Így találjuk meg a legolcsóbb repjegyet

<p>A repülős utazások egyik fontos eleme a jegy foglalása. Nem mindegy ugyanis, hogy sikerül-e megtalálni a ténylegesen legolcsóbb ajánlatot, vagy az első keresésnél a legkedvezőbb(nek mondott) ajánlatot azonnal le is foglaljuk. Most eláruljuk, hogyan lehet megtalálni a legolcsóbb repülőjegyet, mire érdemes figyelni, és hogyan lehet színesíteni az utazást &ndash; akár ingyen is. Tippek és trükkök kezdőknek és haladóknak.</p>

A repülős utazások egyik fontos eleme a jegy foglalása. Nem mindegy ugyanis, hogy sikerül-e megtalálni a ténylegesen legolcsóbb ajánlatot, vagy az első keresésnél a legkedvezőbb(nek mondott) ajánlatot azonnal le is foglaljuk. Most eláruljuk, hogyan lehet megtalálni a legolcsóbb repülőjegyet, mire érdemes figyelni, és hogyan lehet színesíteni az utazást – akár ingyen is. Tippek és trükkök kezdőknek és haladóknak.

 

Célállomás

Ha megvan a célállomás, akkor érdemes megnézni, hogy oda általában milyen áron kínálnak a légitársaságok repülőjegyet. Az egyik keresőoldalon érdemes rákeresni a kívánt dátumra, valamint beállítani a +/-3 napos opciót, így egy mátrixtáblában látni fogjuk, milyen napkombinációkra mennyibe kerül a jegy. Itt azt is látjuk, hogy pl. a hévége drágább vagy éppen olcsóbb, vagy azt is, hogy esetleg a csütörtöki indulás a legkedvezőbb. Ha megvan, mennyibe kerül az adott dátumra a jegy, akkor érdemes még egy-két héttel/hónappal későbbi időszakra is rákeresni, látni fogjuk, hogy az utazásunk dátumán olcsóbb vagy éppen drágább utazni.

 

Rugalmasság

Ha a legolcsóbb jegyet szeretnénk lefoglalni, akkor fontos a rugalmasság, hogy pár nappal/héttel korábban vagy később is tudjunk utazni, vagy hogy az ott-tartózkodás ideje is lehessen egy-két nappal több/kevesebb. Vannak olyan célállomások is, amelyeknél külön szabály, hogy legalább egy szombat éjszakát kinn kell tölteni, akkor olcsóbb a jegy. Amerikában ez a mai napig így van, tehát ha az USA-ba utazik, és olcsón szeretne jegyet foglalni, akkor egy szombat éjszaka mindenképpen legyen az ott-tartózkodásban. Nemcsak a dátum, hanem a város kiválasztásában is lehet rugalmas, vannak ugyanis olyan célállomások, amelyek nagyon drágák, de egy közeli repülőtérre lényegesen olcsóbban tudunk jegyet foglalni. Például Bécs/Pozsony, Barcelona/Girona, Dubaj/Abu-Dzabi vagy Koh Samui/Surat Thani. Ha tehát valahova nagyon drága eljutni, akkor érdemes megnézni a közeli repülőtereket, hátha oda lényegesen olcsóbb jegyet tudunk foglalni, és még a célállomásra jutás költségével (vonat, busz) is sokkal kedvezőbb a végösszeg.

 

Olcsó/drága[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"269495","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 245px; height: 480px; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; float: left;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A keresési eredmények alapján látni fogjuk, mi az olcsóbb, mi a drágább repülőjegy. Ez alapján tudjuk lefoglalni. Ha nagyon olcsó a jegy, nem érdemes hezitálni, hiszen a jegyek folyamatosan változnak, ami most foglalható, lehet, hogy holnap már nem lesz elérhető. Igaz, az is előfordulhat, hogy még annál is olcsóbb jegy jelenik meg a rendszerben. De erre nincs garancia. Így amikor azt látjuk, hogy olyan áron van jegy, ami számunkra elfogadható, akkor érdemes lecsapni rá.

 

Mikor foglaljunk?

Már régen nem igaz az, hogy ha olcsó jegyet szeretnénk, akkor legalább egy/fél évvel az indulás előtt le kell foglalni a repülőjegyet. Mindig vannak akciók, ha nem az egyik, akkor a másik légitársaság kínál kedvező jegyeket. Így lehet, hogy ami fél éve nagyon jó árnak tűnt, három héttel az indulás előtt már kevésbé kedvező, mert azóta még olcsóbb lett a jegy. De fordítva is igaz lehet, vagyis nem biztos, hogy az indulás előtti hetekben lesz akciós kínálat a célállomásra.

 

Figyeljük az akciókat!

