Bármikor sztrájkba léphetnek a Ryanair pilótái

Bármikor sztrájkba léphetnek a Ryanair pilótái

<p>Munkabeszüntetést helyezett kilátásba a Ryanair ír légitársaság németországi pilótáinak érdekeit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit &ndash; VC). Közben az akcióhoz az olasz és az ír pilóták is csatlakoztak, így óriási káoszt okozhatnak a legforgalmasabb, karácsonyi időszakban.</p>

Munkabeszüntetést helyezett kilátásba a Ryanair ír légitársaság németországi pilótáinak érdekeit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit – VC). Közben az akcióhoz az olasz és az ír pilóták is csatlakoztak, így óriási káoszt okozhatnak a legforgalmasabb, karácsonyi időszakban.

Az érdekképviselet az utazókra tekintettel karácsonykor nem tart munkabeszüntetést, így december 23. délután és december 26. éjfél között biztosan dolgoznak majd a Ryanair-járatok német pilótái, de ezt az időszakot kivéve bármikor sztrájkba léphetnek.

A VC a nyomásgyakorlással azt akarja elérni, hogy a Ryanair vezetése kezdjen tárgyalást a piaci viszonyoknak megfelelő munkakörülményekről és fizetésről. Közleményük szerint az olaszországi és a portugáliai pilóták szövetsége is sztrájkot helyezett kilátásba a következő napokra, az írországi Ryanair-pilóták pedig hétfőn szintén úgy döntöttek, hogy a bérharc eszközével – sztrájkkal, munkalassítással vagy a járatok közlekedését akadályozó más tiltakozó megmozdulással – küzdenek érdekeik érvényesítéséért.

A VC szerint „a pilóták tömött sorokban hagyják el a Ryanairt, mert csaknem valamennyi légitársaság jobb munkafeltételeket kínál”. A szakszervezet ad még „egy utolsó lehetőséget” a sztrájk megelőzésére, ehhez a cég vezetésének késlekedés nélkül ki kell nyilvánítania, hogy hajlandó tárgyalni a pilóták helyzetének javításáról – áll a közleményben.

Közben a Ryanair írországi pilótái is bejelentették, hogy sztrájkolni fognak a karácsony előtti napokban. A pilóták szakszervezete a héten szavazott arról, hogy meglépjék-e az ünnepek előtti akciót. A hozzájuk tartozó 84 Ryanair-dolgozó többsége támogatta őket.

A sztrájk december 20-án kezdődhet. A kezdeményezéshez a társaság olaszországi pilótái is csatlakozhatnak. Olaszországban várhatóan pénteken tartanak egy négyórás sztrájkot. A pilóták jobb feltételeket akarnak kiharcolni maguknak. Bár a Ryanair nemrég fizetésemelést ajánlott, ezt azonban a 87 bázisának csak harmada fogadta el. (MTI, 444.hu)

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?