Gasztroprogram és régészeti vezetés Esztergomban

<p>Esztergomban a feltárás alatt álló Szent István-kori templom kutatásának eredményeit is bemutatják és Babits Mihály ebédlőasztalánál is vendégül látják szombaton a Múzeumok éjszakájának résztvevőit - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.</p>

Esztergomban a feltárás alatt álló Szent István-kori templom kutatásának eredményeit is bemutatják és Babits Mihály ebédlőasztalánál is vendégül látják szombaton a Múzeumok éjszakájának résztvevőit - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az államalapítás korában épült, ma részben a vasúti sínek alatt fekvő templom feltárását a vasútállomás átépítése tette lehetővé. A templom tornyainak helyén és temetőjében Tari Edit ásatásvezető régész tart vezetést a Múzeumok éjszakáján.

A Babits Mihály Emlékházban ínyencségek is várják Babitsék konyhájából a látogatókat, akik  a villa ebédlőjében fogyaszthatják el a költő kedvenc süteményeit. Az érdeklődők a Nyugat Mesék című tévéműsor Nyugat gyomra című adását is láthatják, amelyből izgalmas titkokat lehet megtudni költő- és íróóriásaink étkezési szokásairól, arról, hogy melyik kávéházba jártak, mit ettek és ittak ott, és mi volt a kedvenc ételük. 

A főszékesegyház különleges esti fényekben mutatja meg liturgikus tereit, a panorámatermet és a kupolakilátót. Ezen az éjszakán a látogatók elől elzárt káptalani termekbe is be lehet tekinteni.

A Vármúzeumban zseblámpás éjjeli túrát tartanak: a kései látogatókat a reneszánsz udvar muzsikája kíséri a Strigonium Consort Régizenei Együttes előadásában.

A Duna Múzeumban, ahol sanzonkert és Edit Piaf-dalok is várják a közönséget, különleges nyomozás részesei lehetnek a látogatók: egy ellopott műtárgy nyomába eredhetnek a kiállítótérben a logika és intuíciójuk segítségével.

A Művelődés házában a Musical Akadémia növendékei adnak műsort, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész hallgatóinak fotóiból nyílik kiállítás. Este kilenckor a Sörgyári capriccio alapján készült, Nyiratkozások című monodráma várja a közönséget.

A Párkányi Városi Múzeum az anyagias világ kihívásaira válaszolva Az erszénytől a bankautomatáig címmel a pénz történetét mutatja be és régi párkányi képeslapokat állít ki. A két város múzeumai között városnéző kisbusz szállítja az érdeklődőket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?