Ha képben szeretnénk lenni az aktuális akciókkal kapcsolatban, akkor érdemes feliratkozni a légitársaságok hírleveleire, vagy böngészni a foglalóoldalak akciós ajánlatait. Ez azért is jó, mert ha ezt tesszük, akkor mindig tudni fogunk az akciókról, és lehet, rábukkanunk egy kihagyhatatlan ajánlatra. Ilyenkor pedig érdemes lecsapni rá, hiszen vannak valóban rendkívül olcsó jegyek – érdemes nyitottnak lenni, és oda utazni, ahova a legkedvezőbb ár/érték arányban kínálják a repülőjegyet. Például ha találunk 350 euróért jegyet az USA-ba, vagy Kuala Lumpurba, nem érdemes gondolkozni. Ha a Hawaiira vagy Ausztráliába szóló jegy csak 600 euró, csapjunk le rá, ilyen áron ritkán kínálnak repülőjegyet!

 

Csatlakozó járatok

Ha csatlakozó jegyet foglalunk, akkor fontos, hogy mindig legyen elegendő idő az átszállásra. Ha egy jegyen van az egész útvonal (például Budapest–Amszterdam–New York és vissza), akkor végig a légitársaság felel az utasért, így ez egyfajta biztosítás. Vagyis ha valamilyen okból lekési az utas a csatlakozást (nem önhibájából!), akkor a légitársaság átfoglalja egy másik járatra, ha kell, akkor pedig szállást, étkezést is biztosít. Ha fapadossal szeretnénk átszállós jegyet foglalni, vagyis két jegyet foglalunk (a fapados légitársaságok nem üzemeltetnek csatlakozó járatokat), akkor az két szerződésnek minősül, így ha az első járat késik, és emiatt nem érjük el a csatlakozást, nem tudjuk folyatni az utazásunkat, amíg új jegyet nem vásárolunk – általában nagyon drágán, hiszen az aznapi/másnapi járatokra már költségesek a jegyek.

 

Összetett jegyek

Ha több várost érintő utazásra indulunk, akkor érdemes kombinálni. Venni egy „nagy” jegyet, azaz az odaútra és a visszaútra, majd a „belső járatokra” egyirányú jegyeket foglalni. A „nagy” repülőjegyet pedig jó, ha úgy foglaljuk, hogy az egyik városba érkezünk, és egy másik városból indulunk majd haza. Így sokszor olcsóbb is az utazás, és legalább egy belső jegyet/utazást is meg tudunk spórolni. Például egy ázsiai körútnál foglaljunk Kuala Lumpurba/Bangkokba/Szingapúrba, majd innen helyi fapadosokkal, vagy nemzeti légitársaságokkal oldjuk meg a körutazás belső részét (például a nagy jegy: Budapest–Szingapúr, majd vissza Bangkok–Budapest mindkettő dohai átszállással, Szingapúr–Sziemríp, Sziemríp–Ho Si Minh-város, Ho Si Minh-város–Phuket, Phuket–Bangkok). Néha olcsóbb, ha a visszaút célállomása máshol van, például budapesti indulással, de bécsi érkezéssel foglalunk.

 

Fizetés

Mivel ma már a legtöbb jegyet interneten vásároljuk, ezért a fizetést is általában kártyával kell megoldani, néhány légitársaság/foglalóoldal lehetőséget kínál banki átutalásra is. Az utazáskor legyen velünk az a kártya, amivel foglaltuk a jegyet, előfordulhat ugyanis, hogy a check-in pultnál kérni fogják. Ha nincs meg, akár az utazást is megtagadhatják! Sok légitársaság lehetőséget biztosít arra is, hogy a foglalást követően „hold”, vagyis várakozó státusra állítsuk a jegyet. Vagyis ha elkészül a foglalás, akkor még van egy-két-három napunk arra, hogy kifizessük a repülőjegy árát, és csak azután lesz érvényes jegyünk, jegyszámmal. Addig viszont a légitársaság tartja az árat. Ha pedig nem fizetjük ki a foglalást, akkor nem történik semmi, egyszerűen a rendszer törli azt, ezért nem kell fizetni semmit.

 

Fapados? Nemzeti?

Ha repülőjegyet foglalunk, és előbb szeretnénk összehasonlítani a fapados és a nemzeti légitársaság tarifáit, akkor mindig a végösszeget, az összes kiadást vessük össze. Vagyis pl. ha a nemzeti Air France 110 euróért repül Párizsba (fedélzeti ellátással, feladható poggyásszal, fő repülőtér¬re), a fapados (Ryanair vagy a Wizzair) pedig 80 euró¬ért, akkor ehhez adjuk hozzá a feladható poggyász árát, valamint az egyéb kiadásokat, beleértve a bejutás költségét a városba (a fapadosok egy Párizstól 80 km-re lévő repülőteret használnak), mert kiderülhet, hogy ami elsőre drágábbnak tűnik, az végül az olcsóbb megoldás. Persze ez nem mindig igaz, de érdemes figyelembe venni.

