Mi lesz a pozsonyi reptérrel?

<p>Veszélyben a pozsonyi repülőtér forgalma, a nagy európai fapadosok ugyanis egyre nagyobb számban jelennek meg a bécsi légi kikötőben. Korábban a magyar hátterű Wizz Air jelentette be, hogy bázist nyit Bécsben, az Easyjet már régebben elhagyta a szlovák főváros repülőterét, most pedig a Ryanair is jelezte: tárgyal bécsi reptér vezetésével, és bízik benne, hogy hamarosan Schwechaton is megjelennek az ír fapados gépei.</p>

Veszélyben a pozsonyi repülőtér forgalma, a nagy európai fapadosok ugyanis egyre nagyobb számban jelennek meg a bécsi légi kikötőben. Korábban a magyar hátterű Wizz Air jelentette be, hogy bázist nyit Bécsben, az Easyjet már régebben elhagyta a szlovák főváros repülőterét, most pedig a Ryanair is jelezte: tárgyal bécsi reptér vezetésével, és bízik benne, hogy hamarosan Schwechaton is megjelennek az ír fapados gépei.

Bécs sokáig nagyon negatív álláspontot képviselt a fapados légitársaságokkal kapcsolatban, hosszú ideig szinte csak a hagyományos fuvarozók járatai indultak az osztrák fővárosból. Most azonban az új vezetés számára már a legfontosabb, hogy minél több utas induljon Schwechatról, ezért sokkal nyitottabbak a fapadosok megjelenésére. Ma már számos fapadosnak van járata Bécsből, ilyenek az easyjet, a Vueling, a Volotea vagy a Norvegian, de ide sorolhatjuk a Lufthansa-csoporthoz tartozó Eurowings légitársaságot is. Júniustól már a magyar Wizz Air gépei is megjelennek Bécsben, és ha a Ryanair tárgyalásai eredményesek lesznek, akkor egy év múlva már az ír fapados is kínál járatokat az osztrák fővárosból. Ez pedig jelentősen ronthat a pozsonyi repülőtér forgalmán.

A szlovák fővárosból induló utasok megközelítőleg húsz százaléka Bécs környékén él, így várhatóan ők inkább az osztrák fővárosból repülnek, ha megjelennek ott a fapadosok. Ez pedig magával hozza azt, hogy a Ryanair biztosan megszüntet néhány olyan járatot, amelyet nem tud megtölteni Pozsonyból, vagy azokat, amelyeket Bécsből egyszerűbben, és adott esetben drágább jegyekből tud nyereségessé tenni. Hasonló a helyzet a Wizz Airrel is, hiszen a magyar fapados is repül Pozsonyból, és lesznek olyan járatok, amelyek a most bejelentett bécsi bázisnyitás után az osztrák fővárosból is indulnak, így szinte biztosra vehető, hogy némelyik járat meg fog szűnni, kevesebbszer landol a jellegzetes lilás-rózsaszínre festett gép a szlovák főváros repülőterén.

Hogy a bécsi nyitások mennyire befolyásolják a pozsonyi repülőtér forgalmát, ma még nehéz megjósolni, annyi azonban már most biztos, hogy számos olyan járat lesz, amelyre jegyet már csak bécsi vagy adott esetben budapesti indulással foglalhatunk. A legnépszerűbb célállomások szinte biztosan megmaradnak, ám azzal számolni kell, hogy csökkenhet a járatsűrűség, így az utasoknak már nem lesz nagyon választási lehetőség, eltűnik az indulási időpontok nyújtotta rugalmasság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?