Mit tudnak a világ legszebb toalettjei?

<p>A nyilvános vécék górcső alá vétele olyan téma, amely ritkán kerül napirendre, holott része egy ország kulturális színvonalának is, sőt fontos turisztikai tényező lehet. Vannak, akik nem félnek kimondani azt a megállapítást, hogy a vécék színvonala és a sikeres turizmus között szoros kapcsolat fedezhető fel &ndash; írja a turizmus.com.</p>

A nyilvános vécék górcső alá vétele olyan téma, amely ritkán kerül napirendre, holott része egy ország kulturális színvonalának is, sőt fontos turisztikai tényező lehet. Vannak, akik nem félnek kimondani azt a megállapítást, hogy a vécék színvonala és a sikeres turizmus között szoros kapcsolat fedezhető fel – írja a turizmus.com.

A nyilvános vécék esetében talán még nagyobb gond az igényesség és a tisztán tartás, mint a szállodák és éttermek hasonló helyiségeiben. Ugyanakkor éppen a nyilvános vécék azok, amelyek tovább fejlődésük érdekében rászorulnak adott esetben kiváló színvonaluk propagálására, és arra, hogy a legjobbak díjakat és elismeréseket nyerjenek.

A versenyben ma már többféle díjat is kiosztanak: vannak, amelyek azért kaptak elismerést, mert tágasak, kényelmesek, megfelelnek minden korosztály igényének, jól tudják használni a kismamák és a mozgásukban korlátozottak is. Egy másik kategória a designt díjazza, az esztétikumot, a szépséget. Az idén hat vécé nyerte el a 2017 International Toilet Tourism Award-ot. A MyTravelResearch alapítói, Carolyn Childs és Bronwyn White a vizsgálandó toaletteket többször is felkeresik, és számos szempontot vesznek figyelembe.

Idén a győztes turistavécé szerintük - mind a hat kategóriában - egy ausztráliai lett, amely olyan szuper szolgáltatásokkal lepi meg a látogatót, természetesen az alapfelszereltségen és a tisztaságon kívül, mint a valódi virágok, a poszterek és az ingyen wifi. A The Loos at the Southern Highlands Welcome Centre nem először ért el jó helyezést, és a megkérdezett látogatók közül 93 százalék volt elégedett szolgáltatásaikkal. A legszebb küllemű toalett Közép-Ausztrália Alice Springs nevű helységében található, az enteriőr Kathleen Buzzacott művészeti stúdiója nevéhez fűződik.

Európában a többség számára magától értetődő a toaletthasználat, ami nem jellemző a fejlődő országokra, ahol sok lány a vécé hiánya miatt nem jár iskolába. Indiában gyakran a nemi erőszakot és a gyilkosságot kockáztatják, akik félreeső helyet keresnek a szükségük elvégzéséhez – mondta régebben a témát elemző beszédében Catherine Bearder.  EP képviselő. A brit politikus azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra a világ minden részén elérhető legyen a tiszta ivóvíz és az alapvető higiénia. A felhívást civil szervezetek is támogatják.

Erről nem szívesen beszélnek az emberek. A higiénia, a toalettek ügye mindaddig nem fog változni, amíg nem beszélünk róla nyíltan és nem fektetünk bele pénzt. A földön 2,5 milliárdan élnek toalett nélkül, vagyis minden harmadik ember – emlékeztetett egy másik aktivista, Barbara Frost.

Ma már létezik nemzetközi toalett nap is, méghozzá november 19-én. Ettől az remélhető, hogy felkelti a figyelmet e mostohán kezelt téma iránt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?