Egzotikus nyaralások – megfizethető áron

<p>Az utazási piac folyamatos változásainak köszönhetően ma már egzotikus tengerparti nyaralást vagy körutazást is megfizethető áron tudunk foglalni. Sőt, egy egyhetes thaiföldi nyaralás már gyakran kevesebbe kerül, mint egy 7 napos európai tengerparti üdülés. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tudunk olcsón jó minőségű egzotikus pihenést foglalni, akár egyénileg, akár csomagajánlatban.</p>

Az utazási piac folyamatos változásainak köszönhetően ma már egzotikus tengerparti nyaralást vagy körutazást is megfizethető áron tudunk foglalni. Sőt, egy egyhetes thaiföldi nyaralás már gyakran kevesebbe kerül, mint egy 7 napos európai tengerparti üdülés. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tudunk olcsón jó minőségű egzotikus pihenést foglalni, akár egyénileg, akár csomagajánlatban. 

 

Döntés előtt

Mielőtt elhatározzuk, hogy mi is elindulunk egy távoli célállomásra, azt kell eldönteni, mit várunk a nyaralástól: csak tengerparti pihenésre vágyunk-e, vagy ha már arra járunk, akkor meg akarjuk-e nézni a környék turisztikai látványosságait is. Ha ez utóbbi, akkor ideális úgy megtervezni az utat, hogy az első fele a turistáskodó körutazásé, a másik pedig a pihenésé legyen. De természetesen az is jó megoldás, ha csak felfedező utazásra indulunk valamelyik távoli nagyvárosba néhány napra (pl. New York, Chicago, Peking, Tokió stb.).

 

Csak tengerparti nyaralás?

Ha csak tengerparti nyaralásra vágyunk, akkor egyszerű dolgunk van, nem kell mást tenni, mint kinézni, melyik célállomásra utaznánk, majd kiválasztani a legszimpatikusabb ajánlatot, szállást, legkedvezőbb repülőjegyet, és már készen is vagyunk a foglalással. A tengerparti nyaralások már nagyon kedvező áron megszervezhetők.

 

Körutazás

Ha több időnk van, és a nyaralásba belefér az is, hogy megnézzük a környék látnivalóit, akkor még jobb a helyzet, hiszen így kulturálisan feltöltődve, de kipihenve térünk majd haza. Erre ideális 10–15 éjszakás túrát tervezni, annak függvényében, mi mindent szeretnénk megnézni. Vegyünk egy példát egy rövidebb túrára: egy bangkoki városnézés, úszópiaccal, piacokkal, egyéb látványosságokkal, majd tengerparti nyaralás valamelyik népszerű üdülőhelyen (Phuket, Krabi, Koh Samui stb.) 10 éjszakába belefér. Ha viszont ezt szeretnénk még bővíteni például kambodzsai, szingapúri, malajziai kirándulással, akkor már érdemesebb 14–15 éjszakás utazásban gondolkozni. De hasonló nyaralás szervezhető Indonéziában is, amely pihenéssel zárul Balin. 

 

Csomagajánlatok

Aki nem szeretne sokat bíbelődni a foglalással, szervezéssel, annak nagyon jó megoldás, ha választ egy utazási irodát vagy egy internetes oldalt, és az ott kínált csomagajánlatok közül foglalja le azt, ami a leginkább elnyeri a tetszését. A csomagok előnye, hogy az utas helyett mindent az iroda szervez, hátránya, hogy éppen ezért kicsit drágább, mint ha egyénileg állítanánk össze az utazást. De aki nem akar a szervezéssel bíbelődni, nincs ehhez sem ideje, sem türelme, annak ez ideális választás. 

 

Egyéni szervezés

Az egyéni szervezés előnye, hogy akkor és oda utazunk, ahova szeretnénk, nem kell alkalmazkodni előre meghirdetett időpontokhoz, útvonalakhoz, célállomásokhoz, szállodákhoz. A másik nem elhanyagolható előny, hogy általában olcsóbb is, mint ha csomagban foglalnánk. 

 

Néhány gyakorlati tanács egyéni szervezéshez

Mivel az egyéni szervezés a bonyolultabb, ezért néhány tanáccsal segítjük olvasóinkat. Első körben el kell dönteni, hogy csak tengerparti nyaralást vagy körutazást tervezünk-e, majd azt, hogy mikor (a dátum kiválasztása előtt nézzük meg, nincs-e az adott célállomáson akkor valamilyen ünnep vagy esemény, mert olyankor minden drágább) és hova szeretnénk utazni. Ezt követően vegyük meg a repülőjegyet, elsőként a „nagy jegyet”, azaz azt, amivel oda és majd haza repülünk. Utána, ha szükség van ilyenre, akkor foglaljuk le a „belső jegyet” (országon vagy kontinensen belül), és csak ezt követően foglaljuk le a szállásokat. 

