Fapados árakon, 69 euróért Amerikába?

<p>Óriási harc vette kezdetét, a fapados légitársaságok most már az Amerikába, a tengerentúlra, valamint az ottani népszerű turistaparadicsomokba tartó utasokért is harcba szálltak. De a hagyományos fuvarozók sem maradnak tétlen, új légitársaságot alapítanak, és 69/99 eurós áron kínálják az egyirányú repülőjegyeket.</p>

Óriási harc vette kezdetét, a fapados légitársaságok most már az Amerikába, a tengerentúlra, valamint az ottani népszerű turistaparadicsomokba tartó utasokért is harcba szálltak. De a hagyományos fuvarozók sem maradnak tétlen, új légitársaságot alapítanak, és 69/99 eurós áron kínálják az egyirányú repülőjegyeket.

De tényleg elrepülhetünk ennyiért az USA-ba? A napokban jelent meg a hír, hogy az IAG csoport (melynek tagja a British Airways és az Iberia is) új légitársaságot hozott létre, Level néven, hogy fapados árakon és szolgáltatásokkal akár 99 euróért szállítsa az utasokat Barcelonából Los Angelesbe, Oaklandba (San Francisco közelében), Dominikára (Punta Cana) és Buenos Airesbe. Később pedig újabb városokba és városokból közlekednének a fapadosok. A Norvegian is repül a tengerentúlra, a norvég fapados már 69 eurós árakkal is hirdeti a jegyeket a tengerentúlra (lényegesen több célállomásra), természetesen egy irányba és lecsupaszítva. A Lufthansa csoport sem maradt tétlen, a német cég Eurowings néven hozta létre a fapadosát, amely szintén az USA-t, és népszerű nyaralóhelyeket vette célba (Amerikában és Ázsiában is), ide kínál sokszor 99 vagy 149 eurós áron egyirányú jegyeket.

Az Air France/ KLM-csoport is hasonló lépésben gondolkozik, nem kell sokáig várni, hogy egy új névvel találkozzunk a légi piacon, amely a beszáll a hosszú távú fapados versenybe.

A 69/99/149 eurós árak nagyon vonzóak, ám messze nem olyan kedvezőak, mint azt első ránézésre tűnik. Az árak ugyanis nem tartalmaznak semmit, nincs benne feladható poggyász (ilyen hosszú útra nehéz kis hátizsákkal elrepülni, legfeljebb azzal lehet spórolni, hogy egy pár csak egy feladott csomag árát fizeti ki), a fedélzeti ellátásért is fizetni kell (és azért az 5–8–10 órás úton megéhezik az ember), nem is keveset, így az alapárat további tételek növelik, és végösszeg megközelíti a 350–400 eurót. Érdekes szereplő még a TUIfl y légitársaság, amely szintén a nyaralóhelyszínekre repíti az utasokat, az általuk kínált árak azonban már sokkal vonzóbbak, ugyanis nem kell külön fizetni a feladott pogygyászért, a retúrjegyek ára pedig sokszor csak 249/299 euró, igaz, brüsszeli indulással (de oda olcsón, sokszor 20 euróért is elrepülhetünk fapadossal). A TUIfly ezért az árért olyan célállomásokra is elrepíti az utasokat, mint Kuba, Thaiföld, Dominika, Miami stb. De ezek sokszor last minute árak, azaz indulás előtt pár nappal, legfeljebb két-három héttel jelennek meg a kínálatban. A fapadosok által kínált 200/300 euró + poggyász, fedélzeti ellátás összáráért (350–450 euró) akár a hagyományos légitársaságokkal is el tudunk már repülni az USA-ba.

A minap kezdődött például a KLM/Air France akciója, amely 375 euróért kínál menettérti jegyet San Franciscóba budapesti indulással és érkezéssel, New Yorkba pedig 380 eurós áron repítik az utasokat; ezek az árak már mindent tartalmaznak (fedélzeti szórakoztató eszközök használata, 23 kg-s feladható poggyász, fedélzeti ellátás). Az ilyen akciókra számíthatunk a közeljövőben, hiszen az árharc csak most kezdődik.

A fapadosok megjelenésével most jelentősen csökkennek az árak a hosszú távú útvonalakon, de ez nem fog sokáig tartani, az ilyen gyilkos árverseny miatt néhány szereplő kihull a piacról, hogy utána visszatérjenek a jegyárak az átlagos 450–600 eurós szintre.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?