Tippek és trükkök jó, de olcsó szállásokhoz

<p>Szinte hónapról hónapra változnak a szállásfoglalási lehetőségek, már régen nem igaz, hogy felnézünk a booking.com oldalra, és csak ott találjuk meg a legjobb és legolcsóbb szállást. Számos egyéb oldal is megjelent, s a nagyobb szállodaláncok is beszálltak az árversenybe. Hogyan találjuk meg a legjobb, legolcsóbb hotelt? Tanácsainkat megfogadva biztos lehet benne, hogy nagyon jó minőségű hotelt foglal, a lehető legolcsóbb áron.</p>

Szinte hónapról hónapra változnak a szállásfoglalási lehetőségek, már régen nem igaz, hogy felnézünk a booking.com oldalra, és csak ott találjuk meg a legjobb és legolcsóbb szállást. Számos egyéb oldal is megjelent, s a nagyobb szállodaláncok is beszálltak az árversenybe. Hogyan találjuk meg a legjobb, legolcsóbb hotelt? Tanácsainkat megfogadva biztos lehet benne, hogy nagyon jó minőségű hotelt foglal, a lehető legolcsóbb áron.

 

Hova és mikor utazunk?

Az első lépés, hogy eldöntsük, hova és mikor utazunk. Ha megvan a város, akkor már csak az időpontot kell meghatározni. Ezzel kapcsolatban érdemes megfigyelni, hogy az adott időpontban nincs-e a célállomáson ünnep vagy valamilyen nagyobb rendezvény, mert olyankor megemelkednek a szállásárak (karácsonykor, szilveszterkor is méregdrágák a szállások). Ha ilyenre bukkanunk, akkor érdemes módosítani az utazás időpontját. Például Barcelonában a négycsillagos Novotelben, reggelivel már 80 euró/szoba áron is lehet foglalni szállást például novemberben, ám ugyanez a szálloda az MWC konferencia idején (február vége, március eleje) 980 euróért kínálja ugyanazt a szobát. Érdemes tehát még a repülőjegy lefoglalása előtt megnézni, nincs-e hasonlóan kiemelt esemény a célállomáson. Európában általában a téli hónapokban olcsóbb a szállás, nyáron drágább, a népszerű tengerparti célállomásokon pedig értelemszerűen a főszezonban kínálják a drágább, míg szezonon kívül az olcsóbb szobaárakat.

 

Reptéri szállodák

Ha már megvan a repülőjegy, és később döbbenünk rá, hogy csúcsidőben utazunk, alternatív megoldás lehet a repülőtér melletti hotel. Ezek általában olcsóbbak, a legtöbb reptéri transzfert is kínál. Igaz, kényelmetlenebb kicsit távolabbról beutazni a városba, de még így is ez az olcsóbb megoldás. Például Sydneyben egy ötcsillagos repülőtéri hotel, reggelivel 109 euró/éjszaka, ugyanezért az árért a városban csak egy közepes minőségű, háromcsillagos hotelt foglalhatunk. Sydney repülőtere pedig csak három metrómegállóra van a városközponttól, azaz ez nagyon jó választás. Barcelonára visszatérve: a nagy konferenciák idején a repülőtéri hotelek is tele vannak, és ugyanúgy horroráron kínálják a szobákat, így érdemesebb egy távolabbi kisvárost is megnézni (pl. Girona – nagyon jó a közlekedés Barcelonába, igaz, 50 percig tart), ahol egy négycsillagos Hilton hotel 110 euró/éjszaka/szoba reggelivel.

