A felfrissítő téli wellness

<p>A tél beköszöntével egyre többen vágyunk egy kellemes testi-lelki kényeztetésre, például valamelyik wellness-szállodában. Egy ilyen hétvége mindenki számára igazi felfrissülést jelent, emellett pedig élvezhetjük a szálloda egyéb programjait, a gazdag gasztronómiai felhozatalt is. Mi vár ránk egy wellness-hotelben, s mi alapján válasszunk a számos csomagajánlat közül?</p>

A tél beköszöntével egyre többen vágyunk egy kellemes testi-lelki kényeztetésre, például valamelyik wellness-szállodában. Egy ilyen hétvége mindenki számára igazi felfrissülést jelent, emellett pedig élvezhetjük a szálloda egyéb programjait, a gazdag gasztronómiai felhozatalt is. Mi vár ránk egy wellness-hotelben, s mi alapján válasszunk a számos csomagajánlat közül?

 

Hogyan válasszunk wellness-szállodát?

A wellness-pihenés első lépése, hogy kiválasztjuk, melyik szállodában szeretnénk pihenni. Számos lehetőségünk van, wellness-hotelből nincs hiány, sem Szlovákiában, sem Magyarországon, sem pedig Ausztriában. Mindenki választhat az igényeinek és pénztárcájának megfelelő ellátást, az ajánlatok között vannak háromcsillagos hotelek, de nem hiányozhatnak a négy- és ötcsillagos szállodák sem.

Még mielőtt elkezd böngészni az ajánlatok között, mindenképpen írjon egy listát, mi az, ami fontos, hogy legyen a szállodában, és mi az, ami nem döntő szempont. Ha szereti a forró vizű medencéket, akkor olyan szállodát keressen, amelyikben van ilyen – általában termálvizes – medence. Ha a szaunafelöntést szeretné kipróbálni, akkor nézzen utána, hol van ilyen show-műsor. 

Ha párjával utazik, és nyugodt, romantikus hétvégére vágyik, akkor olyan szállodát válasszon, amelyik nem kifejezetten gyermekbarát, hiszen ott valószínűleg nagy a gyermekzsivaj. Ha pedig a családdal együtt szeretne pihenni, akkor az olyan hotelek között érdemes böngészni, amelyek kifejezetten gyermekbarát, családbarát szállodaként hirdetik magukat, hiszen itt számos program van gyermekek számára. Sőt, az ilyen hotelek éttermeiben külön gyermeksarok is van.

Nem elhanyagolható szempont a wellness-részleg felszereltsége, gazdagsága (mennyi szauna, medence áll a rendelkezésre), ahogy az sem, napközben milyen programok vannak a vendégek számára – számos szállodában van animátor, aki egész nap különböző órákon (jóga, pilates, aquafitness, gimnasztika stb.) szórakoztatja, tornáztatja a szálloda vendégeit. Számos hotelben van külső medence, ami különleges élményt nyújthat, főleg, ha havazik, és közben a vendég a vízben úszkálva gyönyörködhet a csodálatos, hegyi környezetben. 

További szempont az ár, illetve a csillagok száma. Ha elsősorban a település gyógyfürdőjében szeretne időzni, akkor az alacsonyabb kategóriájú hotel vagy egy helyi apartman is megfelelő választás lehet, ha pedig inkább a szállodában szeretne feltöltődni, akkor érdemes a jól felszerelt, remek szolgáltatásokat nyújtó három-, négy- és ötcsillagos hotelek közt böngésznie. 

És végül az egyik legfontosabb szempont, amely a döntést segíti: az ár. Sok szállodában hétköznap olcsóbbak a csomagajánlatok, míg hétvégén, ünnepnapokon kicsit magasabb áron kínálják őket. Általában félpanziós ellátást kínálnak, de több szállodában van teljes panziós ajánlat is, sőt, néhol all inclusive ajánlatokkal is találkozhat. Sok olyan csomag is van, amelyekben valamilyen plusz szolgáltatást is adnak ajándékba (masszázs, kozmetikai kezelés stb.).

 

Szaunázás

A wellness-szállodák egyik legfontosabb pontja a szaunarészleg. Ma már nagyon sokféle szaunában izzadhatunk, a hagyományos finn szauna, a gőzfürdő, az infraszauna szinte alapnak számít, ezenkívül sok hotelben van törökfürdő, aromaszauna, tepidárium, bioszauna és sok egyéb izzasztó kabin is. Számos hotelben van naturista, azaz fürdőruhamentes szaunarészleg is, ezt is érdemes kipróbálni, hiszen így még teljesebb a felfrissülés. Szaunázás során ne feledje az alapszabályt: ne a homokórát figyelje, csak addig maradjon a kabinban, amíg jólesik. 

 

Szaunaszeánsz

Számos szálloda programjában megtalálható a szaunaszeánsz, vagy más néven szaunafelöntés. Ezek nagyon kellemes programok, némelyik embert próbáló, de vannak lazább felöntések is. Az ilyen programokon a szaunamester, miután alaposan kiszellőztette a kabint, különböző illóolajokat önt a kövekre, majd a nála lévő törölközővel szétteríti a levegőt a kabinban. A program során egyre melegebb lesz a kabinban, egyre inkább azt érezzük, már alig bírjuk, ilyenkor jön a felfrissítés, amellyel bekenjük a testünket – ez lehet gyümölcs, méz, jég stb. –, majd jön a finálé, ami után nyílik az ajtó, és irány a csobbanás a hideg vizes medencébe vagy a hideg vizes zuhany. Sokféle felöntés van – jeges, citrusos, mentás, mézes, sörös stb. –, a kínálatnak csak a fantázia szab határt. 

 

Masszázsok, terápiák

A wellness-hétvégék kihagyhatatlan eleme a masszázs, a terápia. A szállodák nagyon sokféle kezelést kínálnak, érdemes kipróbálni ezek közül néhányat. Lávaköves masszázs, thai masszázs, ájurvéda, svéd masszázs – csak hogy néhányat említsünk a gazdag kínálatból. 

 

Mindezek ismeretében nem marad más hátra, mint kiválasztani a megfelelő szállodát, a csomagajánlatot, és várni az indulás időpontját, hogy a tél beköszöntével megajándékozzuk magunkat egy valódi testi és lelki felfrissüléssel.

 

Érdekes

Fürdőruha nélkül szaunázzon, mert a fürdőruha elszorítja a keringést, a ruhával fedett területeken a bőr nem tud kellő módon szellőzni (arról nem is beszélve, hogy a méregdrága fürdőruhák anyaga erősen károsodik a nagy melegben). Ha szemérmes, akkor tekerjen maga köré könnyű pamutanyagból készült szaunalepedőt.

Közvetlenül szaunázás előtt és után ne szoláriumozzon a bőre védelmében.

A szaunában nem illik beszélgetni, maradjon csendben, így nem zavar másokat.

Mindig terítsen maga alá törölközőt vagy szaunalepedőt, erre csorogjon az izzadsága.

Ne vigyen be papucsot a szaunába.

A követ csak akkor locsolja, és csak akkor használjon illóolajokat, ha kérdéssel meggyőződött arról, hogy ez senkit sem zavar.

Nagyon fáradtan ne menjen szaunázni. 

Szánjon rá elég időt, legalább másfél-két órát. 

Szaunázás előtt ne igyon túl sokat, utána viszont annál többet: ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsleveket. 

Tartson 5–10 perces szünetet minden menet között, az utolsó alkalom után pedig hosszabbat, nehogy a felöltözés után újra kiizzadjon. (itthon.hu)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?