Így váltsunk pénzt a nyaralásra

<p>A nyaralási szezonban számos olyan országba is utazunk, ahol nem az euró a hivatalos fizetési eszköz, hanem valamilyen más, helyi pénznem. Ilyenkor fontos ezt beszerezni, de nem mindegy, milyen árfolyamon tudunk váltani. Tippjeinkkel segítünk abban, hogy ne legyen átverés áldozata, és a lehető legkedvezőbb áron szerezze be a helyi pénzt.</p><div>&nbsp;</div>

A nyaralási szezonban számos olyan országba is utazunk, ahol nem az euró a hivatalos fizetési eszköz, hanem valamilyen más, helyi pénznem. Ilyenkor fontos ezt beszerezni, de nem mindegy, milyen árfolyamon tudunk váltani. Tippjeinkkel segítünk abban, hogy ne legyen átverés áldozata, és a lehető legkedvezőbb áron szerezze be a helyi pénzt.

 

Számos olyan népszerű ország van, ahol helyi pénzzel tudunk csak fizetni. Ilyen például Magyarország, ahol forinttal fizethetünk, vagy Horvátország, ahol a kuna a hivatalos fizetőeszköz, de ide sorolhatjuk Tunéziát, Egyiptomot, Törökországot vagy az olyan egzotikus nyaralóhelyeket, mint Kuba, Thaiföld, Mexikó stb.

Lehetőleg az adott országban vegyük meg a helyi pénzt. Itthon gyakran lényegesen rosszabb árfolyamot kínálnak a pénzváltók, ezért jobb, ha fel se merül, hogy itt szerezzük be az célország valutáját. Mindig vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű eurót, és azt a helyszínen cseréljük helyi pénzre. Persze vannak kivételek, például amerikai dollárt itthon is válthatunk, annak itt is jó az árfolyama, ugyanez a helyzet a cseh koronával is.

Milyen pénzt vigyünk?

A legtöbb helyre eurót érdemes vinni, mivel azt mindenhol beváltják. Vannak helyek – Ázsiában jellemző –, ahol más az árfolyam az egyes címletekre, például kevesebb helyi pénzt kapunk, ha 5, 10, 20 eurós címleteket váltunk, mintha 50-es vagy százas bankót.

Nem mindegy, hol váltunk.

A turisták által látogatott helyeken számos pénzváltó működik, így ezeken érdemes összehasonlítani az árfolyamot. Fontos, hogy csak olyan helyen váltsunk, ahol nincs kezelési költség (kivéve a hivatalos adót, pl. Magyarországon van ilyen), mivel ez az akár kedvezőnek tűnő árfolyamot is lényegesen ronthatja. Kerüljük a repülőtereken, vasúti pályaudvarokon található pénzváltókat, mert ezek többsége nagyon rossz árfolyamot kínál. Talán mondani se kell, hogy az állomásokon, reptereken bóklászó fekete pénzváltókat messziről el kell kerülni, ha velük „üzletel”, biztosan nagyon rosszul fog járni.

Mikor jó egy árfolyam?

A legfontosabb az árfolyam, ezért indulás előtt érdemes megfigyelni, mennyi a hivatalos középárfolyam. Erre a legjobb megoldás az XE.com oldal, itt percenként frissülnek az árfolyamok (van alkalmazás is a mobiltelefonba), így folyamatosan képben leszünk, mi a jó, és mi a kedvezőtlen árfolyam. De van még egy nagyon jó módszer, amivel meg tudjuk állapítani az árfolyamot, ez pedig az, hogy az adott pénzváltó mennyiért veszi, és mennyiért adja el az eurót. Ha e két árfolyam között kicsi a különbség, akkor nyugodtan beszerezhetjük ott a helyi pénzt, ha nagy, akkor érdemes egy másik helyet keresni. Például ha forintot szeretnénk venni, és a váltóban 317,1 az eladási és 318,9 a vételi árfolyam (a különbség csak 1,8 forint, azaz kb. 0,6 százalék), akkor az jó árfolyam. Ha az eladás 300 a vétel pedig 320, akkor az kedvezőtlen.

A nyaraláson természetesen kártyával is tudunk fizetni, pénzt is tudunk felvenni, ennek előnyeiről, hátrányairól is írunk hamarosan.

 

Érdekes
 Magyar forint 319,01 Horvát kuna 7,39 Angol font 0,87 Török líra 5,42 Tunéziai dínár 3,00 Egyiptomi font 21,01 Cseh korona 25,64 Thai bath 37,45 Svájci frank 1,16 Marokkói dirham 11,11
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?