 

Lemondható, nem lemondható

A szállásfoglaló oldalak két nagy kategóriát különböztetnek meg, az egyik a lemondható foglalás, míg a másik a nem lemondható. Ez utóbbi általában olcsóbb, de ha nem vagyunk biztosak abban, hogy megfelel a szálloda, akkor érdemes lemondható/módosítható ajánlatot foglalni, hiszen így már biztosak lehetünk benne, hogy a lefoglaltnál nem lesz rosszabb és drágább a szállás, de tovább is lehet keresgélni, mondjuk egy héttel később – hiszen az árak naponta változnak! Előfordulhat, hogy indulás előtt két héttel lényegesen jobb minőségű hotelre bukkanunk, jobb helyen, és akár még olcsóbban is. Ez esetben pedig csak törölni kell az előző foglalást, és már lehet is foglalni az új, jobb hotelszobát. Ha azonban a nem lemondható hotel ára és minősége megfelelő, vagy nagyon jó az ár-érték aránya, akkor nem érdemes habozni, mert lehet, hogy egy héttel később ugyanaz már sokkal drágább lesz.

 

Foglalóoldalak, gyűjtőoldalak

Szállásfoglalásra számos lehetőség van, foglalhatunk közvetlenül a szálloda oldalán, szállásfoglaló oldalon, vagy elindulhatunk valamelyik gyűjtőoldalról, amely összehasonlítja az árakat. Ha például a trivago.hu vagy a hotelscombined.com oldalakat nézzük, akkor azokon összehasonlítva látjuk az egyes ajánlatokat, és ilyenkor látható, hogy ugyanazért a szobáért egyes oldalak mennyit kérnek. Meg fog lepődni, előfordul, hogy ugyanakkor, ugyanabban a hotelben, ugyanaz a szobatípus lényegesen olcsóbb, sokszor feleannyiba kerül, mint egy másik oldalon. Fontos, hogy mindig nézzük azt is, mit tartalmaz a szoba ára, nem azért olcsóbb-e, mert ez egyik oldalon az árban már benne vannak az adók és illetékek, a másikon ezt még külön kell fizetni (ez akár 20 százalékos eltérés is lehet, ha magasabbak az adók az egyes városokban). Szintén fontos, hogy lehetőleg olyan hotelszobát foglaljunk, amely már tartalmazza a reggelit is, ugyanis ez sokkal olcsóbb általában, mintha az adott városban kellene reggelizőhelyet keresni – arról már nem is beszélve, hogy egy svédasztalos kínálatból a vendég annyit eszik, amennyit csak kíván.

 

E-mailben érkező kedvezmények

A szállásfoglaló oldalak lehetőséget biztosítanak arra, hogy regisztráljuk magunkat – ezt mindenképpen érdemes megtenni –, hogy aztán még olcsóbb árakat mutasson a rendszer. Ezt Géniusz-kedvezménynek, titkos áraknak vagy speciális áraknak nevezik, ilyenkor kedvezőbb áron jelenik meg a szoba. Ugyanakkor ezeknek nem érdemes azonnal bedőlni, mert előfordul, hogy a titkos ár is lényegesen drágább, mint az, amelyet egy másik oldal kínál. Szóval a lényeg, hogy érdemes sok oldalon regisztrálni, és mindenhol figyelni az ajánlatokat, akkor még könnyebb lesz megtalálni a legjobb szállást, a legolcsóbb áron. Olyan is előfordul, hogy egy oldalon elkezdjük a foglalást, majd a végén (bejelentkezve, vagy az e-mailcím megadása után) megszakítjuk azt. Ilyenkor a rendszer később küld egy e-mailt, hogy ha még aznap éjfélig lefoglaljuk a szállást, akkor további 5–10 százalékos kedvezményt ad.

 

Utazási irodák

Ha népszerű tengerparti nyaralóhelyre utazik, és a szállásfoglaló oldalon kevés az ajánlat, vagy nagyon drágák a szobák, akkor érdemes megnézni az utazási irodák ajánlatait, ugyanis sok esetben ezeknél is van lehetőség arra, hogy csak szállást foglaljunk. Mivel az irodák az ilyen turistahelyeken előre, nagy mennyiségben lekötik a szállásokat, így olcsóbb áron tudják adni. Nyári tengerparti nyaralásoknál, téli egzotikus kirándulásoknál ez is megoldás lehet, ha a többi oldalon drágán kínálják a hotelszobákat.

