Nem a cápa teszi veszélyessé

Nem a cápa teszi veszélyessé

<p>Már tudod, hogy merülni akarsz, de még mindig ott motoszkál a fejedben a kérdés, nem túl veszélyes vállalkozás-e? Akkor tisztázzuk, mennyire is veszélyes a búvárkodás. Röviden: annyira, amennyire bármelyik más szabadidős tevékenység vagy sport.</p>

Már tudod, hogy merülni akarsz, de még mindig ott motoszkál a fejedben a kérdés, nem túl veszélyes vállalkozás-e? Akkor tisztázzuk, mennyire is veszélyes a búvárkodás. Röviden: annyira, amennyire bármelyik más szabadidős tevékenység vagy sport. Na jó, talán a sakk kivétel. Annyiban mégis különbözik mondjuk a síeléstől vagy a motorozástól, hogy számunkra idegen közegben, a vízben műveljük, ezért más hatások érik a szervezetünket. Ám ha ezeket ismerjük, és betartjuk a szabályokat, kicsi a valószínűsége, hogy baj ér.

 

Két vagy inkább három dologgal gyűlhet meg a bajod a vízben. A felszereléseddel, a természet erejével, ha lebecsülöd, és saját magaddal, ha túlbecsülöd. Szerintem az utolsó a legveszélyesebb. Szerinted meg a cápa. Ám legyen, vegyük előre a cápákat, de visszatérünk még a többire is. 

 

Rossz a cápák marketingje

Alapvető emberi tulajdonság, hogy félünk az ismeretlentől. A cápától is az fél a legjobban, aki csak tévében vagy legfeljebb ocenáriumban, egy vastag üvegfal mögött látott. Tényleg azt hiszitek, hogy a legnagyobb tragédia, ha cápával találkozik a búvár? Hát nem. A legfelemelőbb érzés, személy szerint minden merüléstől titkon azt remélem, találkozunk. Sajnos a közel háromszáz merülés során ez nem olyan sokszor adatott meg. Eddig csak szirti- és pörölycápákat, dajkacápát meg egy óceáni fehérúszójú cápát láttam. Az utóbbit csak hajóról, amikor etettük őket. Ezt persze elítélem, és saját ötlettől vezérelve sose tenném többet. Ugyanakkor izgalmas élmény volt, ráadásul akkor láttam úgy igazából a Spielberg-filmekből ismert félelmetes cápaállkapcsot. Tény, hogy a cápák hírnevének a róluk készült katasztrófafilmek sokat ártottak. Úgy tüntetik fel ezeket az élőlényeket, mintha az emberek kiirtása lenne az életcéljuk. Ez nevetséges. Ugyanis egyáltalán nem szerepelünk étlapjukon, a hangosan buborékot fújó búvár meg pláne nem, ezért inkább óvakodik tőle. Ezt magam is többször tapasztaltam. Soha, egyetlen alkalommal sem tanúsították az érdeklődés legkisebb jelét sem irántunk, még akkor sem, amikor szerettük volna, hogy néhány jó felvételt tudjunk készíteni.

 

Kire veszélyes igazán

Tehát csak első hallásra tűnik úgy, hogy évente rettentő sok cápatámadás történik a világban. Valójában a százat sem éri el a provokálatlan támadások száma. E tekintetben a 2015-ös év volt a legrosszabb, amikor 98 támadás történt, ebből viszont csak 6 volt halálos. Tavaly a 81 ki nem kényszerített támadásból mindössze 4-et nem élt túl az áldozat. Ezekből kettő Ausztráliában, kettő pedig Új-Kaledónia vizeiben történt. Egyébként a legtöbb cápatámadás az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Dél-Afrika partjainál esik meg. Csak egy kis összehasonlítás: kutyaharapás okozta veszettségbe évente kb. 35 ezer ember, a moszkitók terjesztette maláriába pedig a becslések szerint 750 ezernél is többen halnak bele évente.

De ha mindenképpen félni akarsz a cápáktól, legyél inkább szörfös. Ők ugyanis sokkal inkább ki vannak téve a cápatámadásoknak, mint a 20–30 méteres mélységben buborékoló búvár. A cápatámadások zöme a felszínhez közel történik, olyan esetről még nem hallottam, hogy a mélyben támadt volna búvárra egy cápa. Tavaly a támadások 58 százaléka valamilyen deszkás vízi sportot űző ember ellen irányult. Állítólag a deszka úgy kavarja fel a vizet, hogy felkelti a cápa érdeklődését. Sebesült prédának nézheti az úszót is, de amikor ráharap, rájön, hogy nem ízlik neki a húsa, ezért általában odébbáll, és más eleség után néz. Szerencsés esetben túlélhető a harapás. Olyan nem létezik, hogy a cápa, ha addig él is, felfalja az embert. Legutóbb a Zátony című produkció cápája volt ennyire elvetemült. Semmi köze a valósághoz.

