Mikor utazzunk? Tippek időpontválasztáshoz

<p>Utazni mindig jó. De nem mindegy, mikor indulunk útnak, a megfelelő dátumválasztással ugyanis nagyon sok pénzt takaríthatunk meg. Hogyan válasszunk időpontot az utazáshoz, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Ha nemcsak az ár, hanem a szabadságok száma is fontos tényező, akkor érdemes olyan időpontot választani, amikor Szlovákiában ünnep van, és az lehetőleg hétköznapra esik.</p>

Utazni mindig jó. De nem mindegy, mikor indulunk útnak, a megfelelő dátumválasztással ugyanis nagyon sok pénzt takaríthatunk meg. Hogyan válasszunk időpontot az utazáshoz, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Ha nemcsak az ár, hanem a szabadságok száma is fontos tényező, akkor érdemes olyan időpontot választani, amikor Szlovákiában ünnep van, és az lehetőleg hétköznapra esik.

 

Hosszú hétvégék

Például most három ilyen alkalom is volt három héten alatt, hiszen augusztus 29. keddre esett, szeptember 1. és 15. pedig péntekre. Így akár szabadság nélkül is megoldhattuk a hosszú hétvégét, ha pedig négy napra utaztunk volna, akkor elegendő volt egyetlen nap szabadság, és máris négynapos hétvégi kirándulást, pihenést szervezhettünk.

Ilyenkor érdemes másik országba indulni (hiszen ünnepnapokon mindig drágábbak a kirándulások, szállások), mert ha ott nincs ünnep, a szállodák nincsenek tele. Ez a megoldás természetesen csak akkor jó, ha olyan pirosbetűs napról van szó, amely csak hazánkban ünnep (például ilyen a közelgő november 17. is – ez pénteki napra esik), hiszen ilyenkor a többi országban sima hétköznap/hétvége van. Ebből kiindulva például a már említett három hosszú hétvége egyikét érdemes Magyarországon tölteni, az ottani wellness-szállodák akciós árakkal várják a szlovákiai vendégeket. Az Utazás extra mellékletünkben most számos akciós ajánlatra hívjuk fel olvasóink figyelmét.

 

Főszezon

Vannak olyan célállomások, amelyekre szinte nem érdemes főszezonon kívüli időszakban utazni, legfeljebb csak kicsit előtte vagy utána, ilyenkor tudunk némi pénzt spórolni. Tipikusan ilyen helyek nyáron a népszerű tengerpartok (Olaszország, Spanyolország, Görögország, Tunézia, Törökország stb.), amelyek éppen a főszezonban kínálják a legjobb szolgáltatásokat – és ezt meg is kell fizetni. Ilyenkor van nyitva minden bolt, stand, ilyenkor a legkellemesebb a tenger vize, ilyenkor süt a legtöbbet a nap. Természetesen minden célállomáson van főszezon, az egzotikus turistaparadicsomokban (Thaiföld, Bali, Srí Lanka, Ausztrália stb.) például ez arra az időszakra esik, amikor nálunk tél van, azaz érdemes mindig megnézni az interneten, hogy a kiszemelt helyen mikor van főszezon. Csúcsidőben ugyanis minden ár a magasabb kategóriában van, legyen szó szállodai szobákról, repülőjegyekről (bár sok olyan akció is van az utóbbi időben, amelyek a főszezoni időpontokra is érvényesek). Főszezonban egyébként számos fapados légitársaság nemcsak a jegyet kínálja drágábban, hanem a feladható poggyászért is többet kell fizetni a csúcsidős hónapokban.

A főszezoni időpont tehát azoknak lehet ideális választás, akik olyan kirándulást, nyaralást keresnek, amely mindenből a legjobbat adja, akiket nem zavar a turistatömeg, és az sem, hogy ha ebben az időszakban indulnak útnak, akkor többet kell fizetniük.

 

Előszezon, utószezon

Ez a két időszak az, amikor már alacsonyabbak az árak, a szervezett utazásokra kedvezőbb áron fizethetünk be, a szállodai szobaárak sem magasak már, a repülőjegyek is olcsóbbak. Ilyenkor ugyan belefuthatunk olyan helyekbe, éttermekbe, amelyek még/már nincsenek nyitva, nem minden üzemel teljes gőzzel, ám ez egyáltalán nem zavaró, hiszen semmiből sincs hiány. Az időjárás is kellemesebb ilyenkor, mint a nyári hőségben, és a kirándulás teljes ára is kedvezőbb lesz.

Az előszezoni, utószezoni időszak azoknak lehet jó választás, akik kedvezőbb áron utaznának, akik nem szeretik a nagyon nagy tömeget, és akiket nem zavar, hogy még/már nem olyan meleg a tenger.

 

Csak ha nagyon kell…

A „csak ha nagyon kell menni” időszakot tényleg csak azoknak ajánljuk, akik nem tudják halasztani az utazást. Ezek azok a hónapok, amikor az adott célállomáson kellemetlen az időjárás, amikor az egész kirándulás arról szólna, hogyan küzdjünk a rendkívüli esőkkel, hideggel, hőséggel stb. Például Dubajba nyáron szinte büntetés elmenni, annyira nagy a hőség (sokszor 45 fok is van), Thaiföldre az esős évszakban (július-november) nem érdemes utazni. Miamiba, Kubába ne utazzunk hurrikánszezonban, de például New York is nagyon kellemetlen tud lenni a téli hónapokban (gyakoriak a hatalmas havazások, lezárásokkal, járattörlésekkel), és az európai városokban is vannak olyan időszakok, amikor nem egy leányálom a városnézés (gondoljunk csak az esős Londonra ősszel, télen).

 

Ünnepek/rendezvények

Ez az az időszak, amit szin­tén érdemes kerülni. Ilyenkor a legdrágábbak a szállodai szobák, drágább a repülőjegy is, sok esetben nemcsak megduplázódnak az árak, de nagy konferenciák idején nem ritka, hogy a szobaár a normál időszakhoz viszonyítva ötször vagy akár tízszer is drágább, mintha ugyanott egy héttel előtte vagy utána szállnánk meg. Ebben az időszakban előfordulhat, hogy egy lepattant, kétcsillagos hotelszobáért többet fizetünk, mint egy héttel előtte/utána az ötcsillagos luxushotelért, reggelivel, egyéb extrákkal. Hasonlóan drágák az ünnepek, például a karácsony, szilveszter éjszakája, újév, de ide sorolhatjuk a helyi ünnepeket is. A célállomás választása után az interneten mindenképpen keressünk rá a helyi ünnepekre, rendezvényekre. Az ünnepek/rendezvények alatti utazás legnagyobb hátránya, hogy semmivel sem kapunk többet, mint máskor, de azt legalább nagyon drágán. Ezt mindenki kerülje, ha lehet.

 

Összegzés

Összegezve tehát elmondható, hogy vannak olyan helyek, ahova bármikor megyünk, mindig kellemes lesz a nyaralás, de vannak olyan célállomások is, ahol nagyon kell figyelni, mikor utazunk. Ezért a szervezés egyik fontos része éppen az, hogy kiderítsük, hova mikor érdemes menni, mely időszakokat érdemes kerülni, és melyek azok az időpontok, amikor a legjobb ár/érték arányú utazást szervezhetjük meg.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?