 

Hűségprogramok

A szállodaláncok is kínálnak hűségprogramokat, így érdemes ezekre is bejelentkezni, mivel ha sokat utazunk, akkor egyrészt pontokat gyűjthetünk, amelyeket ingyenes éjszakákra válthatunk be, valamint viszonylag gyorsan emelkedhet a státusa az utasnak (ezüstkártyás vagy aranykártyás lesz az adott lánc hoteleiben), ezzel pedig további kedvezményeket, előnyöket kap – például ingyenes internet, reggeli, korai bejelentkezés, késői kijelentkezés stb. És ami új trend, hogy a nagy szállodaláncok (Marriott, Accor lánc – Sofitel, Novotel, Pullman, Mercure stb. –, Radisson stb.) valóban a többi oldalnál kedvezőbb (általában 10 százalékkal olcsóbb) áron adják a szállást azoknak, akik tagjai a törzsutasprogramnak (ez csak egy ingyenes regisztrációt igényel). Ezek az árak csak a rendszeren belül érhetők el.

 

Figyeljük a trendeket!

Ha a legolcsóbb áron szeretnénk szobát foglalni, akkor érdemes figyelni a trendeket, hogy egy adott városban mennyibe kerül a szállás, milyenek az átlagárak, így könnyebben el tudjuk dönteni, hogy a rendszerben megjelenő ár tényleg kedvező-e, és érdemes-e foglalni. Ilyenkor az is kiderül, mennyivel drágábbak a lemondható szobák azoknál, amelyeket nem lehet sem módosítani, sem törölni.

 

Árgarancia, egy éjszaka ingyen

Számos oldal kínál árgaranciát, és van olyan oldal is, amely egy éjszakányi szállást ingyen ad, ha előtte már foglaltunk az oldalon – összesen tíz éjszakát. Ez a két marketingfogás az egyik legnagyobb mézesmadzag, átverés, amely semmit sem ér. Mert mit jelent az árgarancia? Hogy ha valaki lefoglalja a szobát, és ha (rendszerint) 24 órán belül, más oldalon ugyanazt, de olcsóbban megtalálja, akkor az oldal visszaadja a különböztet. De ha valaki foglal, akkor csak akkor teszi, ha már biztos benne, hogy a legjobb, legolcsóbb szállást találta meg. Utána már nem nagyon szokott senki sem nézelődni, böngészni. A másik, ha valaki ezt mégis megtenné, akkor látja, hogy bár ugyanaz a szobatípus, de minden oldalon más neve van, ez pedig kizárja a visszafizetést. Például egy sima szobatípus az egyik oldalon Delux néven fut, a másikon a Standard nevet kapja, míg a harmadikon Double room néven kínálják. Pedig ugyanarról van szó, de ugye ezzel már nem teljesítjük az árgarancia feltételeit… Az ingyenes éjszaka pedig nem más, mint tíz százalékos kedvezmény (mert ahhoz, hogy egy 100 eurót érő ingyenes szállást kapjunk, előtte 1000 euróért kell foglalni, 10 éjszakára). De hiába ad ilyen lehetőséget az oldal, ha ugyanazt a szobatípust sokszor 10–20 százalékkal magasabb áron kínálja, mint a konkurens oldalak, hiszen így a drágább árral kifizetjük az „ingyenes” éjszaka árát is, előre.

