Izland adókkal tartaná távol a turistákat

<p>A világ egyik legdrágább és legnépszerűbb úti célja Izland, ahová évente a lakosság többszörösét meghaladó turista érkezik. A kormány most úgy döntött, valamiképpen korlátozzák a látogatók számát, hogy ne tegyék tönkre a sziget természeti kincseit.</p>

A világ egyik legdrágább és legnépszerűbb úti célja Izland, ahová évente a lakosság többszörösét meghaladó turista érkezik. A kormány most úgy döntött, valamiképpen korlátozzák a látogatók számát, hogy ne tegyék tönkre a sziget természeti kincseit.

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy még drágább lesz az oda utazás és az ott-tartózkodás. Ezért új adót akarnak kivetni, ami persze emeli majd az árakat – adja hírül a Vagabond.

Hét év alatt 490 ezerről 2,3 millióra szökött fel a turisták száma, akik közül többeket talán visszariaszt a még magasabb ár. (Ennél már csak Grönland drágább, de oda tényleg csak kevesen merészkednek.) A növekvő népszerűséghez hozzájárult, hogy a Trónok harca egyes jeleneteit is ott forgatták.

Izland idegenforgalmi minisztere, Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir több  helyütt kifejtette, aggasztja, hogy a fővárosban, Reykjavikban egyszerűen nem tudják már kezelni az évi több mint egy millió látogatót, arról nem is beszélve, hogy így a sziget éppen azt veszti el, ami különlegessé teszi őket – a zord, rideg természeti imázsnak nem tesz jót a zsúfoltság.

Az ország nagy része egyébként természetvédelmi terület, közte a Thingvellir Nemzeti Park, amely az UNESCO világörökség listáján is szerepel, vagy a Jökulsárlón, amely Izland legnagyobb és legismertebb jeges tava.

Az adóemelés érintheti az utazási irodákat és az autóbuszos cégeket is, akik azt természetesen tovább érvényesítik majd az áraikban. Az adóbevételektől azt remélik, hogy abból tovább fejleszthetik az infrastruktúrát és védhetik a természetet. (Turizmus.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?