 

Törzsutasprogram

Számos nemzeti légitársaság törzsutasprogramot is kínál, amellyel a sokat utazókat jutalmazzák mérföldekkel, státuskártyákkal, extra lehetőségekkel. Érdemes bejelentkezni egy ilyenbe, mert a pontokból – ha tudatosan használja a kártyát az utas – sokszor nagyon kedvező áron lehet elrepülni a világ bármely pontjára. Akár ingyen is! Érdemes egy légiszövetség mellett maradni, mert így a szövetség összes légitársaságának járatain egy kártyára gyűjthetjük a pontokat. Például ha a Oneworld mellett dönt, akkor ebben számos fuvarozó mellett ott van a British Airways, a Finnair, az Iberia, a Qatar Airways, a Qantas stb. A SkyTeam légiszövetségben pedig a fő Air France/KLM pároson kívül megtalálható – a többi között – a Delta, az Alitalia, a ČSA stb. A StarAlliance légiszövetségben pedig a Lufthansa, a Turkish Airlines, az Austrian, a United, a Swiss is megtalálható.

Repülőjegy-foglaló oldalak

www.kayak.com

www.skyscanner.com

www.pelikan.sk

www.google.com/flights/

www.momondo.com

http://www.airtickets24.com/hu/

légitársaságok weblapjai

Érdekes

Round trip: Menettérti repülőjegy. Ezt akkor válasszuk, ha csak egy városba szeretnénk utazni, és ugyanabból a városból is indulnánk vissza. Általában ez a legolcsóbb megoldás, sokszor az egyirányú jegynél is kedvezőbb az ára. Éppen ezért ha nagyon drága az egyirányú, érdemes megpróbálni oda-vissza jegyet foglalni akkor is, ha csak egyirányú jegyet vásárolnánk (a visszautat legfeljebb nem használjuk fel).

One way: Egyirányú repülőjegy. Ilyet akkor érdemes vásárolni, ha csak egy útra szeretnénk repülni. Ugyanakkor számos légitársaság nem kínál ilyen jegyet, vagy csak nagyon drágán.

Multicity: Ez több várost érintő repülőjegy. Ilyet érdemes keresni, ha körutazásban gondolkozunk, vagy ha egy másik városból szeretnénk visszautazni, vagy máshova szeretnénk érkezni (például budapesti indulás, de bécsi érkezés). Az ilyen jegytípusba akár több szakaszt is beilleszthetünk, így sokszor olcsóbb a teljes jegy, mintha külön-külön foglalnánk le.

Open jaw: Hasonló a multicity jegyhez, itt azonban az érkezési és az indulási repülőtér között egy űr van, amit az utasnak egy másik jeggyel kell pótolni. Például Budapest–Bangkok, Szingapúr–Budapest. Ez esetben a Bangkok–Szingapúr jegyet egy másik foglalásban kell megoldani.

Check-in: Bejelentkezés a járatra. Ilyenkor ellenőrzik az utas utazási dokumentumait, az esetleges vízumot, azonosítják az utast. Amikor ezt a folyamatot elvégezzük (online vagy a repülőtéren), akkor kapjuk meg a beszállókártyát (rajta az ülés számával), amelyet végig magunknál kell tartani, ahogy az esetleges poggyászcímkét is.

Kézipoggyász: A fedélzetre felvihető csomag. Mind szigorúbbak a légitársaságok, ezért indulás előtt mindenképpen érdemes megnézni a fuvarozó weboldalán, hogy pontosan milyen méretű/súlyú kézicsomag vihető fel a fedélzetre. Van, ahol már a nagyobb csomagért is fizetni kell (pl. a Wizzair járatain). Általában 8–10 kg a maximálisan megengedett súly.

Feladott poggyász: A check-in pultnál feladható poggyász. Ennek méretben nincs olyan szigorú szabálya, inkább a súlyhatárra kell odafigyelni. Általában 20–23 kg-os csomagokat engedélyeznek a légtársaságok, de vannak olyanok is, amelyeknél 30 kg-os csomag engedélyezett. Számos légitársaság csak egy csomagot engedélyez, de vannak olyan fuvarozók is, amelyeknél a megadott súlyhatáron belül több csomagot is feladhatunk. Egy csomag maximális súlya semmi esetben sem haladhatja meg a 32 kg-ot.

Fapados légitársaság: Olyan légitársaság, amely minden szolgáltatást külön pénzért árul (csomag, étel és ital, ülőhely választása stb.), nem üzemeltet átszállós járatokat, általában a távolabbi, olcsóbb repülőtereket használja. Ilyen a Ryanair, a Wizzair, az Easyjet, Norwegian stb.

Nemzeti légitársaság: A nemzeti légitársaságoknál a jegyár általában minden szolgáltatást tartalmaz (bár némelyik fuvarozó a legolcsóbb jegyeket már csomag és/vagy fedélzeti ellátás nélkül kínálja), a főbb repülőtereket használják, vannak hosszútávú járataik (némelyik fapados is próbálkozik már ezzel), átszállós jegyeket is lehet foglalni náluk, van törzsutasprogramjuk. Ilyen légitársaság az Air France, a KLM, a British Airways, az Alitalia, a Lufthansa, a Delta, az Iberia stb.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?