Csökkentik a védett nemzeti parkok számát az USA-ban

<p>Az Egyesült Államokban várhatóan csökkentik a védett nemzeti parkok számát, a Medvefül nevűnek pedig megkurtítják a területét - közölte Ryan Zinke belügyminiszter.</p>

Az Egyesült Államokban várhatóan csökkentik a védett nemzeti parkok számát, a Medvefül nevűnek pedig megkurtítják a területét - közölte Ryan Zinke belügyminiszter.

Zinke közölte, hogy áttekintette az 1996 óta létrehozott 27 nemzeti park - köztük természetvédelmi területek, történelmi emlékparkok, indián őslakosok szent helyei - állapotát, kihasználtságát, fenntartási költségeit, és megküldte ajánlásait Donald Trump elnöknek. A miniszter javasolja, hogy néhány park ne legyen többé védett, néhánynak pedig csökkentsék a méretét. Ezeken a vidékeken így lehetővé válik majd a vadászat, az ingatlanfejlesztés, vagy például a bányászat.

Donald Trump áprilisban bízta meg a feladattal a minisztert, azzal indokolva döntését, hogy a szövetségi tulajdonban lévő területeken fel kell gyorsítani a gazdasági fejlesztéseket.

A környezetvédők - és sok helyütt a helyi lakosság is - aggódtak, hogy olyan értékes természetvédelmi területek is áldozatul eshetnek a felülvizsgálatnak, mint például a montanai nemzeti park, vagy a Missouri felső folyásának vidékén lévő nemzeti parkok, ahol egykori indián telepek maradványai is vannak. Hogy hol, mely parkokat érinthetnek a változások, arról a csütörtök este kiadott közlemény nem tesz említést.

A tárcavezető csupán annyit közölt, hogy csupán "maroknyi" védett parkot érinthet a változtatás. Az mindenesetre kiderült, hogy a Utah állam délkeleti részén terpeszkedő Medvefül Nemzeti Park nagyságát csökkentik.

Ezt az óriási területet - amely két medvefülre hasonlító szikláról kapta a nevét - tavaly nyilvánította védett nemzeti parkká Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke. A park területén az indián őslakosok több mint százezer kulturális és archeológiai lelete található.

A miniszter ajánlása egyelőre tervezet, és amíg Trump nem dönt, nem hozzák nyilvánosságra a listát.

Donald Trump a tavalyi elnökválasztási kampányban azzal érvelt, hogy a korábbi amerikai kormányzatok visszaéltek a törvény adta lehetőséggel, és - elsősorban a nyugati szövetségi államokban - nagy területeket nyilvánítottak védettekké, lehetetlenné téve ezzel például a bányászatot, olajkutak fúrását, mezőgazdálkodást, vagy lakóépületek felhúzását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?