 

Repülőjegy

Ha egyénileg szervezzük az utazást, az első, amit érdemes megnézni, hogy mikor indulnánk, és hogy akkor a választott célállomásra mennyibe kerül egy repülőjegy. Ha rugalmasak vagyunk, akkor érdemes megnézni az árakat +/- 3 napos kereséssel, hátha így kedvezőbb árra bukkanunk. Fontos, hogy ellenőrizzük azt is, van-e a repülőjegyárban feladható poggyász, s ennek milyen a súlykerete. Lehetőség van arra is, hogy úgy szervezzük meg az utazást, hogy egy városba érkezünk, és egy másikból indulunk vissza, ezt a multicity opciónál kell beállítani, ezek a jegyek néha még olcsóbbak is, mint a sima retúr. Például érkezés Kuala Lumpurba, visszautazás Bangkokból. Ha szükség van belső jegyre, akkor a helyi légitársaságok ajánlatait érdemes böngészni, itt ha fapadosra esik a választás, akkor a csomagot is adjuk hozzá. Tippünk: ha például Koh Samuira utazna Bangkokból, és drága a jegyár, akkor az Air Asia oldalán érdemes megnézni a Bangkok–Surat Thani útvonalat, mert ehhez jár egy kompjegy is a szigetre, így kicsit hosszabb az út, de sokat spórolhatunk vele. 

 

Szállások

A hotelfoglalásnál az egyik legfontosabb, hogy előre határozzuk meg, milyen kategóriás hotelben szeretnénk megszállni, és ami még ennél is fontosabb, legyen egy átlagár az utazás teljes egészére, személyenként, éjszakánként, reggelis ellátással. Ha pl. 40 euró ez az átlagár, akkor ezért a pénzért már biztosak lehetünk benne, hogy nagyon jó minőségű, legalább négy-, de inkább ötcsillagos hoteleket is tudunk foglalni Ázsiában. Az USA-ban ennél azért drágábbak a szállásárak, ott ezért jó, ha egy háromcsillagos hotelszobát kapunk. Az átlagár előnye, hogy ez esetben bizonyos helyeken olcsóbb a szállás (vannak célállomások, ahol már 25–30 euróért is foglalhatunk szállást ötcsillagos hotelben), máshol drágább (például a tengerparti szállások mindig többe kerülnek), de a teljes szállásköltség így is belefér a keretbe. Érdemes előre kinézni minden célállomáson néhány szállást, és legalább két hétig folyamatosan figyelni az árakat, akciókat, így nagy a valószínűsége annak, hogy rábukkanunk valamilyen akciós árra. Például a napokban előfordult, hogy egy ötcsillagos hotel folyamatosan 57 euró/fő/éjszaka áron kínálta a szállást, ám akadt egy napi akció, amikor ugyanez csak 39 euró volt, így azonnal le lehetett csapni az ajánlatra. 

 

Akciós árak

Mint ahogy a táblázatunkból is kiderül, számos nagyon jó ár-érték arányú csomagajánlat van, így már akár 579 eurótól is foglalhatunk egzotikus nyaralást. Az akciós árak között vannak középkategóriás szállodák, de megtalálhatók ötcsillagos luxushotelek is, van ajánlat reggelis ellátással és a népszerű all inclusive szolgáltatással is. Csomagban olyan helyekre utazhatunk, mint Dubaj, Thaiföld, Malajzia, Kuba, Srí Lanka vagy éppen Dominika. 

Ha csak az akciós repülőjegyeket nézzük, akkor is jó árakra bukkanhatunk, már 379 eurótól foglalhatunk Pekingbe, de az ajánlatok között van számos népszerű célállomás, mint például az USA, Japán, Thaiföld, Malajzia, Bali, Srí Lanka, Vietnam vagy éppen a Maldív-szigetek.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"297432","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"722","style":"width: 600px; height: 550px;","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"787"}}]]

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"297431","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"454","style":"width: 600px; height: 346px;","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"787"}}]]

Érdekes

Internet a nyaraláson: Ha távoli országba utazunk, akkor is jó, ha van internetkapcsolatunk, ez sokszor segít a tájékozódásban, ha hirtelen valamilyen információra van szükségünk, vagy ha éppen meg akarjuk nézni, hogy az étterem, ahol enni szeretnénk, milyen minőségű, mit írnak róla azok, akik már betértek oda. Éppen ezért érdemes mindig magunkkal vinni egy kártyafüggetlen telefont, és venni egy SIM-kártyát adatcsomaggal a helyi szolgáltatótól. A telefonon lévő csomagot pedig meg tudjuk osztani, így az utastársak is tudnak csatlakozni a világhálóra. Az ázsiai országokban nagyon olcsó az ilyen adatkártya, 5–10 euróért már 3 GB netet is adnak.

Pénzváltás: Pénzváltás előtt mindig ellenőrizzük az aktuális középárfolyamot az interneten, hogy képben legyünk, egy euróért mennyi helyi valutát adnak. A repülőtéren nem érdemes váltani, mert ott mindig nagyon rossz az árfolyam, inkább valamelyik városi pénzváltóban vegyünk helyi valutát. A helyszínen úgy lehet a leginkább eldönteni, jó-e az árfolyam, hogy összevetjük a vételi és az eladási árat, ha azok között kicsi a különbség (1-2 százalék), akkor biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő az árfolyam, nem vernek át bennünket. Csak olyan helyen váltsunk, ahol nincs kezelési költség!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?