 

Hidegvér és szemkontaktus

Hogy kerülheted el a cápatámadást? Amennyiben úgy adódik, hogy akár búvárként, akár úszóként vagy szörfösként magadra vonod egy cápa figyelmét, csak hidegvér és szemkontaktus. Vegyél fel függőleges testhelyzetet, mivel így nagyobbnak és veszélyesebbnek tűnsz. Rossz néven veszi, ha hátat fordítasz neki, vagy megpróbálod kézzel-lábbal elhajtani. Ezzel pont azt éred el, hogy érdeklődőbb vagy agresszívebb lesz, egyre szűkebben kezd el körözni körülötted. Ilyenkor nagyon hasznos lehet például egy fényképezőgép, az uszony, vagy bármilyen más eszköz, amit magad elé tarthatsz. Ha semmiképp sem lehet elkerülni, hogy hozzád érjen, megpróbálhatsz az orrára vagy a kopoltyúja tájékára koppintani, ott a legérzékenyebb, és jó esetben elmenekül. Nem sok búvárt ismerek, akivel már megesett ez. Akivel mégis, az ilyenkor készítette a legjobb fotókat, és élete végéig mesélheti a sztorit.

Nem arra biztatlak, hogy becsüld le a cápákat. Ne tedd, de a fentiekből is kitűnik, nem vérengző fenevadak, amelyeket csak az a vágy hajszol, hogy embert öljenek. Ugyanez inkább az emberről mondható el, aki évente majd százmillió cápát mészárol le. És miért? Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a cápauszonynak bármilyen gyógyhatása lenne. Nem gyógyítja a rákot, mint ahogy a rinocérosz szarva vagy az elefánt agyara sem növeli a potenciát, nem csillapítja a fájdalmat. A cápauszony ráadásul nem is ízletes csemege, viszont jó drága. Mégis azt gondolom, mindenki jobban járna, ha azért kérnének pénzt, hogy a természetes környezetükben mutassák meg például a cetcápákat.

 

Védekezésből támadnak

Ha nem a cápák, akkor mégis mely tengeri élőlények a legveszélyesebbek?  Sokkal több van, mint gondolnátok, egyik kisebb, mint a másik, némelyik jól rejtőzködik, alig észrevehető, vagy ellenkezőleg, látványos, feltűnő színekben pompázik, hogy így figyelmeztessen, veszélyes egyeddel van dolgod. Legtöbbjük igen hatásos, sőt, halálos idegméreggel van felfegyverkezve. Lehet az egy tűzkorall, egy sziklahasadékban lesben álló tengeri sün, egy apró csiga, rák, polip, egy észrevehetetlen medúza, magát sziklának álcázó sziklahal, skorpióhal, vészjóslóan tátogó muréna vagy a homokban lapuló rája. Ám ezek egyike sem rendez vérfürdőt, még csak nem is támad, viszont védekezik – harap, csíp, szúr –, ha úgy érzi, veszélyben van. Tehát a te viselkedésedtől függ az övé, ezért ha bekövetkezik egy ilyen baleset, az a te hibád lesz. De ha tartod magad az elvhez, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek, nem esik bántódásod. 

 

A legveszélyesebb vízi élőlények:

Æ kékgyűrűs polip

Æ gömbhal

Æ kőhal

Æ kockamedúza 

Æ kúpcsiga

 

A mintegy 400 cápafajból mindössze néhány veszélyes az emberre:

Æ fehér cápa – Carcharodon carcharias 

Æ tigriscápa – Galeocerdo cuvier  

Æ bikacápa – Carcharhinus leucas  

Æ óceáni fehérúszójú cápa – Carcharhinus longimanus  

Æ röviduszonyú makócápa – Isurus oxyrinchus 

 

A legveszélyesebb élőlények és a halálos áldozatok száma évente

Cápa 6

Farkas 10

Oroszlán 20

Elefánt 500

Víziló 500

Galandféreg 700

Krokodil 1000

Cecelégy 10 000

Rablópoloska 12 000

Kutya 35 000

Kígyó 100 000

Ember 450 000

Szúnyog 750 000

 

(A WHO becsült adatai)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?