 

Hamis kedvezmények

Számos oldal trükközik azzal, hogy egy pofátlanul magas alapárat áthúzva, 70–90 százalékos kedvezményt feltüntetve hirdeti a szobaárat. Ne dőljünk be ezeknek, csak a szobaárat nézzük, mert ezek csak marketingfogások, semmi közük a valósághoz. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy azt a szobát, amelyet egyik oldal 90 eurós áron kínál 90 százalékos kedvezménnyel, egy másikon 10 százalékos kedvezménnyel 65 euróért is le tudjuk foglalni. Volt olyan is, amikor egy oldal a szobát 240 euróért kínálta két éjszakára, de a pótágyat, „fantasztikus, a legolcsóbb elérhető ár” címkével ellátva 7 400 euróért kínálta… Egy pótágyat…

 

Végleges ár

Szálláskeresésnél mindig a végleges árat nézzük, mert számos oldal azzal trükközik, hogy nem számolja bele a feltüntetett árba az adókat és illetékeket, így próbál meg olcsóbbnak látszani. A hotelscombined.com ár-összehasonlító oldalon például beállíthatjuk, hogy a végleges, fizetendő összeg alapján mutassa az egyes oldalak árait.

 

Fizetés

A szállásfoglaló oldalakon a fizetést bankkártyával tudjuk megoldani. Ha nem lemondható a foglalás, akkor az összeget azonnal zárolják a kártyán, ha lemondható, akkor a kártyát csak garanciaként kérik el, a fizetés a szállodában történik majd, be- vagy kijelentkezésnél. Vannak olyan oldalak is, amelyek akkor is zárolják az összeget a kártyán, ha a foglalás módosítható és lemondható, ilyenkor kicsit hosszabb ideig tart, amíg az összeg újra megjelenik a kártyán – ezt azért használják ezek az oldalak, mert így, számításuk szerint, kisebb a valószínűsége annak, hogy az utas lemondja a foglalást, hiszen úgy tűnhet, már kifizette. Ez egyfajta pszichológiai nyomásgyakorlás.

 

 

De akkor melyik oldalon foglaljunk?

Erre nincs tuti tipp, mint ahogy a fenti példák is igazolják, mindig más és más oldal kínálja a legkedvezőbb szobaárat, ezért érdemes alaposan körülnézni, és akkor foglalni, amikor már megtaláltuk a legkedvezőbb szállást, és az azt a legolcsóbban kínáló oldalt. De mindig csak olyan oldalon foglaljunk, amely megbízható (néhányat mi is felsorolunk). Van, hogy a booking.com a legolcsóbb, van, hogy a hotels.com oldalon van a legkedvezőbb ár, de olyan is van, amikor egy másik oldalon találjuk meg ugyanazt a szobatípust, ugyanabban a szállodában a legjobb áron, és olyan is előfordul, hogy a törzsutasprogram kínálja a legjobb megoldást.

 

A szállás ára, minősége

A csillagok ugyan jelentenek valamit, de gyakran óriási eltérések vannak a minőségben. Éppen ezért érdemes egy keretet meghatározni, hogy egy éjszakára, reggelivel, adókkal mennyit szeretnénk költeni a szállásra. Például ha ez 30–40 euró (kétfős foglalás esetén, vagyis a szobaár 60-80 euró), akkor abba már egy jobb minőségű három- vagy négycsillagos hotelszoba is belefér, ha 50 eurós a keret, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy ezért egy nagyon jó minőségű négycsillagos, de sok esetben ötcsillagos hotelt is foglalhatunk.

 

Csillagok alatt

Ma már olyan nagyok az eltérések a szállodák által kínált színvonalban, hogy a csillagokat csak tájékoztató jelleggel érdemes nézni. Sokkal többet mondanak a foglalóoldalakon szereplő értékelések, pontozások. Például a Booking.com oldalon a 8,0 pont feletti értékelés már jónak számít. Érdemes még az adott szállást megnézni a tripadvisor.com oldalon is, ahol azok az utasok írtak véleményt a szobákról, személyzetről, szolgáltatásokról, akik már jártak az adott hotelben. Itt azt is láthatjuk, hogy a város szállodáinak rangsorában mennyire népszerű, jó minőségű a hotel. Például ha egy négycsillagos hotel a város 250 szállodájának rangsorában a 178. helyen van, akkor oda nem szabad foglalni, de ha ugyanez az első ötvenben van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jól döntöttünk, és egy jó minőségű, de olcsón lefoglalt hotelben szállunk meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?