralási idényben fontos figyelni arra is, hogy a charterjáratunknál milyen szabályok vannak érvényben, mert sokszor a repülőtéren meglepve tapasztalják az utasok, hogy a 25 kg-os bőrönd túlsúlyos, és kipakoltatják őket, vagy fizetni kell – ez elég kellemetlen tud lenni. Van olyan chartertársaság, amely legfeljebb 20 kg-os csomagokat visz ingyen, van olyan, amely 23 kg-ost, de olyan is van, amelynél a súlykorlát csak 15 kg. Ez utóbbit elég könnyű túllépni, figyeljünk rá. 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?