Brüsszelben kihagyhatatlan a sör

<p>Brüsszelről általában az Európai Unió kapcsán hallunk, pedig turistacélpontnak sem utolsó. A belga fővárosban már bennfentesnek számít a 36 éves Balog Szilveszter, aki Nagytúrról származik, politológia szakon végzett a Comenius Egyetemen, majd sportújságíróként dolgozott. 2012-től él Brüsszelben, fordító az Európai Unió tanácsánál. A kétgyermekes apuka él-hal a sportért.</p>

Brüsszelről általában az Európai Unió kapcsán hallunk, pedig turistacélpontnak sem utolsó. A belga fővárosban már bennfentesnek számít a 36 éves Balog Szilveszter, aki Nagytúrról származik, politológia szakon végzett a Comenius Egyetemen, majd sportújságíróként dolgozott. 2012-től él Brüsszelben, fordító az Európai Unió tanácsánál. A kétgyermekes apuka él-hal a sportért.

 

Melyik látványosság nyűgözte le a legjobban?

Nem akarok unalmas lenni, de még így, pár év után is szívesen járok ki az Atomiumhoz, kóborolni a környező zöldövezetekben, és csak úgy élvezni a környéket. Monumentális, este kivilágítva is gyönyörű. De lenyűgöző a belváros a hangulatos kocsmáival meg az építészeti remekműként emlegetett Grand Place-szal, a brüsszeli főtérrel.

 

Mi sokkolta a leginkább?

A legelején talán az éghajlat. Tényleg nem gondoltam volna, hogy a klíma ennyire más, mint otthon. Van, hogy a napocska két hétig sem süt ki – egy percre sem. Az idő sokszor borús, ezt elég nyomasztónak láttam eleinte. De idővel megszoktam. És sajnos azt kell mondanom, hogy a szolgáltatások nívója átlagon aluli.

 

Melyik a legfurcsább helyi szokás?

Engem az fogott meg, hogy mihelyst az előrejelzés egy kicsi jó időt ígér, egész Belgium képes kocsiba ülni, és szombaton irány a tengerpart. Nem számít az esetleges háromórás dugó, az extrém szeles part, a zúduló záporeső vagy a jéghideg víz, mindenki megy. Kitartóan.

 

Melyik helyi étel ízlik a legjobban?

Nagy rajongója vagyok a tengeri herkentyűknek, különösen szeretem a kagylókat. Az itteni mondás szerint azokban a hónapokban kell enni őket, amelyeknek neve tartalmaz „R” betűt. Tehát a szeptember–április a kék kagyló szezonja, és otthon is könnyű elkészíteni. Belgiumban hasábburgonyával és majonézzel tálalják.

 

Mit vezetne be itthon is?

Személy szerint egy piros Porschét az udvarba, de a viccet félretéve, a rendezett közterületek nagyon imponálnak, sok a zöld a városnegyedekben. S hát sajnos, ha összehasonlítjuk az egészségügyi ellátást Brüsszelben, illetve Szlovákiában, akkor az ég és föld. Tippelni lehet, kinek a javára. Az emberek teljesen nyitottak a mássággal szemben, szeretném, ha otthon is egyszer így lenne. És a belgák gálánsan vezetnek – mindig a gyalogos az első.

 

Mit nem tud Brüsszelben megszokni? Mi hiányzik a legjobban itthonról?

A klasszikus közép-európai kenyér még mindig hiányzik, persze vannak specializált pékségek, de sajnos nem lakásközelben. A helyi kenyereknek (a választék elég nagy) édeskés az ízesítése, ellenben az otthoninak enyhén sós. Meg persze hiányzik a család, a szlovákiai baráti köröm, ezeket a dolgokat nehéz megszokni.

 

Milyen jó tanácsot adna egy turistának?

A kötelező menet szerintem: Atomium, Grand Place, bolhapiac (Marolles), sült krumpli, gofri, sör, csoki, nem feltétlenül ebben a sorrendben. Belgiumban több mint ezer fajta sört gyártanak – érdemes belekóstolni az egzotikusabb darabokba is, ilyen például a kriek (jobbára cseresznyeízű, de lehet más gyümölcs is, ami megadja a főízesítését), az apátsági sörök vagy a geuze. Ezek biztosan mást váltanak ki a közép-európai emberben, mint a klasszikus világos sörök, amelyekhez hozzá vagyunk szokva. Élményt jelentenek a különféle piacok is – a legnagyobb minden vasárnap a Midi-vonat¬állomás körül terjeszkedik –, érdemes körülnézni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?